Debat: Vi skal læne os op ad forskningen og historien
I Danmark bygger vores sundhedsvæsen på forskning og lægevidenskab. Og som samfund skal vi lære af de historiske fejl som mennesker har begået gennem tiden.
Vi skal læne os op ad forskningen og historien
Af: Thomas Hübertz, forebyggelses- og rådgivningschef i AIDS-Fondet
I Danmark bygger vores sundhedsvæsen på forskning og lægevidenskab. Og som samfund skal vi lære af de historiske fejl som mennesker har begået gennem tiden.
I B.T.’s podcast kunne vi fornyelig høre politisk kommentator Joakim B. Olsen argumentere for at transkønnethed er en psykisk sygdom. Det er ikke underbygget af faglighed; Sundhedsstyrelsen og WHO betragter ikke transkønnethed som en psykisk sygdom.
I 2017 blev transkønnethed fjernet fra listen over psykiske sygdomme. Sundhedsstyrelsen stiller faglige krav til hvilke diagnostiske kriterier der skal være til stede for at få medicinsk og kirurgisk hjælp i det danske sundhedsvæsen til behandling af transpersoner.
Dette er i slipstrømmen af WHO’s faglige holdning til transkønnethed, hvor transkønnethed placeres i diagnostiske kriterier under ”conditions related to sexual health”. Vi er taknemmelige for at vi i Danmark bygger vores sundhedsvæsen på faglighed.
Vi kan have forskellige holdninger til hvordan minoriteter skal behandles i Danmark, men vi håber at der er bred enighed om, at minoriteter ikke skal kaldes psykisk syge, når forskning og lægevidenskaben peger i en anden retning.
Det er kun godt 40 år siden homoseksualitet officielt blev fjernet fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme. I tiden efter var der en tilbagevendende diskussion om dette var den rigtige beslutning.
Desværre bringer Joakim B. Olsen os minder om en grum fortid, hvor homofobi var et udbredt fænomen. Lad os ikke begå den fejl igen og lad mennesker leve det frie liv de gerne vil – uden at stigmatisere mennesker der afskiller sig fra majoriteten og kalde dem for psykiske syge.
Slutteligt vil vi gerne takke B.T.’s chefredaktør Simon Ricard Nielsen for at fastslå, at det ikke er B.T.’s holdning at transkønnethed er en psykisk sygdom.
Vi kan have forskellige holdninger, men vi må bygge behandlingen af transpersoner på den nyeste forskning og lægefaglige vurderinger – og ikke putte diagnoser på hinanden.
Kontakter
Andy GrysbækPresseansvarlig
Tlf:51643522andy@aidsfondet.dkAIDS Fondet
AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.
AIDS-Fondets formål er at:
- forebygge hiv/aids
- styrke forskningen i sygdommen
- arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
- informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
- arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper
Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet
Susse Wold bliver hædret ved Danish Rainbow Awards14.10.2024 13:10:38 CEST | Pressemeddelelse
Danish Rainbow Awards giver skuespiller Susse Wold en ekstraordinær anerkendelse for hendes enestående engagement i aids-sagen og de mange år som præsident for AIDS-Fondet.
Checkpoint har åbnet ny klinik i Gentofte2.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
AIDS-Fondet har i samarbejde med Gentofte Kommune åbnet en Checkpoint-klinik i Gentofte, hvor unge og LGBT+ personer nemt og gratis kan få test og rådgivning om sexsygdomme.
Frederiksberg: Kunstudstilling skal nedbryde fordomme om hiv5.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
AIDS-Fondets præsident, Susse Wold, og Frederiksbergs borgmester, Michael Vindfeldt, åbner onsdag udstillingen Positive Portrætter på Frederiksberg Rådhus. De 12 store malerier i udstillingen skal være med til at gøre op med de fordomme, der stadig er omkring hiv.
Herning: Kunstudstilling skal nedbryde fordomme om hiv6.6.2024 16:01:26 CEST | Pressemeddelelse
AIDS-Fondet og Kulturfest Herning præsenterer udstillingen Positive Portrætter, som er 12 store malerier af mennesker, der lever med hiv. Udstillingen skal vise os et nyt billede af livet med sygdommen, og den kan opleves i Bredgade 30 i Herning.
Aarhus: Kunstudstilling skal nedbryde fordomme om hiv16.5.2024 10:07:42 CEST | Pressemeddelelse
Jannick Martin Bech Jensen fra Randers er en af de 13 personer med hiv, der kan ses på en række malerier, som skal vise os et nyt billede af livet med sygdommen. Nu kommer udstillingen Positive portrætter til Aarhus Rådhus, hvor de store malerier kan ses fra den 21. til den 31. maj.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum