Plantefonden oplever fortsat stor interesse: Søgning for over 300 millioner kroner
Virksomheder og organisationer har søgt om tilskud for flere hundrede millioner fra Plantefondens pulje til projekter, der skal fremme planterig forskning, udbud og efterspørgsel. Den store interesse glæder fødevareminister Jacob Jensen (V), der håber på, at den danske plantebaserede fødevaresektor kan blive et udstillingsvindue for resten af verden.
Plantefondens anden ansøgningsrunde er netop afsluttet og endte med at modtage i alt 101 ansøgninger svarende til tilskud på 334 mio. kroner. I årets ansøgningsrunde er den samlede pulje på 122 mio. kroner – fordelt på 87,5 mio. kroner til projekter, der vil gøre det nemmere at lave plantebaseret mad i kantiner eller hjemme i køkkenet og 34,5 mio. kroner til forskning inden for plantefødevareområdet.
Midlerne fra Plantefonden skal bidrage til udviklingen af den plantebaserede fødevaresektor og gøre det lettere for danskerne at vælge sprød salat, bælgfrugter og knasende kål til på deres tallerkener. Plantefonden er en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021, hvor det blev besluttet, at der skulle afsættes 675 mio. kroner fra 2023 og frem mod 2030 til at styrke hele sektoren for plantebaserede fødevarer.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) siger:
”Jeg er meget glad for, at Plantefonden fortsætter de gode takter og ligesom sidste år igen har modtaget utrolig mange ansøgninger til forskellige plantebaserede projekter. Det er et stærkt signal om, at danske virksomheder og organisationer vil udvikle den plantebaserede fødevaresektor, og det har vi brug for. Det er mit håb, at Plantefonden og den danske plantebaserede fødevaresektor vil inspirere og blive et sandt udstillingsvindue for resten af verden.”
Direktør i Landbrugsstyrelsen Lars Gregersen siger:
”Plantefondens tilskud til plantebaserede madprojekter er med til at understøtte den grønne udvikling og omstilling af dansk fødevareproduktion og fødevareforbrug. Fondens tilskud er derfor en vigtig brik, når vi arbejder med at få fremtidssikret den danske fødevareproduktion og gjort den mere bæredygtig.”
Forperson for Plantefonden Marie-Louise Boisen Lendal siger:
”Vi er rigtig glade for den store søgning til årets ansøgningsrunde. Der er et kæmpe potentiale i at få gjort den danske fødevareproduktion og fødevareforbruget mere bæredygtigt og klimavenligt, og derfor er det enormt positivt, at så mange har gode idéer til, hvordan vi kan understøtte udviklingen”
Plantefondens bestyrelse vil nu gennemgå de indkomne ansøgninger og beslutte hvilke projekter, der skal modtage tilskud. Landbrugsstyrelsen, der er sekretariat for Plantefonden, er ansvarlige for udmøntningen.
Fakta
- Fonden for Plantebaserede Fødevarer (Plantefonden) har til formål at bidrage til at udvikle sektoren for plantebaserede fødevarer. Fonden er en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra oktober 2021.
- Plantefonden holder en årlig ansøgningsrunde, hvor ansøgere kan søge om tilskud til projekter, der medvirker til at udvikle sektoren. Sidste år modtog fonden 97 ansøgninger.
- Fondens tilskud kan gå til både virksomheder, organisationer og forsknings- og vidensformidlingsinstitutioner.
- Det tilstræbes, at mindst halvdelen af fondens midler anvendes på projekter vedrørende plantebaserede økologiske fødevarer.
- Fondens bestyrelse udarbejder en årlig handlingsplan, der beskriver ansøgningsrundens fokusområder. I 2024 fokuseres der på et bredt spektrum af projekter inden for fondens tre strategiske udviklingsområder; efterspørgselsfremme, udbudsfremme og sektorbrobygning. Der er – til forskel fra sidste år – større fokus på forskning og større, flerårige projekter, gerne med involvering af flere parter fra værdikæden.
- I den nyligt vedtagne Aftale om deludmøntning af Grøn Fond af 15. april 2024 indgår det, at der afsættes yderligere 30 mio. kr. årligt til Plantefonden i 2025 og 2026.
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Minister lancerer nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden25.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerer nyt undervisningsmateriale til madkundskabsundervisning i grundskolen. Materialet baserer sig på en folkeindsamling af opskrifter og skal inspirere de kommende generationer til at forstå og værne om dansk madkultur.
Her er de nye medlemmer af Det Dyreetiske Råd14.8.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har udpeget nye medlemmer til Det Dyreetiske Råd, der skal være med til at gøre Danmark til et endnu bedre land for dyrene.
Ny dyrevelfærdsrapport offentliggjort30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
70 procent af Fødevarestyrelsens kontrolbesøg hos grisebesætninger og kvægbesætninger har ikke givet anledning til sanktioner, viser en ny rapport. Tallet bygger på risikobaserede kontrolbesøg i 1.386 besætninger.
Minister til møde i Nordisk Ministerråd med fokus på fælles beredskab og fremtidens landbrug12.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag mødes de nordiske ministre i Kuopio for blandt andet at drøfte beredskab og modstandskraft i fødevaresektoren, unges rolle i nordiske fødevaresystemer samt udbredelse af ny nordisk mad.
Ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri10.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum