Regionshospitalet Randers fylder 70 år
Da Randers Centralsygehus blev opført i 1954, blev det kaldt ’landets mest moderne’. Med sin smukke beliggenhed på toppen af Østervangsvej samlede det områdets hospitalsfunktioner på samme adresse. Søndag 28. april er det 70 år siden, sygehuset blev indviet.

28. april 1954 kunne Randers By og Randers Amt slå dørene op til et nybygget Randers Centralsygehus, som i forbindelse med åbningen blev kaldt ’landets mest moderne sygehus’ i den lokale presse. Søndag 28. april fylder hospitalet 70 år.
Centralsygehuset, som skulle samle områdets hospitalsfunktioner, var på tegnebrættet allerede i 1935. Projektet blev godkendt og sendt i licitation omkring 1940, men indledningen af 2. Verdenskrig betød, at selve byggeriet måtte udsættes.
I 1948 gik byggeriet i jorden, og efter seks år stod et færdigt hospital med bl.a. 13 sengeafsnit, skadestue, operationsafdeling, røntgenafdeling, blodbank, køkken, vaskeri og administrative funktioner. Byggeriet kostede 28,8 millioner kroner, svarende til knap 550 millioner i nutidskroner.
Flere patienter, færre senge
Sygehuset har gennem årene haft vokseværk både i antal patienter og medarbejdere. I 1954 behandlede og udskrev sygehuset knap 10.000 patienter. I 2023 var der 29.900 akutte indlæggelser og 149.000 ambulante besøg.
Antallet af medarbejdere er vokset fra ca. 500 i 1954 til knap 2000 i 2023.
Indlæggelsen har undervejs ændret karakter. Hvor en indlæggelse i 1954 gennemsnitligt varede 18 dage, så varede den i 2023 2,3 dage. Langt flere patienter behandles i dag ambulant, dvs. uden indlæggelse.
Antallet af sengepladser er i løbet af de 70 år reduceret fra godt 400 til knap 200.
Bygningerne vokser
Vokseværket har også materialiseret sig fysisk. Sygehuset, som siden er blevet til Regionshospitalet Randers, er bygget ud flere gange siden 1985. I 2016 blev sidste del af den nuværende akutbygning taget i brug, og senest blev hospitalets nybyggede sterilcentral indviet i 2022.
Hospitalet har også aktuelle planer om en udvidelse, som i løbet af de kommende 10 år vil rejse sig ved Østervangsvej. Projektet omfatter et nyt byggeri på 19.000 kvadratmeter, som skal rumme operationsafsnit, opvågning, intensiv, fødestuer og neonatalsenge. Byggeriet er netop sendt i udbud.
70 års fødselsdagen markeres med flag og fødselsdagskage til patienter og personale.
Vidste du?
Randers Centralsygehus var i 1955 det første sygehus uden for Aarhus og København, som oprettede en særskilt børneafdeling. Indtil da var børnene indlagt i Medicinsk Afdeling.
Senere indførte Randers Centralsygehus som det første i landet undervisning af indlagte børn. Kommunen ansatte en lærerinde, som underviste børnene et par timer om dagen.
I dag er det nærmest en selvfølge, at indlagte patienter får besøg af deres pårørende. Men sådan har det ikke altid været. Tidligere mente læger ikke, at det ’fremmede helbredelsen, at patienten havde for mange kontakter med dagliglivet’. Også forældre til indlagte børn har gennem tiden måtte kæmpe for retten til at se deres børn.
Randers Centralsygehus fusionerede i 2003 med Grenaa Centralsygehus.
Med kommunalreformen i 2007 skiftede Randers Centralsygehus navn til Regionshospitalet Randers og Grenaa.
Nøgleord
Kontakter
Mette HeilskovJournalistKommunikation
Tlf:20 42 61 60metgja@rm.dkBilleder




Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Regionshospitalet Randers får ny administrationschef26.6.2025 12:03:07 CEST | Pressemeddelelse
Nuværende chef for Kvalitet og Sundheds-IT, Thomas Stadil Pinstrup, træder ind i en nyoprettet stilling som administrationschef og skal fremover stå i spidsen for hele Staben på Regionshospitalet Randers.
Urinprøver kan bidrage til at få udryddet livmoderhalskræft12.6.2025 12:40:31 CEST | Pressemeddelelse
Først var der celleskrabet hos lægen, så kom HPV-prøvesættet til hjemmebrug, og nu er der udsigt til, at kvinder fremover kan nøjes med at tisse i en kop for at blive screenet for livmoderhalskræft.
Flot anerkendelse for uddannelsesindsats i Operation og Intensiv på Regionshospitalet Randers11.6.2025 09:36:58 CEST | Pressemeddelelse
Hos anæstesilægerne på Regionshospitalet Randers er uddannelse en holdsport, og det er også blevet bemærket i den flotte inspektorrapport, afdelingen fik for nylig.
Nyt værktøj beskriver den gode stuegang med ældre patienter med skrøbelighed28.4.2025 12:51:43 CEST | Pressemeddelelse
Lene Holst Andersen har som en del af sit ph.d.-projekt på Regionshospitalet Randers udviklet et støtteværktøj, der beskriver, hvordan læger afvikler den gode stuegang med ældre patienter med skrøbelighed.
Fortsat høj patienttilfredshed på Regionshospitalet Randers13.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Patienter og fødende, der er indlagt eller har en aftale på Regionshospitalet Randers, er generelt tilfredse med den behandling, de får på hospitalet. Særligt hos patienter, der bliver undersøgt i Røntgen og Skanning, er tilfredsheden høj.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum