Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya
Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Udviklingspolitisk Råd har netop besøgt Etiopien og Kenya. Under besøget drøftede rådsmedlemmerne den økonomiske, politiske og humanitære situation i Etiopien og Kenya med lokale civilsamfundsorganisationer og tænketanke, regeringspartnere, virksomheder og repræsentanter fra den Afrikanske Union, FN og Verdensbanken.
En central del af besøget var mødet med flygtninge i Afar-regionen i Etiopien og i flygtningelejren Kakuma i Turkana-området i det nordvestlige Kenya.
Forperson for Udviklingspolitisk Råd Anne Mette Kjær udtaler: ”Mødet med mennesker i flygtningelejrene i Afar og Turkana viste tydeligt, at mange konflikter ikke har udsigt til snarlig løsning. Nogle havde boet i lejrene i op til både 20 og sågar 30 år. Det understreger vigtigheden af indsatser, der gør flygtningene i stand til at klare sig selv på længere sigt. Det arbejder Danmark og partnerne på”.
I Kenya fik Udviklingspolitisk Råd desuden lejlighed til at mødes med Kenyas Miljøstyrelse og Dansk Industri for at drøfte myndighedssamarbejdet med Kenya på cirkulær økonomi og affaldshåndtering. Drøftelsen blev efterfulgt af et besøg ved Dandora losseplads, hvor delegationen fik indsigt i dilemmaer forbundet med miljøbeskyttelse og fattigdomsbekæmpelse.
Næstforperson Jarl Krausing udtaler: ”Besøget på Dandora lossepladsen i Nairobi, hvor tusinder af ekstremt udsatte mennesker samler skrald i et 40 meter højt affaldshelvede, illustrerede klart vigtigheden af et konkret dansk-kenyansk myndighedssamarbejde. Det har ført til udvikling og vedtagelsen af Kenyas første samlede affaldslov med store perspektiver for klima, natur og fattigdomsbekæmpelse”.
Baggrund
Danmark har et mangeårigt udviklingsengagement bag sig med både Kenya og Etiopien.
Danmarks samarbejde med Etiopien indebærer politisk dialog, udviklingssamarbejde, grønt myndighedssamarbejde, strategiske NGO-partnerskaber, humanitær støtte samt et begrænset handelssamarbejde. Det nuværende bilaterale danske landeprogram for Etiopien udgør samlet 1.097 mio. kr. for perioden 2018-2024.
Kenya har været prioritetsland i dansk udviklingssamarbejde siden uafhængigheden i 1963. Det bilaterale landeprogram, som er ét af Danmarks største bilaterale udviklingsprogrammer, har en samlet bevilling på 1.070 mio. kr. i perioden 2021-2025 med fokus på blandt andet klima, stabilitet og sikkerhed, god regeringsførelse, sundhed og grønne jobs. I 2023 og frem er der derudover afsat i alt 200 mio. kr. til et program for flygtninge i det nordlige Kenya.
Udviklingspolitisk Råd
Udviklingspolitisk Råd er nedsat ved Lov om internationalt udviklingssamarbejde, og har til opgave at rådgive ministeren for udviklingssamarbejde om alle aspekter inden for udviklingssamarbejdet, både det strategiske og det mere konkrete i form af rådgivning vedrørende større programmer og projekter.
Udviklingspolitisk Råd består af i alt 11 medlemmer. Medlemmerne er udnævnt for perioden frem til 31. december 2025.
Rådets medlemmer er:
- Anne Mette Kjær, Professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet (formand)
- Jarl Krausing, International chef, CONCITO (næstformand)
- Marie Gad, Chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri (DI)
- Line M. Damsgaard, Ernæringschef, Landbrug & Fødevarer
- Lone Ilum Christiansen, Sekretariatsleder, Ulandssekretariatet
- Lucas H. Højbjerg, Politisk konsulent og DAPP-projektleder, Dansk Erhverv
- Adam Moe Fejerskov, Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
- Charlotte Slente, Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp
- Charlotte Flindt Pedersen, Direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab
- Jonas Manthey Olsen, Politisk chef, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)
- Mattias Söderberg, Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp
Læs mere om Udviklingspolitisk Råd her.
Kontakt:
Caroline Busk Ullerup, sekretær for Udviklingspolitisk Råd, carull@um.dk
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Regeringen lancerer ny handlingsplan for kvinder og piger i konflikt30.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag lancerer regeringen den femte danske nationale handlingsplan om Kvinder, Fred og Sikkerhed. Med handlingsplanen vil Danmark styrke indsatsen for kvinders fulde, lige og meningsfulde deltagelse i arbejdet for fred og sikkerhed.
Europaministeren rejser til Slovakiet med fokus på EU’s udvidelse30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre er i dag, onsdag den 30. april, i Bratislava i Slovakiet for at tale med slovakkerne om blandt andet udvidelse.
Joint statement by the Nordic-Baltic-Weimar Ministers of Foreign Affairs29.4.2025 15:29:31 CEST | Nyhed
We, the Ministers of Foreign Affairs of Denmark, Estonia, Germany, Iceland, Finland, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Sweden, and the Minister Delegate for Europe of France, have met today on the island of Bornholm to address Russia’s continued illegal aggression against Ukraine, including its implications for European security. We reaffirm that a sovereign, independent, and democratic Ukraine is integral to Euro-Atlantic and global security. Respect for territorial integrity is a fundamental principle of international law. We welcome progress made at the London meeting between the E3, Ukraine, and the United States. We deem it important that this process continues. Since the beginning of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, supported and facilitated by some third countries, we have been among the strongest supporters of Ukraine and have provided more than EUR 53 billion in military support and more than EUR 47 billion in civilian support. We will continue our political, military
Danmark vært for nordisk-baltisk møde med Tyskland, Frankrig og Polen på Bornholm29.4.2025 11:01:15 CEST | Pressemeddelelse
Det er med Danmark som vært, at NB8-landene, Tyskland, Frankrig og Polen er samlet på Bornholm til møde om Europas sikkerhed
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.4.2025 11:13:16 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde mandag den 28. april 2025 kl. 12.30.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum