Fik hjertesvigt pga. chefen: I dag skal Hannes sag for landsretten
Selv om Hanne Simonsen har rettens ord for, at hun fik hjertesvigt pga. et opkald fra sin daværende chef, forsøger arbejdsgiver at løbe fra sit ansvar. I dag skal sagen for Vestre Landsret. Og dommen risikerer at få enorme konsekvenser for arbejdsskaderamte.
I dag skal HK-medlem Hanne Simonsens sag for landsretten. Det betyder, at hun gennemlever det hele igen: Den novemberdag i 2017, hvor hun som arbejdsmiljørepræsentant hjalp sine kolleger til at sidde bedre, og hendes chef på den baggrund ringede og overfusede hende i en sådan grad, at Hanne fik hjertesvigt og blev sygemeldt. Efterfølgende blev hun fyret af sin daværende arbejdsgiver, som nu forsøger at løbe fra sit ansvar – selvom Hanne med HK’s hjælp har fået rettens ord for, at det var chefens voldsomme opkald, der fik hendes hjerte til at reagere sådan.
Derfor tager Hanne Simonsen nu endnu en kamp i retssystemet – også for andre, der er eller bliver ramt af en arbejdsskade.
- Ingen skal havne i samme situation og samme kamp som mig. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man som arbejdsgiver bare kan rende fra sit ansvar, når en medarbejder er blevet behandlet så grimt. Det vil jeg ikke finde mig i. Hverken på mine eller andres vegne, siger Hanne, som i dag stadig er mærket af, hvad hun er blevet udsat for:
- Jeg får det fysisk dårligt, når jeg ser en ambulance drøne forbi. For så ryger jeg direkte tilbage til, hvordan det var dengang, de hastede af sted med mig. Og selv om jeg i dag arbejder et andet sted, som jeg er rigtig glad for, så er jeg slet ikke den samme Hanne.
Arbejdsgivers manøvre kan åbne farligt smuthul
I HK, som fører Hanne Simonsens sag, er næstformand Mads Samsing forarget over, hvad hun har været igennem, og deler hendes bekymring for, hvad konsekvenserne kan blive, hvis ikke landsretten sætter foden ned.
Situationen er, at arbejdsgiveren har betalt et beløb for ”svie og smerte” og nu vil bruge det til at undgå en retssag om ansvar. Argumentet lyder, at der ikke er nogen grund til at køre en retssag, fordi Hanne Simonsen og HK ikke længere har et økonomisk krav at hægte sagen op på. Men den køber HK ikke.
- Hvis arbejdsgiver lykkes med den her manøvre, risikerer virkelig mange mennesker at ende i et juridisk ingenmandsland, påpeger Mads Samsing og fortsætter:
- Det er grotesk. Man kan ikke som arbejdsgiver køre en medarbejder over og så købe sig fri af ansvaret bagefter. Det smuthul skal vi holde helt og aldeles lukket. For ellers bliver det nærmest umuligt at få erstatning, hvis skadens fulde alvor først viser sig senere, og man fx ikke længere kan varetage sit job.
HK ser ofte i arbejdsskadesager om dårligt psykisk arbejdsmiljø, at eftervirkningerne netop først viser sig senere, og at der kan gå flere år, før det bliver klart, hvor meget arbejdsskaden påvirker den ramte. Her er det afgørende, at ansvaret for skaden bliver slået fast, før tiden forhindrer nogen i at indhente oplysninger og vidneudsagn.
Det er med andre ord i høj grad en principiel sag, Hanne Simonsen og HK bringer til Vestre Landsret, som ventes at afsige dom i løbet af de næste fire ugers tid.
Nøgleord
Kontakter
Tina MellergaardKonst. kommunikations- og pressechefHK Danmark
Tlf:42722378tina.mellergaard@hk.dkFølg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Beskæftigelsesministeren tager på Jobpatrulje2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag kører beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen med Jobpatruljen for at tjekke op på unge fritidsjobberes arbejdsforhold. For det er afgørende, at unge får en god start på arbejdslivet.
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum