Aalborg Universitet har skabt vækst og udvikling i 50 år
I år er det 50 år siden Aalborg Universitet blev etableret efter årelang kamp fra nordjyske politikere, virksomheder og gymnasieelever. Beslutningen om at etablere et universitet i Aalborg har haft stor betydning for vækst og beskæftigelse i Nordjylland. Samtidig har AAU leveret forskning af højeste kvalitet både nationalt og internationalt.

Aalborg Universitet skaber værdi for milliarder i Region Nordjylland. Betydningen af universitetets vidensproduktion og tilstedeværelse i regionen er estimeret til en værdi på 8, 7 mia. kr. årligt. Det svarer til 4,9 pct. af Region Nordjyllands BNP. Det viser en ny analyse udarbejdet af Iris Group for Aalborg Universitet.
Hvert år bidrager Aalborg Universitet med arbejdskraft og vidensamarbejde til nordjyske virksomheder, iværksættere udspringer fra Aalborg Universitet og tusindvis af nye studerende starter hvert år på en AAU-uddannelse. Det har stor betydning for Nordjyllands økonomi og dermed regionens mulighed for vækst og udvikling.
Ifølge rektor på Aalborg Universitet Per Michael Johansen understreger analysen universitetets vigtighed og betydning i samfundet, særligt i Region Nordjylland.
”Aalborg Universitet bidrager med viden, arbejdskraft og talentmasse og sætter dermed tydelige spor i Nordjyllands vækst og udvikling. Jeg er stolt af, at AAU er vokset fra at være et regionalt universitet til at være et universitet med omfattende nationalt og internationalt samarbejde, som gavner både Region Nordjylland og resten af Danmark,” siger Per Michael Johansen.
AAU påvirker næsten 30.000 nordjyske jobs
Universitetets betydning ses tydeligt på den nordjyske beskæftigelse. I 2021 var der 23.397 ansatte i den private og offentlige sektor i Nordjylland med en uddannelse fra Aalborg Universitet. Det har stor betydning for virksomhedernes vækst og konkurrenceevne, da højtuddannet arbejdskraft øger arbejdskraftens produktivitet.
I 2021 alene genererede AAU 6.547 fuldtidsjobs i Nordjylland.
Selvom Aalborg Universitet har en positiv indflydelse på arbejdsmarkedet i Nordjylland, så er der brug for at øge produktiviteten yderligere. Region Nordjylland er dén region, der er længst bagud på produktivitet sammenlignet med resten af Danmark. Derfor er det vigtigt, at Aalborg Universitet fortsat bidrager til regionens udvikling gennem forskning og ved at uddanne arbejdskraft til særligt Nordjylland, lyder det fra Per Michael Johansen.
”Aalborg Universitet skal de næste 50 år være med til at rykke endnu mere ved udviklingen og væksten i Nordjylland. AAU uddanner årligt 3.000 talentfulde unge, der bidrager til innovation og nytænkning, og som skaber højere produktivitet i både industri og den offentlige sektor. Og det har Nordjylland brug for,” siger Per Michael Johansen
AAU bidrager nationalt og internationalt
Udover at skabe stor værdi for Region Nordjylland, så rækker Aalborg Universitets forskning, uddannelse og vidensproduktion langt ud over den nordjyske region.
Det var forskere fra Aalborg Universitet, der sidste år med ny forskning og viden i genfejl, var med til at få frikendt australske Kathleen Folbigg for drabene på sine børn i en af verdens mest omtalte kriminalsager.
Det var også forskere fra Aalborg Universitet, der under coronapandemien analyserede covid-prøver i døgndrift. Et arbejde, der hjalp ikke kun Danmark og den danske håndtering af pandemien, men som hjalp hele verden til at håndtere forskellige arter af coronavirus.
”Innovative forskere fra Aalborg Universitet skaber hvert år ny viden – ofte i tæt samarbejde med kollegaer fra den internationale forskningsarena. Jeg er stolt over, at forskere fra Aalborg Universitet bidrager med viden og forskning på højeste niveau på mange dagsordensættende emner, og jeg er overbevist om, at universitetet vil sætte endnu flere aftryk i en stadig mere kompleks verden,” siger Per Michael Johansen og fortsætter:
”Flere af universitetets forskere bidrager for eksempel med viden og forskning, der sikrer mere effektive smartphones og vindmøller. Det er utrolig vigtigt i en tid, hvor teknologi dikterer både nutid og fremtid.”
Aalborg Universitet er flere år i træk kåret som Europas bedste ingeniøruniversitet, ligesom universitetet flere år i træk har fået topplaceringer på det internationalt anerkendte magasin Times Higher Educations rankingliste. En liste, der vurderer universiteternes bidrag til en bæredygtig udvikling og sociale fremskridt i bred forstand.
I 2023 fik AAU en samlet 9. plads mod forrige års 31. plads. Derudover fik AAU sidste år en andenplads på verdensmål 17 om partnerskaber og verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse.
Kontakter
Jane Grønning JohansenPresserådgiver, Aalborg Universitet
Tlf:93562377janegj@adm.aau.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum