Ny behandling godkendt til brystkræftpatienter
Glæde hos patientforeninger og fagfolk: Medicinrådet godkender Enhertu til patienter med HER2-low brystkræft
Medicinrådet har på et møde 24. april anbefalet lægemidlet Enhertu til kvinder med en særlig form for uhelbredelig brystkræft med spredning.
Afgørelsen vækker stor glæde hos patientforeninger og lægelige fagfolk:
- I Kræftens Bekæmpelse er vi lettede og glade på vegne af de kvinder, der nu får adgang til ny behandling. Det betyder alverden for dem og deres pårørende, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Brystkræftforeningen: Vigtigt og rigtigt
Der har herhjemme været stor opmærksomhed om Enhertu. Kvinder har købt sig til behandling, fordi de ikke har kunnet få medicinen i det offentlige sundhedsvæsen, da den ikke har været anbefalet af Medicinrådet.
Medicinen er godkendt til kvinder med HER2-low brystkræft af medicinråd i bl.a. Sverige og Norge. Læger, patientforeninger og kvinder med kræftformen har kritiseret, at man i Danmark har været ringere stillet end kvinder i andre lande.
- Det er en vigtig og rigtig afgørelse til gavn for de kvinder, der har siddet og ventet på, at Enhertu blev godkendt herhjemme. Det er helt urimeligt, at nogle kvinder selv har måttet finde penge til behandling med medicin, som er gratis i vores nabolande. Det har haft store konsekvenser for deres økonomi, og det har skabt ulighed, fordi ikke alle har haft mulighed for at betale af egen lomme, siger Anja Skjoldborg Hansen, formand for Brystkræftforeningen.
Anbefalet af brystkræftlæger
Også brystkræftlægerne er glade for Medicinrådets afgørelse:
- Vi er så glade for, at behandlingen nu endeligt er godkendt i Danmark, så vi også her i landet har mulighed for at give den bedst mulige behandling til vores patienter, siger Ann Søegaard Knop, overlæge og lægelig leder af Onkologisk Klinisk Forskningsenhed på Rigshospitalet og formand for medicinsk udvalg i DBCG (Danish Breast Cancer Group).
På baggrund af overbevisende resultater, der kom i juli 2022, har DBCG allerede skrevet Enhertu ind i deres evidensbaserede retningslinjer for behandling af brystkræft med det forbehold, at medicinen ikke er godkendt. Det forbehold kan nu fjernes.
Anbefalingen gælder for patienter i god almentilstand, i fagsprog kaldet performancestatus 0 og 1. Medicinrådet opfordrer til, at der samles data for behandlingens effekt og bivirkninger og vil om to år se på disse data og vurdere, om anbefalingen fortsat skal være gældende.
Om Enhertu
- Et lægemiddel til behandling af brystkræft af typen HER2-positiv og HER2-low, der har bredt sig
- Indeholder et antistof i kombination med kemoterapi, som infiltrerer og ødelægger kræftceller
- Behandlingen gives via drop i en vene med behandling hver 3. uge
- Med Enhertu lever kvinder med HER2-low brystkræft i gennemsnit omkring seks måneder længere end med den sammenlignede behandling
- Enhertu blev i starten af 2023 godkendt til patienter med brystkræft af typen HER2-positiv
Kontakter
Lise BondesenPressechefKræftens Bekæmpelse
Tlf:+45 31 32 63 53Liseb@cancer.dkOm Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny forskning er beroligende nyt for kvinder i fertilitetsbehandling14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Brugen af de fleste fertilitetshormoner øger ikke risikoen for æggestokkræft.
Nordiske kræftforeninger: Fem politiske tiltag kan forebygge overvægt blandt børn og unge13.11.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.
Unge kvinder glemmer at gå til kræftscreening4.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af de unge kvinder deltager ikke i livmoderhalskræftscreening, selvom de gerne vil. Nu sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på screening og minder om den vigtige undersøgelse.
Ny kampagne sætter lup på tobaksindustriens metoder29.10.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Tobaksindustrien presser politisk på for at bremse lovgivning mod nikotinprodukter og bidrager til at overbevise de unge om, at snus og e-cigaretter er harmløse. Det sætter partnerskabet Røgfri Fremtid fokus på i ny kampagne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum