Ingeniørforeningen, IDA

Universitetsaftale vil koste dyrt

Del

Danmark står fattigere tilbage efter politisk aftale om universiteter

Aftalen om at skære i optaget på landets universiteter, er i den grad skudt forbi målet, og vil blive en klods om benet på Danmarks vækstmuligheder. Det mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard, der er helt uforstående over for at politikerne med åbne øjne skriver under på at begrænse optaget til eksempelvis ingeniør- og it- uddannelserne.

”Det er gennemdokumenteret, at der både nu og på sigt er en større efterspørgsel fra erhvervslivet på disse faggrupper, end vi uddanner til i dag. Samtidig ved vi, at deres kompetencer og løsningen på nogle af samfundets allerstørste problemer hænger fuldstændig uløseligt sammen. Så jeg har meget svært at forstå, hvordan politikerne kan komme frem til, at færre studiepladser på disse felter er ansvarligt for vores fælles fremtid,” siger hun.

Aftalen tager udgangspunkt i en sektordimensionering, og derfor vil den ramme bredt på alle uddannelser. Og selvom der tages en vis grad af hensyn til, hvilke uddannelser, som har lav ledighed, giver det ifølge Laura Klitgaard ikke nogen mening.

”Den logik, der umiddelbart skulle ligge til grund for beslutningen, er ikke en jeg kender til. Hvert år står politikere i kø for at tiljuble en eventuel stigning i optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, fordi erhvervslivet mangler arbejdskraft med de kompetencer. Derfor er det også svært ikke at tabe underkæben, når de samme politikere nu svinger kniven mod de uddannelser,” siger hun.

IDAs formand understreger, at det er de tekniske og naturvidenskabelige kompetencer der er afgørende for at Danmark blandt andet kan realisere den grønne omstilling, udvikle vores forsyningssikkerhed samt sikre en øget digitalisering med fokus på data- og cybersikkerhed.

”Det er ganske enkelt ubegribeligt, at politikerne nu smækker døren i til de uddannelser, som leverer den arbejdskraft, der skal løse de helt store samfundsudfordringer,” siger hun.

Ifølge IDAs beregninger kan den politiske aftale komme til at betyde en reduktion af omkring 800 studiepladser om året på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Det harmonerer dårligt med, at Danmark i 2030 vil mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it. Hertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik- eller it-uddannelse. Det viser en mismatch-analyse udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen, IDA. 

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye