Trelleborg

Danmarks ældste langhus gennemgår historisk restaurering

Del

Vikingeborgen Trelleborg - hjemstedet for Danmarks ældste rekonstruerede langhus og for nyligt udnævnt UNESCO Verdensarv, har igangsat en gennemgribende restaurering af det 82 år gamle tag på langhuset. Det er første gang, at det ikoniske symbol på Danmarks vikingearv gennemgår en så omfattende renovering

Foto: Maria Yasmin Klitgaard Breuning, Nationalmuseet

Bevarelse af den oprindelige rekonstruktion

I restaureringen af taget på langhuset vil museet bevare arkæolog Poul Nørlunds og arkitekt Georg Schultz’s oprindelige rekonstruktion. Alle tagspån vil blive udskiftet, så huset fremover kan holde tæt og danne ramme om nye formidlingsaktiviteter, fester og arrangementer.  Det oprindelige byggeri, der stod færdig i år 1942 og som officielt blev indviet efter krigen i år 1946, vil der ikke blive ændret på.

"Det er helt fantastisk, at vi nu med økonomisk støtte fra hele 14 forskellige fonde har mulighed for at foretage en gennemgribende renovering af det gamle Trelleborg Langhus. Rekonstruktion af en af kongeborgens langhuse står i dag som ikon ikke alene for Trelleborg, men også for Vestsjælland og hele Danmark" siger Anne-Christine Larsen, museumschef på Trelleborg og tilføjer:

"Inden for 3 år bliver det også muligt at opleve Den Genskabte Borg, som bliver en rekonstruktion af en del af Harald Blåtands originale borg. Her vil museets gæster kunne opleve krigeren og livet på kongeborgen. Når Den Genskabte Borg står færdigbygget vil den danne rammen om den levende formidling og det vil være her gæsterne vil kunne få en autentisk oplevelse af vikingetiden år 980"

Fortidens egetræ bærer tydelige præg af det danske vejr

I spidsen for projektet står Rene Lærke, som byggeleder og det er Bjørns Træværk og Restaurering, der med stor ekspertise indenfor historisk byggeri og respekt for fortiden, har påtaget sig opgaven med at renovere langhusets tag. Det er en fantastisk arbejdsproces, hvor arv og historie bliver bragt til live igen.

"Langhuset blev for 82 år siden rekonstrueret for at give publikum en nærværende og sanselig oplevelse af vikingetiden. Langhusets levendegørelse og visionen om, at stedets ånd og historiske rum øger de besøgenes opmærksomhed, indlevelse og interesse for livet på borgen og dens historie i vikingetiden, var det centrale udgangspunkt for byggeriet dengang og for den efterfølgende formidling. Et startskud til fremtiden levendegørelse og eksperimenterende formidling". siger Anne-Christine Larsen, museumschef på Trelleborg og tilføjer:

"Næsten 80 år efter rekonstruktionen blev bygget, er huset i stærkt forfald og har i flere år ikke kunnet benyttes til møder, træf og events. Det bliver der nu rettet op på. I fremtiden vil langhuset i større grad blive brugt som forsamlingshus med et bredt udvalg af spændende arrangementer"

Som restaureringsarbejdet skrider frem, fjernes egetræsplankerne først fra svalegangen ved sydvesthjørnet, dernæst rundt om huset. De vejrbidte planker afslører et nærbillede af den oprindelige konstruktion og giver mulighed for at se, hvordan egetræsspånene og den bærende plankekonstruktion tydelige bærer spor af det danske klimas indflydelse gennem årtier. Derefter vil taget fjernes i etaper og de ca. 17.000 nye tagspån lægges op. Byggeriet forventes færdigt til årlige Trelleborgs Vikingefestival fra den 13. til den 21. juli.

Følg med i arbejdet og oplev Trelleborgs nye krigerudstilling

Den 26. marts åbnede Trelleborg for en ny sæson. Nu kan gæsterne under besøget på Trelleborg få et nærmere kig på restaureringsarbejdet af Danmarks ældste rekonstruerede langhus. I juni præsenterer museet sin nyrenoveret udstilling, hvor dele af Nationalmuseets udstilling ”Togtet” kan opleves. Kom også helt tæt på fund fra Trelleborg og mød en viking i udstillingen eller deltag i sjove vikingeaktiviteter under Vikingesommer i Trelleborgs vikingelandsby 'Slagløse'.

Kontakter

Billeder

Om Trelleborg

Vikingeborgen Trelleborg er bygget af Harald Blåtand i år 980. Ringborgen ligger vest for Slagelse og er i dag et levende museum med undervisning, aktiviteter og events, som f.eks. sommerens vikingefestival.

Følg pressemeddelelser fra Trelleborg

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Trelleborg

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye