Psykiatrifonden

Mere hjælp i mørket: Chatrådgivning udvides til 5 nætter

Del

I morgen aften og nat åbner Psykiatrifonden for chatrådgivning endnu en nat om ugen, så der er nogen at tale med fem nætter om ugen fra kl. 22 til 02. Det sker på baggrund af et støt stigende behov, og nætterne er det tidspunkt, hvor flest samtaler handler om det mest alvorlige, nemlig tanker og planer om selvmord.

Mellem midnat og klokken 2 handler 16 procent eller hver sjette chatsamtale i Psykiatrifondens rådgivning om selvmordsforsøg og selvmordstanker.

”Hvis man føler sig ensom, trist og ikke kan overskue sit liv, så kan de tanker og følelser blive endnu sværere, når natten falder på, og dem, man ellers ville tale med, sover. Går man alene med det, så vokser det, og vi oplever oftere, at samtalerne handler om selvmordstanker og selvmordsforsøg om natten,” siger Liza Johnson, der er leder af Psykiatrifondens rådgivning.

Det er især de yngre under 30 år, der bruger chatten, og i den aldersgruppe handler endnu flere samtaler, nemlig 18 procent, om selvmordsforsøg og selvmordstanker i de sene nattetimer. Til sammenligning gælder det fire procent af alle samtaler hele døgnet. Og ifølge Center for Selvmordsforskning sker de fleste selvmordsforsøg i timerne mellem kl. 20 og midnat.

Håber at hjælpe endnu flere
Sidste år havde Psykiatrifondens frivillige rådgivere 18359 samtaler på telefon og 3278 på chat. Især det sidste vinder frem med en stigning på 87 procent fra 2020 til 2022 og nu endnu en stigning på 79 procent fra 2022 til 2023. 

Allerede nu har telefonrådgivningen besvaret næsten 4800 samtaler i år, og knap 1100 har fået hjælp via chat i årets første måneder. 

Udviklingen kalder på endnu flere åbne timer i Psykiatrifondens rådgivning, og det er allerede i gang. Målet er at holde åbent for rådgivning alle ugens dage - og nætter - året rundt.

Udvidelsen af chatrådgivningen om natten er blevet mulig takket være en bevilling fra Ole Kirk’s Fond.

FAKTA

Udvidede åbningstider på chatrådgivningen fra 7. maj:

Mandag klokken 18-22
Tirsdag klokken 14-02
Onsdag klokken 18-02
Torsdag klokken 14-02
Fredag klokken 14-18 og 22-02
Lørdag klokken 12-16 og 22-02
Søndag og helligdage klokken 12-16

Psykiatrifonden rådgiver også på telefon 39252525 alle ugens dage, året rundt:

Mandag til torsdag klokken 10-22
Fredag til søndag klokken 10-18

Om Psykiatrifondens rådgivning

Chat med en rådgiver

Ring til Psykiatrifondens telefonrådgivning på 39 25 25 25

Gratis, anonym rådgivning på telefon, chat og brevkasse
Alle rådgivere har en fagligt relevant uddannelsesmæssig baggrund for at rådgive mennesker om psykisk sårbarhed, psykisk sygdom og krisesituationer. Rådgiverne får løbende supervision.
Rådgivningen er for alle

Psykiatrifonden har cirka 150 frivillige rådgivere og rekrutterer løbende.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Ny, opdateret samling af tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark11.4.2024 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Som noget nyt er der et kapitel om ældres psykiske sygdomme, men også nye tal for forekomst, børn og unge, behandling og livet med psykisk sygdom, i Psykiatrifondens nye og opdaterede samling af tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark. Rapporten, som også er tilgængelig digitalt, er en kilde til viden for alle, der arbejder med eller ønsker viden om psykisk sygdom. De mange tal og fakta understreger uligheden i behandlingsstandarden for psykiatriske og somatiske patienter og at psykiatrien trænger til politisk og økonomisk prioritering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye