Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Ny kampagne skal sikre behandling til mennesker med overset spiseforstyrrelse

Del

I ny kampagne efterlyser Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade mere behandling til mennesker, der lider af tvangsoverspisning. Mindre end én procent af ramte har i dag mulighed for at komme i behandling i psykiatrien. Det er ikke godt nok, mener foreningen.

Op mod 50.000 mennesker lider af BED (binge eating disorder) - ofte oversat til tvangsoverspisning – i Danmark. Alligevel kan mindre end 400 patienter årligt komme i behandling i psykiatrien. Det viser en rundspørge, som Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade har lavet i landets fem regioner. Ved udgangen af 2025 udløber de puljer, som i dag finansierer behandlingen, og det er således uvist, om regionerne kan fortsætte deres behandlingstilbud.

Derfor lancerer Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade i dag en kampagne, der skal sætte fokus på behovet for mere behandling til mennesker med BED. 

"Tvangsoverspisning (BED) er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Alligevel kan færre end 1 ud af 100 ramte få behandling i psykiatrien. Det er et svigt af en udsat gruppe mennesker, som for manges vedkommende har kæmpet med forstyrret spisning med voldsomme overspisninger og alvorlig mistrivsel gennem mange år," siger Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Behandling virker

Erfaringer fra foreningens eget behandlingstilbud og fra en række andre private og offentlige behandlingssteder viser, at terapeutisk behandling giver gode resultater for de fleste mennesker med BED. I nogle forløb lever hele ni ud af ti deltagere ikke længere op til diagnosekriterierne, når et behandlingsforløb slutter. Det betyder, at BED er den spiseforstyrrelse, hvor de ramte får mest ud af behandling.

”Det er fantastisk at se den forskel, behandlingen gør for mennesker, der ofte er i alvorlig mistrivsel ved behandlingens start. De har i årevis båret på en tung skyldfølelse og skam over deres spisemønstre. Gennem behandlingen bliver de bevidste om, at det er spiseforstyrrelsen, der er skyld i overspisningerne, og de får arbejdet med de svære følelser og oplevelser, som er den egentlig grund til spiseforstyrrelsen,” siger Laila Walther. Hun tilføjer:

”Behandling virker, og derfor er det en politisk falliterklæring, at der ikke er behandling til alle de mennesker, der står klar til at slippe deres spiseforstyrrelse og leve et liv i trivsel. For børn og unge under 18 år er behandlingsmulighederne endnu værre. Kun én region og få kommuner har tilbud til børn og unge under 18 år.”

Venteliste fyldes op på få dage

BED har været en anerkendt diagnose i Danmark siden 2022, og alle med lidelsen har ret til at blive behandlet i det offentlige sundhedsvæsen. I dag er efterspørgslen på behandling dog langt større end kapaciteten i regioner og kommuner. Det mærker Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade tydeligt på de mange, der kontakter foreningen for at få en behandlingsplads.

”Vi mærker det kæmpestore behov for behandlingstilbud, hver gang vi åbner ventelisten for vores gruppebehandling. Kun få dage senere er listen igen overfyldt, og vi må lukke listen. Det er derfor på tide, at regionerne og kommunerne får sat turbo på udviklingen af egnede tilbud,” siger Laila Walther.

Med kampagnen håber foreningen, at der vil komme politisk fokus på behovet for mere behandling til mennesker med BED. 

”Vi opfordrer regeringen, Folketinget og regionerne til at tage ansvaret på sig og sikre, at mennesker med tvangsoverspisning fremover kan få den behandling og hjælp, de har ret til. Det er oplagt, at BED bliver en af de diagnoser, der prioriteres, når psykiatriplanen i de kommende måneder og år udmøntes i konkrete initiativer og finansiering,” siger Laila Walther.

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade arbejder for at forebygge spiseforstyrrelser og selvskade og forbedre vilkårene for de ramte og deres pårørende.

Hvert år rådgiver og støtter vi mere end 5.000 mennesker, der har brug for hjælp, og vi har rådgivninger i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Følg pressemeddelelser fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye