Assens Forsyning

Lokalt industrispildevand bliver til ny bæredygtig energi

Del

Assens Centrale Renseanlæg er begyndt at teste lokalt industrispildevand fra mejeriproducenten P.B. Foods ApS. i Glamsbjerg. Det næringsrige restprodukt af osteproduktionen bruges som et supplement i renseanlæggets biogasproduktion, og de første resultater ser lovende ud.

Her modtager biogasanlægget hos Assens Forsyning den første sending industrispildevand fra P.B. Foods.
Her modtager biogasanlægget hos Assens Forsyning den første sending industrispildevand fra P.B. Foods. Assens Forsyning 2024

Biogassen anvendes til produktion af el og varme på det topmoderne kombinerede rensnings- og biogasanlæg lidt uden for Assens By. På sigt forventes biogasproduktionen, hvor af langt størstedelen stammer fra spildevandsslammet fra renseanlægget, at gøre Assens Forsyning selvforsynende med energi. Det vil bidrage positivt til kommunes overordnede målsætning om energineutralitet i 2050.

Assens Forsynings A/S’ direktør Henrik Gregers Boesen er glad for samarbejdet med P.B. Foods og siger: ”Projektet er et godt eksempel på vores strategiske ambition om et øget lokalt samarbejde med erhvervslivet. Potentialet er at P.B. Foods får bortskaffet og nyttiggjort et værdiløst restprodukt, mens Assens Forsyning får en håndsrækning til øget energiproduktion. Dermed bliver udnyttelsen af industrielt spildevandsslam en rigtig god cirkulær case for alle parter og ikke mindst for miljøet”.

Fabrikschef Finn Hollensberg fra P.B. Foods ApS. siger: ”Jeg er rigtig glad for, at vi nu har muligheden for at undersøge en konkret løsning for bortskaffelse af vores slam – og så endda med god og grøn samvittighed”.

Lovende første resultater
Biogasanlægget modtog den første sending spildevandsslam fra P.B. Foods den 18. april 2024. ”Koncentreret spildevand fra mejeriproduktion har en meget høj næringsværdi, hvilket også er blevet bekræftet, da vi ledte en del af slammet ind i anlægget. Vi så en betydelig stigning i produktionen af biogas, og hvis vores beregninger holder stik, vil slammet fra P.B. Foods spildevand give et fint bidrag til vores fremtidige grønne biogasproduktion”, siger projektchef Michael Dissing Nielsen.

På udkig efter nye kunder
Assens Forsyning A/S modtager, udover prøvesendingerne fra P.B. Foods, allerede industrispildevand fra Bryggeriet Vestfyen, der faktisk er så stor en kunde, at deres spildevand har deres helt eget indløb i Assens Centrale Renseanlæg. ”Vi har kapacitet til at kunne aftage endnu mere industrielt spildevandsslam. Derfor er vi altid åbne for en dialog om mulighederne med andre relevante erhvervsvirksomheder i kommunen”, slutter Michael Dissing Nielsen.

Kontakter

Billeder

Det næringsrige spildevandsslam fra P.B. Foods lugter langt værre end det ser ud, men det er rent guf for de bakterier, der producer biogassen hos Assens Forsyning.
Det næringsrige spildevandsslam fra P.B. Foods lugter langt værre end det ser ud, men det er rent guf for de bakterier, der producer biogassen hos Assens Forsyning.
Download

Om Assens Forsyning A/S

Assens Forsyning A/S ønsker at være i front med den grønne omstilling, og levere bæredygtige løsninger til borgerne i Assens Kommune indenfor områderne drikkevand, håndtering af regn- og spildevand samt affald- og genbrug.

Vi har et af Danmarks mest højteknologiske kombinerede rense- og biogasanlæg og er ansvarlige for drift, service og udvikling af bæredygtige løsninger til borgerne i Assens Kommune indenfor områderne drikkevand, håndtering af regn- og spildevand samt affald- og genbrug.

Du kan læse mere om Assens Forsyning A/S på www.assensforsyning.dk.

Om P.B. Foods
P.B. Foods står for håndtering og udpakning af oste i emballage og leverance af råvarer til producenter af ostepulver og forarbejdede oste i Europa. P.B. Foods ApS er en del af fødevarekoncernen Fayrefield Foods A/S.

Du kan læse mere om P.B. Foods på https://www.fayrefield.dk/pb-foods/

Om Assens Centrale Renseanlæg

  • Placeret i udkanten af Assens By, og sat i drift den 4. januar 2023
  • Pr. marts 2024 leverer anlæggets biogasproduktion ca. 40% af den el anlægget behøver samt alt den varme, der forbruges til opvarmning af Forsyningsparkens faciliteter. På sigt forventes anlægget samlet at producere mere energi end det forbruger, samt yderligere CO2 reduktioner
  • Anvender biosorption-teknologi (energieffektiv udskillelse af kulstof fra spildevandet)
  • Anvender biologisk rensning af spildevandet (Step feed-system)
  • Minimale lugtgener grundet overdækkede procestanke suppleret med luftrensning

Følg pressemeddelelser fra Assens Forsyning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Assens Forsyning

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye