Førende forskere mødes til globalt topmøde i Danmark for at fremme viden og løsninger inden for sundhed og bæredygtighed

Del

Førende forskere, filantroper og beslutningstagere fra hele verden mødes i Danmark til Novo Nordisk Fondens Global Science Summit i forbindelse med fondens 100-års jubilæum. Målet er at udforske sammenhænge mellem nogle af de største globale udfordringer inden for sundhed og bæredygtighed og at bane vejen for nye videnskabelige gennembrud.

Blandt talerne er Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO, Bill Gates, Co-Chair i Bill & Melinda Gates Foundation, Dr. Catherine Kyobutungi, Executive Director, African Population and Health Research Center, og Dr. John-Arne Røttingen, CEO i Wellcome.

Arrangementet finder sted i Helsingør d. 6.–7. maj 2024 og sætter fokus på den stadigt voksende globale byrde fra ikke-smitsomme sygdomme, infektionssygdomme og klimaforandringer – og samspillet mellem dem.

Gennem taler og paneldiskussioner vil deltagerne dele viden om, hvordan klimaforandringerne påvirker fødevaresystemer og spredning af sygdom, hvordan byer og samfund i hele verden udvikler modstandsdygtighed og løsninger, og hvordan teknologi kan hjælpe med at omsætte forskningsfremskridt til reelle løsninger.

”I Novo Nordisk Fonden arbejder vi for at fremme menneskers og planetens sundhed,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO i Novo Nordisk Fonden. ”Disse er tæt forbundne, men desværre foregår videnskabelig forskning alt for ofte i isolerede siloer, og forskningsresultaterne imødekommer ikke de behov, som opstår i en verden, der står over for komplekse udfordringer.”

”Ved at samle ca. 150 førende eksperter fra mange forskellige discipliner, sektorer og verdensdele håber vi at kunne katalysere udvikling af ny viden, der kan føre til transformerende og lettilgængelige løsninger til mennesker, som står over for sygdomme, fødevareusikkerhed og ødelæggelser forårsaget af klimaforandringer,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Ny viden om globale kriser
Verden står over for mange kriser, lige fra truslen om nye patogener og den hurtige vækst i kardiometaboliske sygdomme til konflikter, gældskriser og klimaforandringer, hvoraf mange af disse er indbyrdes forbundne. I dele af verden forårsager klimaforandringer, konflikter, fattigdom og ikke-bæredygtige landbrugsmetoder en høj grad af fødevareusikkerhed og underernæring, som sænker befolkningens immunforsvar.

Der er endvidere stigende bevis for, at kardiometaboliske sygdomme (såsom fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, som fører til hjerteanfald og slagtilfælde) interagerer med infektionssygdomme på komplekse måder, som påvirker risikoen og sværhedsgraden af begge typer sygdomme. For eksempel har mennesker med diabetes øget risiko for at udvikle tuberkulose og for at dø af sygdommen.

Målet med Global Science Summit er at skabe et forum for at udveksle og udvikle viden om disse interaktioner og om de økonomiske eller teknologiske barrierer for at iværksætte de løsninger, som i sidste ende kan føre til innovationer til gavn for de mennesker, der har mest brug for dem.

I forbindelse med topmødet offentliggør Novo Nordisk Fonden et internationalt opslag i åben konkurrence efter forskningsprojekter, der er relateret til det overordnede tema. Formålet er at katalysere forskningsbaserede løsninger på de globale udfordringer. Novo Nordisk Fonden kommer med yderligere information om dette på sine kommunikationskanaler fra den 6. maj.

Kontakter

Om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye