Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Del

Fædre i den finansielle sektor tager oftere og længere barselsorlov, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er til gavn for ligestillingen og understreger, at rammer og vilkår er vigtige, mener Finansforbundet.

Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet
Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet

Mere end 9 ud af 10 bankansatte fædre, der fik barn i 2022, valgte at holde barsel. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, som er offentliggjort i dag d. 18. april. For den samlede finanssektor er tallet 87 pct.

Fædrene i finanssektoren holder også længere barsel end på resten af arbejdsmarkedet.  Fædre, der holder barsel fra deres arbejde i den finansielle sektor, er gennemsnitligt hjemme i 10,7 uger. I den private sektor generelt tages 7,7 ugers barsel. Også her topper de bankansatte med en barselsperiode på 11,2 uger.

"Det er meget positivt, at fædre både oftere tager barsel og også gør det i længere tid. Det er godt for den enkelte familie og det er gavnligt for ligestillingen helt generelt. Tallene viser, at det virker at gøre noget ved rammerne for barsel. Derfor tror vi også på yderligere effekter fra vores overenskomst, som først vil kunne ses næste år", siger Steen Lund Olsen, næstformand for Finansforbundet

I august 2022 trådte nye regler om øremærket barsel i kraft. På det samlede arbejdsmarked tog mænd gennemsnitligt 6,4 ugers barsel, når deres barn var født i 2020, mens det for børn født i 2022 er steget til 8,3 uger gennemsnitligt.

"Tallene viser meget tydeligt, at lovgivning og vilkår spiller en betydelig rolle for fædres valg af barsel. Derfor bliver det spændende at se, hvordan tallene udvikler sig næste år. 2023 bliver nemlig første hele år, hvor man kan se effekten af den øremærkede barsel og for det finansielle område også effekterne fra vores overenskomst’" siger Klaus Mosekjær Madsen, seniorøkonom i Finansforbundet.

Fra april 2023 har det været en del af overenskomsten i den finansielle sektor,  at fædre og medmødre får 10 ekstra ugers barsel med fuld løn, så barslen ligestilles mellem mænd og kvinder.  Den finansielle sektor har derfor som de første i Danmark en overenskomst med 26 ugers barsel

Nøgleord

Kontakter

Steen Lund Olsen og Klaus Mosekjær Madsen via Kristian Lind, kl@finansforbundet.dk, 61204214

Links

Følg pressemeddelelser fra Finansforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finansforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye