Arbejdsmiljøet er blevet bedre i Region Hovedstaden
Ny arbejdspladsvurdering viser høj jobtilfredshed blandt langt de fleste medarbejdere. Løbende fokus på trivsel har haft effekt, mener regionsdirektør.
Et godt arbejdsmiljø er en væsentlig forudsætning for, at de ansatte i Region Hovedstaden kan tilbyde borgerne den bedste behandling, pleje og omsorg. Derfor har regionens hospitaler gennem flere år arbejdet med at sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, og det ser nu ud til at bære frugt.
I en ny arbejdspladsvurdering fra marts 2024 vurderer de ansatte nemlig, at arbejdsmiljøet samlet set er godt. Resultatet viser, at der er sket forbedringer siden den tilsvarende måling for tre år siden.
Særligt på områder som faglig kvalitet, anerkendelse og støtte samt godt kollegaskab scorer Region Hovedstaden som arbejdsplads højt.
Fokus på ledelse og trivsel har haft positiv effekt
Regionsdirektør Jens Gordon Clausen peger på det systematiske arbejde med trivsel og medmenneskelig ledelse som en af forklaringerne:
"Det er glædeligt, at langt hovedparten af medarbejderne trives trods nogle hårde år med stort arbejdspres. En af forklaringerne kan være, at vi længe har haft særlig stor opmærksomhed på medarbejdernes trivsel og på, hvordan god ledelse, hvor vi sætter mennesker først, kan skabe arbejdsglæde og stærke fællesskaber. Vi kører også løbende trivselsmålinger, så afdelinger med trivselsproblemer hurtigt kan få hjælp. Heldigvis ser tiltagene ud til at virke. Vi er kommet langt med en kombination af at tage fat på problemerne, når de opstår, og opretholde de ting, der fungerer godt," siger Jens Gordon Clausen.
Svære problemstillinger fylder også
Fællestillidsrepræsentant Charlotte Vallys, der er næstformand i regionens øverste MED-udvalg (RMU), glæder sig over de positive takter, men er også meget opmærksom på især krænkende handlinger som mobning, vold og trusler.
"Mobning er noget af det, der er mest vanskeligt at arbejde med, og måske er det derfor, vi desværre har lige så mange tilfælde som i 2021. Det er bekymrende. Vi skal være nysgerrige på, om der er nogen, der har knækket koden mht. at komme mobning til livs, så vi kan dele de gode erfaringer på tværs," siger Charlotte Vallys.
"Vold og trusler er også stadig et problem. Heldigvis viser tallene, at det kun yderst sjældent sker på for eksempel hjemadressen, så jeg tror på, vi kan komme rigtig langt med de tiltag, der er sat i gang på arbejdspladserne for at beskytte medarbejderne. Men det er helt sikkert noget, vi skal følge op på i RMU," siger Charlotte Vallys.
Behov for patientinddragelse og prioritering
Regionsdirektør Jens Gordon Clausen ser også plads til forbedringer. Færre oplever arbejdsrelateret stress, men der er stadig alt for mange, der oplever tidspres i hverdagen, påpeger han:
"Vi skal sætte ind på flere områder. Vi kommer blandt andet til at arbejde mere med patientinddragelse, kloge valg og prioritering, så vi sikrer den rette balance og mindsker overbehandling. Det vil komme patienterne til gavn, men også øge den faglige stolthed og trivsel blandt medarbejderne. Prioritering sammen med patienten vil også være med til at sikre, at tiden kan bruges mere fornuftigt, og dermed kan det mindske risikoen for arbejdsrelateret stress. Når vi passer på medarbejderne, passer vi på patienterne – det er vigtigt at huske, at de to ting hænger sammen," siger Jens Gordon Clausen.
Fakta og hovedresultater
Om undersøgelsen: En arbejdspladsvurdering er en lovpligtig gennemgang af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, der gennemføres hvert 3. år.
- Svarprocent: 36.833 personer – eller 83 procent af medarbejderne i Region Hovedstaden – har besvaret arbejdspladsvurderingen.
- Jobtilfredshed: 77 procent er i 2024 i høj eller meget høj grad tilfredse med deres job mod 76 procent i 2021. Kun 3 procent er i ringe grad eller slet ikke tilfredse.
- Stress: Der er sket et fald i arbejdsrelateret stress fra 58 procent i 2021 til 53 procent i 2024.
- Sygefravær: Andelen af medarbejderne med arbejdsrelateret sygefravær er faldet fra 23 procent i 2021 til 17 procent i 2024. Når alt sygefravær tælles med, er det dog steget: 78 procent af medarbejderne har haft sygefravær inden for de seneste 12 måneder mod kun 64 procent i 2021.
- Krænkende handlinger: Mobning, vold og trusler er på niveau med 2021. 6 procent har været udsat for mobning, 6 procent for vold og 8 procent for trusler om vold.
- Opfølgning: Samtlige arbejdspladser vil i den kommende tid drøfte resultaterne og igangsætte forbedringer, hvor det er nødvendigt. Resultaterne og behovet for forbedringer drøftes ligeledes både i koncernledelsen og i MED-udvalg.
Hent resultatrapport for Region Hovedstadens arbejdspladsvurdering
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Miljøundersøgelse viser ingen væsentlig spredning af forurening til Roskilde Fjord3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstadens nye undersøgelse viser, at der kun sker begrænset påvirkning af Roskilde Fjord med PFAS og fenoler fra det gamle affaldsdeponi på Stålvalseværket i Frederiksværk.
Region H oplever flere episoder med vold og trusler mod medarbejdere31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden er i gang med en kortlægning og gennemgang af bygninger og matrikler på de somatiske hospitaler for at se, om der er steder, hvor man kan øge trygheden og sikkerheden på hospitalerne. Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) ser med alvor på stigning af episoder med vold og trusler mod medarbejderne.
Digitaliseringspriser til hudkræft-app, der skærer måneders ventetid ned til blot en enkelt dag20.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
På Dansk IT’s årlige konference for offentlig digitalisering, ”Off Dig”, er Digitaliseringspriserne ’Sammenhængsprisen’ og ’Publikumsprisen’ netop gået til projektet Digital Hudkræftsdiagnostik, som kraftigt reducerer patienternes ventetid i forbindelse med diagnosticering af hudkræft. Projektet er finansieret af Danske Regioner og Digitaliseringsstyrelsen, og er et fællesregionalt initiativ, der implementeres i hele landet.
Akutberedskabet overtager lægevagtsporet i akutklinikker efter prøveperiode19.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter en tre måneders prøveperiode overtager Region Hovedstadens Akutberedskab ansvaret for lægevagtsporet i de lokale akutklinikker i Sundhedshuset i Helsingør og på Frederikssund Hospital. Det betyder bl.a., at lægerne på de to klinikker skal besvare opkald på Akuttelefonen 1813, når der ikke er patienter i klinikkerne.
Region Hovedstaden udvider behandlingsansvar til 96 timer14.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regionen tager hul på sundhedsreformens anbefalinger og udvider i løbet af forsommeren aftalen om behandlingsansvaret for patienter, der udskrives til kommunal sygepleje. Behandlingsansvaret vil som noget nyt også gælde udskrevne patienter fra psykiatrien
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum