2023 blev rekordår: Aldrig før har så mange danskere fået diabetes
I 2023 fik det største antal mennesker i Danmark nogensinde i et enkelt år at vide, at de havde fået diabetes. For at sætte mere fokus på den alvorlige kroniske sygdom indfører Diabetesforeningen nu Danmarks Diabetesdag, som finder sted i dag.

I løbet af sidste år fik 25.557 danskere beskeden om, at de nu skal leve et liv med diabetes.
Dermed blev 2023 det år, hvor flest mennesker i Danmark fik konstateret den kroniske sygdom.
Samtidig viser andre tal, hvor alvorlig en sygdom diabetes er.
F.eks. fik 600 mennesker med diabetes sidste år amputeret et ben, en forfod eller en tå, ifølge en ny opgørelse fra databasen diabetestal.nu.
Derfor indfører Diabetesforeningen nu en særlig dag – Danmarks Diabetesdag – som skal skabe synlighed og forståelse for diabetes samt samle ind til kampen mod den kroniske sygdom.
Danmarks Diabetesdag løber af stablen i dag - søndag den 28. april.
– Danmark står midt i en stille sundhedskatastrofe lige nu, hvor der i 2030 vil være 467.000 mennesker, der lever med diabetes i Danmark. Det må og skal der langt mere fokus på i det danske sundhedsvæsen. Især fordi vi nu kan konstatere, at der sidste år blev sat en kedelig rekord i antallet af nye diabetestilfælde. Derfor indfører vi Danmarks Diabetesdag for at for at øge danskernes opmærksomhed på en alvorlig sygdom, der kan ramme alle. Det er et vigtigt skridt i kampen for et godt liv med diabetes og en fremtid uden, siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.
Skrabelodder sælges foran REMA 1000
Danskerne vil især opleve Danmarks Diabetesdag ved, at en række medlemmer af Diabetesforeningen, sammen med deres børn, venner og familie, i dag vil samle ind til diabeteskampen ved at sælge diabetesskrabelodder uden for en række REMA 1000 supermarkeder over hele landet.
–Vores håb er, at Danmarks Diabetesdag kan skabe større forståelse for, hvad diabetes er, og hvordan vi bekæmper den. For diabetes er en alvorlig kronisk sygdom, der uden den rette behandling kan være både invaliderende og livsfarlig. Vi er derfor også rigtig glade for, at REMA 1000, som en af Diabetesforeningens gode samarbejdspartnere, aktivt hjælper os med at samle penge ind til diabeteskampen til bl.a. mere forskning, forebyggelse, rådgivning og familiekurser, siger Claus Richter.
Læs mere om Diabetesforeningens indsamlingsdag og generelle skrabelodssalg HER
Fakta:
- Mindst 360.000 danskere har i dag diabetes. Det svarer til 6 procent af befolkningen.
- Tallet vil stige til 467.000 i 2030 og dermed 7,7 procent af befolkningen.
- Ca. 100.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det.
- Ca. 500.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes.
Nyregistrerede tilfælde af diabetes i 2023 fordelt på regioner:
- Region Nordjylland: 2931
- Region Midtjylland: 5331
- Region Syddanmark: 5898
- Region Sjælland: 4335
- Region Hovedstaden: 7082
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkBilleder
Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Ny rekord: Aldrig har så mange danskere levet med diabetes27.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindst 368.000 danskere lever nu med diabetes – det højeste antal nogensinde. Det er en alvorlig situation, og Diabetesforeningen efterlyser en grundlæggende ny retning for, hvordan Danmark håndterer kronisk sygdom.
Efter kritik fra Diabetesforeningen: Danske Regioner anerkender dårlig behandling efter nye medicinregler5.4.2025 13:38:24 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne reagerer positivt på kritik fra Diabetesforeningen af, at tusindvis af mennesker med type 2-diabetes på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin og nu oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet markant dårligere. Diabetesforeningen kæmper stadig for, at sundhedsmyndighederne ændrer vejledningen til lægerne.
Diabetesforeningen: Mange patienter får dårligere behandling efter nye medicinregler3.4.2025 12:57:29 CEST | Pressemeddelelse
Tusindvis af mennesker med type 2-diabetes har på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin - i nogle tilfælde til ældre typer med ringere effekt. Mange oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet dårligere og giver dem flere bivirkninger. Derfor opfordrer Diabetesforeningen og de praktiserende læger til, at sundhedsmyndighederne undersøger konsekvenserne for patienterne og helst ændrer vejledningen til lægerne.
Over 90.000 med type 2-diabetes risikerer at miste ben, fod eller tå22.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden vil gøre vejen til behandling af alvorlige fodsår på hospitalet så kort som muligt for mennesker med type 2-diabetes, så de ikke skal forbi egen læge først. Diabetesforeningen opfordrer de sidste to regioner i Jylland, der ikke har direkte henvisningsret fra en fodterapeut, til at skabe lighed i sundhed i Danmark.
Diabetesforeningen kalder på national plan for kroniske sygdomme1.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Diabetes kan ramme alle, og 100.000 danskere går uvidende rundt med type 2-diabetes, mens knap en halv mio. skønnes at have forstadier til den kroniske sygdom. Derfor testede Diabetesforeningens sundhedsbus næsten 3000 mennesker sidste år. Vi skal have en national plan for kroniske sygdomme, og den kommende folkesundhedslov og sundhedsreformen skal styrke opsporingen af danskere med uopdaget type 2-diabetes, mener Diabetesforeningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum