Flere informationer bør deles for at stoppe kriminalitet
Der er over 65.000 hvidvask-underretninger fra bankerne til myndighederne hvert år. Det viser en ny opgørelse fra Finans Danmark. Tallene viser, at deling af informationer er vigtigt, hvis kriminelle skal stoppes. Derfor håber Finans Danmark, at arbejdet med at øge delingen af viden fortsætter og udbygges.
Siden 2019 er antallet af underretninger fra bankerne til Hvidvasksekretariatet steget og steget. Nu ser tallene dog ud til at have fundet et naturligt leje, hvor omkring 70.000 underretninger om året alene fra bankerne er, hvad man må forvente.
”Vi er stolte af, at bankerne bidrager på den måde til at stoppe kriminalitet. Og vi vil gerne gøre endnu mere,” siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.
Deling af information mellem bankerne og myndighederne er vigtigt i bekæmpelsen af kriminalitet. I 2023 blev samarbejdet udbygget med det Operative Danske Informations- og Efterretningsnetværk (Odin), der er et offentlig-privat samarbejde. Odin er et fortroligt forum, hvor der bliver delt informationer og viden om tendenser og metoder indenfor økonomisk kriminalitet og hvidvask. Netværket anvendes også til at overvåge mistænkelige transaktioner, der kan være relateret til terrorfinansiering.
”Odin samarbejdet er rigtig godt og jo noget, vi selv fra bankernes side foreslog tilbage i 2019. Nu har vi det. Men det betyder ikke, vi er i mål. Vi har brug for, at endnu flere kommer med i Odin, og vi har også brug for, at bankerne kan dele oplysninger med hinanden. Det er kun ved at tale sammen og dele oplysninger, vi kan komme skridtet foran kriminaliteten,” siger Kjeld Gosvig-Jensen.
Nye EU-regler kan være løsningen
Indtil nu har både EU-regler og nationale regler stået i vejen for, at banker deler oplysninger med hinanden om kunder, der eksempelvis er blevet underrettet om til Hvidvasksekretariatet. Det betyder, at personer, der begår kriminalitet og er blevet opdaget af en bank, kan gå over i en anden bank og begynde forfra, uden at bankerne må advare hinanden.
Et andet eksempel er, at kriminelle bruger flere pengeinstitutter og handler i netværk, som gør det kompliceret at opdage hele kæden og alle de personer, der er involveret. Hvis de kriminelle er dygtige, så kan den enkelte person og aktivitet konkret se lovlig ud, fordi kæden af aktiviteter er sløret.
Men nu sker der noget. For med EU’s nye AML-pakke bliver der åbnet for muligheden for at dele informationer.
”Jeg håber, at de danske myndigheder benytter lejligheden med den nye AML-forordning til at definere nogle anvendelige rammer for deling af oplysninger. De skal på den ene side gøre det muligt at udveksle oplysninger med hinanden og dermed bekæmpe kriminaliteten og på den anden side sikre, at det sker i respekt for databeskyttelsesreglerne,” siger Kjeld Gosvig-Jensen.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
2024 satte rekord: 135.000 danskere oprettede en aktiesparekonto23.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af danskere med en aktiesparekonto voksede med 135.000 i 2024. Det er ny rekord og svarer til, at 11.000 danskere oprettede en konto hver eneste måned. Væksten er formentlig drevet af danskernes stærke privatøkonomi samt et par mindre forhøjelser af aktiesparekontoens indskudsloft. Ved udgangen af 2024 var der 490.000 danskere med en aktiesparekonto. Det er 38 procent flere end ved udgangen af 2023.
Høringssvar - rapportering af transaktionsdata22.1.2025 09:25:26 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA).
Flere lån til boligkøb i 202421.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2024 havde boligejerne appetit på lån til boligkøb, mens efterspørgslen efter lån til omlægninger var på et lavt niveau. Lån med fast rente var det foretrukne, når danskerne skulle låne til boligkøb, mens de variabelt forrentede lån har vundet frem ved omlægninger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Høringssvar - lovforslag om ændring af ligningsloven og afskrivningsloven20.1.2025 11:23:07 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Skatteministeriet om ændring af ligningsloven og afskrivningsloven (lempelse af beskatningen af løbende ydelser og aktionærlån).
Stor anti-svindel kampagne fortsætter i 202520.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Finans Danmark fortsætter informationskampagnen ”Sikker bank – sammen”. Målet er, at endnu flere bliver klædt på til mødet med de kriminelle, der forsøger at svindle sig til dine penge. Det kræver en sund skepsis. For de kriminelle er konstant presset til at finde på nye metoder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum