Dacapo Records

Ny udgivelsesserie med fænomenet Herman D. Koppel

Del

Dacapo Records og pianist Christian Westergaard lancerer en ny stor serie med klaverværker og sange af musikpersonligheden Herman D. Koppel, fyldt med vitalitet og klarhed.

Herman D. Koppel (1908-1998) er en nærmest mytisk figur i dansk musikliv, som stamfader til et helt dynasti af musikere og kulturpersonligheder, en meget væsentlig pianist og en myreflittig komponist. Nu lancerer Dacapo Records serien Herman D. Koppel Edition med klaverværker og sange, indspillet og tilrettelagt af pianist Christian Westergaard. Seriens tre første udgivelser med klaverværker udkommer digitalt den 24. maj.

Pianistkomponisten

Herman D. Koppel var ældste søn af et polsk-jødisk par, som flyttede til København i starten af 1900-tallet. Selvom ingen af forældrene var musikere, blev der indkøbt et klaver til familiens førstefødte, som skulle komme til at følge ham resten af livet. Koppel blev en af det 20. århundredes største danske musikpersonligheder, som både komponist, pianist og pædagog, og stamfader til et dansk musikdynasti.

På trods af hans position i dansk musikliv, er dele af Koppels produktion gået i glemmebogen. I 2008 hvor Koppel ville være fyldt 100 år, satte pianist Christian Westergaard sig for at fejre komponisten med en række liedkoncerter: "Der fandt jeg ud af, at Koppels sange i virkeligheden var et af de væsentligste danske bidrag til genren, både i kvantitet, men også i kvalitet og mangfoldighed", fortæller Westergaard. Ikke længe herefter opdagede han, at der også fandtes et tilsvarende stort korpus af klaverværker, som ikke mange kender eller spiller.

Fortællingen om fænomenet Herman D. Koppel er på godt og ondt præget af hans store alsidighed. "Faktisk kunne jeg forestille mig at han af den grund kan gå lidt i glemmebogen, fordi hvem er det egentlig man skal huske Herman D. Koppel som? Er det for hele myten om Koppel-familien, er det som pianist, eller er det som komponist eller som det hele?", siger Christian Westergaard.

Førsteindspilninger slipper musikken løs

Koppel var en ledende repræsentant for tidens neoklassiske modernisme, inspireret af bl.a. Carl Nielsen, Bartók og Stravinskij, men også jazzmusik. Han komponerede fra slutningen af 1920'erne og helt op til 1990'erne, og hans produktion kulminerede i 1950-60'erne, hvor han bl.a. skrev syv symfonier, oratorier og store klaverværker. I de senere år skrev familiemennesket Koppel mange mindre klaverværker til sine børnebørn, men også de 15 Miniaturer, som Westergaard betragter som et hovedværk hos Koppel, men også i nyere dansk klavermusik generelt. 

Mange af Koppels klaverværker findes indtil nu kun i indspilninger med komponisten selv. "Det er et fantastisk historisk dokument og en utrolig værdifuld kilde. Men det er også meget autoritativt og har måske afholdt andre fra at indspille det", forklarer Christian Westergaard. "Jeg vil selvfølgelig gerne give mit bud, men jeg vil egentlig også gerne bare slippe det løs, så andre opdager det og kan sætte deres præg på det."

Om Herman D. Koppel Edition

Serien Herman D. Koppel Edition kommer til at indeholde seks digitale albums i alt: tre med klaverværker og tre med sange. De første tre klaveralbums udkommer 24. maj og til efteråret følger de sidste udgivelser i serien. Derudover kan man også se frem til to opsamlingsalbums med højdepunkter. 

Det er ikke første gang Christian Westergaard kaster sig over en stor portrætudgivelse af en central dansk komponist: I 2021 udkom den monumentale Heise: The Song Edition, som på hele 11 CD'er samler næsten 300 af Heises sange, og i øjeblikket arbejder Westergaard på en lignende sangantologi med komponisten P.E. Lange-Müller: "Jeg synes at så længe at denne form for samlinger ikke findes og man har at gøre med centrale skikkelser, er det væsentligt at nogen gør det", afslutter Christian Westergaard.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Christian Westergaard © Reinhard Wilting
Christian Westergaard © Reinhard Wilting
Download

Links

Om Dacapo Records

Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye