Bonzer

Udiagnosticerede mentale lidelser er en skjult krise i Danmark: Disse signaler skal du være opmærksom på

Del

I Danmark lider mange mennesker i stilhed med mentale lidelser, som aldrig bliver diagnosticeret. Disse udiagnosticerede tilstande spænder fra milde til moderate former for stress, angst, depression, OCD, ADHD og spiseforstyrrelser. Skjulte lidelser har stor betydning på både personligt og samfundsmæssigt plan, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, hvis man oplever symptomer på mentale lidelser, mener ekspert.

Foreningen Bedre Psykiatri estimerer, at 580.000 danskere kæmper med en psykisk lidelse. Samtidig er der et betydeligt antal danskere, som bærer rundt på en mental lidelse uden at være klar over det. Og det kan være et stort problem både for den enkelte person med lidelsen, for vedkommendes relationer med familier og venner, men også for vores samfund som helhed, mener Flemming Bust, psykoterapeut hos angst.dk

“Udiagnosticerede mentale lidelser kaster lange skygger over både enkeltpersoners velbefindende og samfundets sundhed. Hvad der starter som skjulte eller undertrykte symptomer, kan udvikle sig til panikangstanfald og dyb depression, hvilket ikke kun underminerer den enkeltes livskvalitet, men også fører til tabt produktivitet, øgede sundhedsudgifter og tungere byrder for familier”, siger Flemming Bust.

En af de primære årsager til, at mentale lidelser forbliver udiagnosticerede, er den indgroede misforståelse og selvaccept af disse tilstande som en normal del af hverdagen.

"Mange mennesker har levet med deres symptomer så længe, at de fejlagtigt accepterer dem som en standard for deres daglige oplevelser," forklarer Flemming Bust og fortsætter:

“Stigmatisering får mennesker til at skamme sig og føle sig forkerte, og stigmaet omkring mentale lidelser fortsætter således med at være en betydelig barriere, hvilket også kan være med til at forhindre, at den nødvendige hjælp bliver opsøgt. Det skaber altså en ond cirkel, hvor lidelserne forbliver skjulte og ubehandlede, hvilket kun er med til at gøre situationen værre.”

Lyt til disse signaler og reagér hurtigt

Jo hurtigere man bliver klar over, at man måske har en udiagnosticeret mental lidelse, jo bedre er det for både for den enkelte og deres omgivelser. Tidlig opdagelse og intervention kan således forhindre udviklingen af alvorlige symptomer og komplikationer.

At lytte til hvad din krop forsøger at fortælle dig kan være nøglen til tidlig opdagelse og behandling. Det er ofte disse tidlige signaler, der, hvis de anerkendes og adresseres, kan forhindre langt mere alvorlige sundhedsmæssige udfordringer", siger Flemming Bust.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på tegn som:

  • Vedvarende nedtrykthed

  • Angst som bl.a. kan føles som at være bange uden at vide hvorfor

  • Koncentrationsbesvær

  • Søvnforstyrrelser

  • Appetitændringer

  • Social isolation

  • Tvangshandlinger

  • Pludselige ændringer i personlighed/adfærd

Disse symptomer kan ofte blive overset eller fejlfortolket som mindre alvorlige problemer, men det er essentielt at tage dem alvorligt og overveje professionel vurdering.

Vær opmærksom på dig selv og dine nærmeste

Fordi mental sundhed ofte er en usynlig byrde, er det ifølge Flemming Bust vigtigt, at vi alle bliver bedre til at give opmærksomhed og vise omsorg til os selv og overfor de mennesker, vi holder af.

"Ved at spørge ind til, hvordan folk har det, og lytte aktivt, kan vi skabe et rum, hvor det er sikkert at udtrykke og dele bekymringer om mental sundhed. Den slags åbenhed kan være altafgørende for tidligt at opdage problemer, før de vokser sig større", understreger han. 

Er du i tvivl, om du har angst? Tag en angst-test.



Kontakter

Om angst.dk

angst.dk startede med et enkelt mål: at tilbyde støtte og ressourcer til dem, der kæmper med angst og angstlidelser. Vi ved, at mange mennesker lider i stilhed, ofte uden at vide, hvor de skal vende sig for hjælp. Derfor skabte vi et sted, hvor viden, behandling og fællesskab mødes. Vores mission er at tilvejebringe en tryg og oplysende hjemmeside, der hjælper mennesker med angst og angstlidelser. Vi er dedikerede til at være den førende kilde til information og støtte indenfor området angst, og vi arbejder utrætteligt for at bringe de nyeste forskningsbaserede behandlinger og værktøjer til dem, der har brug for det.

Vi ønsker at nedbryde stigmatiseringen omkring psykisk sundhed og sætte en ny standard for kvaliteten i behandlingen af angst. Vores vision er at fremme en verden, hvor psykisk sundhed er lige så anerkendt og behandlet som fysisk sundhed. Gennem kontinuerlig forskning og uddannelse stræber vi efter at forbedre livskvaliteten for alle berørt af angst.

Følg pressemeddelelser fra Bonzer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bonzer

Kommunerna som leder inom solenergi: Sveriges bästa solenergiproducenter16.7.2024 10:38:32 CEST | Pressemeddelelse

Sveriges elnät består mest av el från vatten- och kärnkraft, som står för cirka 70% av produktionen. Solenergi utgör än så länge inte ens 2% av Sveriges elproduktion, men antalet installerade solcellsanläggningar växer varje år. I den här analysen rankar vi de kommuner som är bäst på solel och gör statistiken enkel att förstå. Vill du veta hur många timmar du kan dammsuga tack vare solenergiproduktionen i din kommun? Eller vilka kommuner i Sverige som producerar mest solel? Det har 1KOMMA5° tagit reda på!

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye