3F: Stærkt S-fokus på lønmodtagerne i EU

Del

3F’s forbundsformand Henning Overgaard giver topkarakter til Socialdemokratiets EU-fokus på arbejdsmarkedet.

Socialdemokratiets EU-kampagne frem mod EU-valget den 9. juni ligger helt på linje med 3F’s holdninger til udviklingen af det danske og det europæiske arbejdsmarked i de kommende år.

Det siger 3F’s forbundsformand Henning Overgaard i en kommentar til Socialdemokratiets EU-kampagne, som den i dag er blevet præsenteret af statsminister Mette Frederiksen og spidskandidat Christel Schaldemose i en artikel i Avisen Danmark.

- I 3F har vi tre overskrifter i vores arbejde for et mere fair EU: Bedre regler for lønmodtagerne, bedre håndhævelse af reglerne for lønmodtagerne og respekt for den danske model. Og i S’ udspil er der fuld plade på konkrete redskaber til, hvordan vi kan komme et skridt nærmere et mere fair EU, siger Henning Overgaard.

- Vi er fuldstændig enige i, at det er helt urimeligt, at vi anno 2024 fortsat har massive udfordringer med at sikre ordnede vilkår for den vandrende arbejdskraft i EU. I 3F oplever vi dagligt at udenlandske kollegaer bliver udnyttet på det danske arbejdsmarked. I byggeriet, landbruget, servicesektoren, transportsektoren og industrien. Det er hverken fair overfor de danske lønmodtagere eller de europæiske lønmodtagere. Ej heller de virksomheder, der overholder reglerne, siger Henning Overgaard.

- Vi er helt enige med S i, at det er nødvendigt at sikre at offentlige udbudskroner bliver brugt på ordentlige vilkår. Hvert eneste år bliver offentlige bygge-, service-, transport- og renovations-opgaver udbudt for milliarder i Danmark og EU. Desværre bliver de offentlige kroner, vores fælles penge, brugt til at finansiere dårlige vilkår og dårligt arbejdsmiljø. Det skyldes at pris og teknik vægtes højere end fair arbejdsvilkår. At reglerne er fokuserede langt mere på den økonomisk bundlinje end den sociale og grønne bundlinje. Det er både unfair for lønmodtagerne – og – det er unfair for de virksomheder, der opfører sig ordentligt. Derfor har S fat i den lange ende, når de siger at EU’s udbudsregler skal ændres. siger Henning Overgaard og fortsætter:

- Man skal ikke lede længe efter aktuelle eksempler på, at der er massivt behov for bedre værktøjer til at sikre fair vilkår på det europæiske arbejdsmarked. Derfor er S’ forslag om et europæisk ID-kort til lønmodtagerne spot-on. Vi tror på, at det kan gøre en stor forskel for både arbejdsmarkedets parter og myndighedernes kontrolmuligheder, overholdelsen af lønmodtagernes rettigheder og fair konkurrence for virksomhederne. Det er en slags arbejdsmarkeds kinderæg.

- Det er fuldstændig afgørende for at sikre sammenhængskraften både i Danmark og i EU, at der kommer nogle bæredygtige løsninger for de mere end 200 mio. (240 mio. med tredjelandsborgere) lønmodtagere der er i EU. I alt for mange år har det handlet om den økonomiske bundlinje og virksomhedernes tarv i EU – nu må det være lønmodtagernes tur!

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

3F-ros til forslag om at styrke ”Arne-pension”1.5.2024 08:22:48 CEST | Pressemeddelelse

Forbundsformand Henning Overgaard er meget positiv over for forslaget fra SF og Enhedslisten om at styrke retten til tidlig pension, så flere vil kunne få denne ret og på bedre vilkår: ”Stor ros til forslagene fra SF og Enhedslisten, hvor prioritet nummer 1 er at få boltet ”Arne-pension” fast til den pensionsalder, vi har i dag. Dermed skal retten til tidlig pension udvides i samme takt, som pensionsalderen kommer til at stige.” Den politiske aftale om, at pensionsalderen skal løftes i takt med den gennemsnitlige levealder, har tydelig social slagside, fordi der både er en markant social ulighed i levealder og antallet af senior-år uden alvorlige og begrænsende helbredsproblemer. De to partier foreslår, at aftalepartierne bag retten til tidlig pension allerede nu går i gang med den aftalte evaluering af ordningen. SF og Enhedslisten ønsker i den forbindelse at styrke finansieringen af ordningen med 1 mia. kr., bl.a. til brug for en højere ydelse til de danskere, der vælger at gøre brug

En afgørende sejr for platformsarbejdere i EU24.4.2024 14:22:06 CEST | Pressemeddelelse

I dag tager EU et afgørende skridt mod bedre vilkår for de medarbejdere, der arbejder på platformsvirksomhederne. Endelig er det lykkedes EU at vedtage et fælles regelsæt, der beskytter platformsarbejderne. Det er noget 3F har arbejdet aktivt for de sidste fire år. I dag har et stort flertal i Europa-Parlamentet vedtaget platformsdirektivet https://bit.ly/4b3HsYd. Efter lange forhandlinger mellem EU’s medlemslande lykkedes det endeligt at godkende platformsdirektivet. "Det er en stor sejr, at - vi får vedtaget europæisk lovgivning, der pålægger platformsvirksomhederne arbejdsgiveransvar for arbejderne og dermed beskytter de platformsansatte," siger formand for 3F Transport, Jan Villadsen, der er 3F’s EU-politisk ansvarlige. "Platformsvirksomheder har i dag alt for stor mulighed for at lave alternative forretningsmodeller og fiksfakserier, der fastholder medarbejdere i uanstændige løn- og arbejdsvilkår." "Det her har potentialet til at gøre en reel forskel for de platformsansatte i Danm

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye