Finans Danmark

Flere informationer bør deles for at stoppe kriminalitet

Del

Der er over 65.000 hvidvask-underretninger fra bankerne til myndighederne hvert år. Det viser en ny opgørelse fra Finans Danmark. Tallene viser, at deling af informationer er vigtigt, hvis kriminelle skal stoppes. Derfor håber Finans Danmark, at arbejdet med at øge delingen af viden fortsætter og udbygges.

Siden 2019 er antallet af underretninger fra bankerne til Hvidvasksekretariatet steget og steget. Nu ser tallene dog ud til at have fundet et naturligt leje, hvor omkring 70.000 underretninger om året alene fra bankerne er, hvad man må forvente.

”Vi er stolte af, at bankerne bidrager på den måde til at stoppe kriminalitet. Og vi vil gerne gøre endnu mere,” siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.

Deling af information mellem bankerne og myndighederne er vigtigt i bekæmpelsen af kriminalitet. I 2023 blev samarbejdet udbygget med det Operative Danske Informations- og Efterretningsnetværk (Odin), der er et offentlig-privat samarbejde. Odin er et fortroligt forum, hvor der bliver delt informationer og viden om tendenser og metoder indenfor økonomisk kriminalitet og hvidvask. Netværket anvendes også til at overvåge mistænkelige transaktioner, der kan være relateret til terrorfinansiering.

”Odin samarbejdet er rigtig godt og jo noget, vi selv fra bankernes side foreslog tilbage i 2019. Nu har vi det. Men det betyder ikke, vi er i mål. Vi har brug for, at endnu flere kommer med i Odin, og vi har også brug for, at bankerne kan dele oplysninger med hinanden. Det er kun ved at tale sammen og dele oplysninger, vi kan komme skridtet foran kriminaliteten,” siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Nye EU-regler kan være løsningen
Indtil nu har både EU-regler og nationale regler stået i vejen for, at banker deler oplysninger med hinanden om kunder, der eksempelvis er blevet underrettet om til Hvidvasksekretariatet. Det betyder, at personer, der begår kriminalitet og er blevet opdaget af en bank, kan gå over i en anden bank og begynde forfra, uden at bankerne må advare hinanden.

Et andet eksempel er, at kriminelle bruger flere pengeinstitutter og handler i netværk, som gør det kompliceret at opdage hele kæden og alle de personer, der er involveret. Hvis de kriminelle er dygtige, så kan den enkelte person og aktivitet konkret se lovlig ud, fordi kæden af aktiviteter er sløret.

Men nu sker der noget. For med EU’s nye AML-pakke bliver der åbnet for muligheden for at dele informationer.

”Jeg håber, at de danske myndigheder benytter lejligheden med den nye AML-forordning til at definere nogle anvendelige rammer for deling af oplysninger. De skal på den ene side gøre det muligt at udveksle oplysninger med hinanden og dermed bekæmpe kriminaliteten og på den anden side sikre, at det sker i respekt for databeskyttelsesreglerne,” siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Læs hele nyheden.

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Der er fuld fart på de digitale svindlere – alle gode ideer til at stoppe dem er i spil21.5.2024 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 udgjorde den samlede digitale svindel i Danmark 627 mio. kroner. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Nationalbank. Og netop nu ser vi mange sager om svindel i internethandlen. De kriminelle holder aldrig fri, og derfor arbejder Finans Danmarks Svindel Task Force på højtryk for at samle alle de ideer, der er til at stoppe svindlen. Task Forcen hører også gerne fra dig.

Antallet af sager om kærlighedssvindel falder drastisk – men mørketallet er stort18.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Kriminelle bruger falske profiler, og udgiver sig for at søge venskab eller kærlighed. I virkeligheden er de blot ude efter penge. Mens landets banker i 2022 kunne registrere, at kriminelle havde forsøgt at svindle sig til næsten 50 mio. kroner på denne måde, så faldt det beløb i 2023 til knap det halve. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Der ligger dog et mørketal bag, da ofre for kærlighedssvindel ofte holder deres tab hemmeligt. Også for banken.

Danskerne er i tvivl om etikken i private forsvarsinvesteringer17.5.2024 07:08:45 CEST | Pressemeddelelse

Krigen i Ukraine har fået de europæiske lande til at opruste i et omfang, der kræver store investeringer fra både staterne og private aktører. Den finansielle sektor er klar til at understøtte dette. Når det kommer til danskernes investeringer, er mange dog i tvivl om, hvorvidt investeringer i forsvarsindustrien er etisk forsvarlige eller ej. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Krigen i Ukraine har dog gjort, at et flertal af danskerne er blevet mere positive.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye