Førende forskere mødes til globalt topmøde i Danmark for at fremme viden og løsninger inden for sundhed og bæredygtighed
Førende forskere, filantroper og beslutningstagere fra hele verden mødes i Danmark til Novo Nordisk Fondens Global Science Summit i forbindelse med fondens 100-års jubilæum. Målet er at udforske sammenhænge mellem nogle af de største globale udfordringer inden for sundhed og bæredygtighed og at bane vejen for nye videnskabelige gennembrud.
Blandt talerne er Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO, Bill Gates, Co-Chair i Bill & Melinda Gates Foundation, Dr. Catherine Kyobutungi, Executive Director, African Population and Health Research Center, og Dr. John-Arne Røttingen, CEO i Wellcome.
Arrangementet finder sted i Helsingør d. 6.–7. maj 2024 og sætter fokus på den stadigt voksende globale byrde fra ikke-smitsomme sygdomme, infektionssygdomme og klimaforandringer – og samspillet mellem dem.
Gennem taler og paneldiskussioner vil deltagerne dele viden om, hvordan klimaforandringerne påvirker fødevaresystemer og spredning af sygdom, hvordan byer og samfund i hele verden udvikler modstandsdygtighed og løsninger, og hvordan teknologi kan hjælpe med at omsætte forskningsfremskridt til reelle løsninger.
”I Novo Nordisk Fonden arbejder vi for at fremme menneskers og planetens sundhed,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO i Novo Nordisk Fonden. ”Disse er tæt forbundne, men desværre foregår videnskabelig forskning alt for ofte i isolerede siloer, og forskningsresultaterne imødekommer ikke de behov, som opstår i en verden, der står over for komplekse udfordringer.”
”Ved at samle ca. 150 førende eksperter fra mange forskellige discipliner, sektorer og verdensdele håber vi at kunne katalysere udvikling af ny viden, der kan føre til transformerende og lettilgængelige løsninger til mennesker, som står over for sygdomme, fødevareusikkerhed og ødelæggelser forårsaget af klimaforandringer,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Ny viden om globale kriser
Verden står over for mange kriser, lige fra truslen om nye patogener og den hurtige vækst i kardiometaboliske sygdomme til konflikter, gældskriser og klimaforandringer, hvoraf mange af disse er indbyrdes forbundne. I dele af verden forårsager klimaforandringer, konflikter, fattigdom og ikke-bæredygtige landbrugsmetoder en høj grad af fødevareusikkerhed og underernæring, som sænker befolkningens immunforsvar.
Der er endvidere stigende bevis for, at kardiometaboliske sygdomme (såsom fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, som fører til hjerteanfald og slagtilfælde) interagerer med infektionssygdomme på komplekse måder, som påvirker risikoen og sværhedsgraden af begge typer sygdomme. For eksempel har mennesker med diabetes øget risiko for at udvikle tuberkulose og for at dø af sygdommen.
Målet med Global Science Summit er at skabe et forum for at udveksle og udvikle viden om disse interaktioner og om de økonomiske eller teknologiske barrierer for at iværksætte de løsninger, som i sidste ende kan føre til innovationer til gavn for de mennesker, der har mest brug for dem.
I forbindelse med topmødet offentliggør Novo Nordisk Fonden et internationalt opslag i åben konkurrence efter forskningsprojekter, der er relateret til det overordnede tema. Formålet er at katalysere forskningsbaserede løsninger på de globale udfordringer. Novo Nordisk Fonden kommer med yderligere information om dette på sine kommunikationskanaler fra den 6. maj.
Kontakter
Christian MostrupPressechefNovo Nordisk Fonden
Tlf:30674805cims@novo.dkOm Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Campus Kalundborg tager næste skridt for at blive et førende knudepunkt for uddannelse, forskning og innovation inden for biobaseret produktion og biosolutions16.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er bevilget 320 millioner kroner til udvikling af en nyt campus, som skal danne rammen om et tæt samarbejde mellem adskillige uddannelsesinstitutioner og samtidig give de studerende erfaring fra den virkelige verden gennem et tæt samspil med erhvervslivet.
Danmarks biobaserede produktion skal op i gear18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt omfattende initiativ på DTU skal accelerere udviklingen af biosolutions, der kan styrke Danmarks position inden for biobaseret økonomi. Novo Nordisk Fonden støtter tiltaget med 1 mia. kr.
Danmarks AI-supercomputer Gefion er igen rangeret blandt verdens bedste17.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks nye AI-supercomputer Gefion har sikret sig en fremtrædende position som det 7. hurtigste datalagringssystem i verden på den globale IO500 liste.
Epokegørende forskning inden for sendiabetiske komplikationer hædres med Hagedorn Prisen10.12.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hagedorn Prisen 2025 tildeles professor og overlæge Peter Rossing for fremragende forskning, der har været epokegørende inden for sendiabetiske komplikationer, med særligt fokus på nyresygdom. Hagedorn Prisen på 1,5 mio. kr. uddeles årligt af Dansk Selskab for Intern Medicin (DSIM) og Novo Nordisk Fonden.
Danmarks nye AI-supercomputer Gefion rangerer som nummer 21 på verdens TOP500-liste19.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danish Centre for AI Innovation (DCAI) er stolte af at kunne annoncere, at deres AI-supercomputer Gefion officielt er rangeret som nummer 21 blandt verdens mest kraftfulde supercomputere ifølge den seneste TOP500-rangering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum