En afgørende sejr for platformsarbejdere i EU

Del

I dag tager EU et afgørende skridt mod bedre vilkår for de medarbejdere, der arbejder på platformsvirksomhederne. Endelig er det lykkedes EU at vedtage et fælles regelsæt, der beskytter platformsarbejderne. Det er noget 3F har arbejdet aktivt for de sidste fire år.

I dag har et stort flertal i Europa-Parlamentet vedtaget platformsdirektivet https://bit.ly/4b3HsYd. Efter lange forhandlinger mellem EU’s medlemslande lykkedes det endeligt at godkende platformsdirektivet.

"Det er en stor sejr, at - vi får vedtaget europæisk lovgivning, der pålægger platformsvirksomhederne arbejdsgiveransvar for arbejderne og dermed beskytter de platformsansatte," siger formand for 3F Transport, Jan Villadsen, der er 3F’s EU-politisk ansvarlige.

"Platformsvirksomheder har i dag alt for stor mulighed for at lave alternative forretningsmodeller og fiksfakserier, der fastholder medarbejdere i uanstændige løn- og arbejdsvilkår."

"Det her har potentialet til at gøre en reel forskel for de platformsansatte i Danmark. Her er det afgørende, at den danske implementering er ambitiøs og sikrer ordnede forhold for de platformsansatte. Vi forventer, at regeringen og Folketinget går forrest i arbejdet for ordentlige vilkår – selvfølgelig i samarbejde med arbejdsmarkedets parter," siger Jan Villadsen.

Det netop vedtagne stykke EU-lovgivning skal være med til at sikre anstændige løn- og arbejdsvilkår for 3F’s medlemmer i bl.a. transport og rengøring. Samtidig er det for 3F et vigtigt skridt at få platformsvirksomhederne til at påtage sig deres arbejdsgiveransvar.

Platformsdirektivet pålægger Danmark at indføre en klar definition af, hvornår en platformsarbejder er lønmodtager. Definitionen skal være effektiv og tage udgangspunkt i kontrol. Her er det helt afgørende for 3F, at vi får en dansk definition, der gør op med falske selvstændige.  

De nye regler skaber også et løfte i forhold til kunstig intelligens. Det betyder bl.a. at en algoritme ikke kan afskedige en medarbejder. De nye regler tilsigter at der skal være menneskeligt tilsyn ved afskedigelser. Det betyder også bedre adgang til information om, hvordan platformsvirksomhederne anvender deres data.

  • I dag arbejder 28 mio. europæere på platformsvirksomheder. Det tal forventes at stige til 43 mio. i løbet af 2025.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 8892 8892.

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye