Nye uddannelser godkendt: Studerende får 11 nye uddannelsesudbud at vælge imellem
Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 11 nye uddannelsesudbud. Studerende kan se frem til nye uddannelser inden for blandt andet IT, naturvejledning og psykologi.
Snart bliver det muligt at blive psykolog i Esbjerg, naturvejleder i Auning eller få en kandidat i at behandle kvantedata i Odense – den første uddannelse af sin slags i landet. Det er 3 af de 11 nye uddannelsesudbud, som netop er blevet godkendt af uddannelses- og forskningsministeren.
Aarhus Universitet har fået godkendt tre nye engelsksprogede IT-uddannelser, mens det på Professionshøjskolen UCN i Nordjylland bliver muligt at få en professionsbachelor i paramedicin og præhospitalt arbejde. Landsdelen får også en ny erhvervsakademiuddannelse som maritim teknolog. Den maritime uddannelsesinstitution MARTEC opretter uddannelsen i Frederikshavn.
For dem, der ønsker at efter- og videreuddanne sig, er der godkendt to nye uddannelser. Maskinmesterskolen København vil oprette en diplomuddannelse i bæredygtig energiomstilling, og i Auning på Djursland vil Københavns Universitet oprette en akademiuddannelse i naturvejledning.
Ikke alle ansøgninger om at oprette nye uddannelser er blevet godkendt. Professionshøjskolen Absalon har fået afslag på at oprette et engelsksproget udbud af diplomingeniør i robotteknologi i Kalundborg.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Vi har brug for et uddannelseslandskab, der følger udviklingen i samfundet. Derfor er det meget positivt, at der nu kommer flere uddannelser inden for områder, som bidrager til at løse vigtige udfordringer i erhvervslivet og samfundet. Jeg glæder mig eksempelvis over, at vi får en ny uddannelse inden for kvanteteknologi, som er et felt i hastig udvikling, ligesom der er nye uddannelser inden for IT og den grønne omstilling på vej.
- Jeg har desværre måtte give afslag til en uddannelse i robotteknologi, som ellers er tydeligt efterspurgt af det lokale erhvervsliv i Kalundborg. Som reglerne er i dag, er der begrænsninger på engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademi- og professionsbachelorniveau. Afslaget er ét af flere eksempler på afvisninger af ellers efterspurgte uddannelser, der får mig til at overveje, om vi har de rette rammer for udbud af engelsksprogede uddannelser. Det vil jeg gerne se på, om vi kan gøre klogere.
Fakta
- De videregående uddannelsesinstitutioner har ansøgt om 12 nye udbud af uddannelser.
- Udbuddene kan både være nye uddannelser, nye udbud af nye uddannelser, nye udbud af eksisterende uddannelser, dubleringer af udbud af uddannelser, flytninger eller nye uddannelsesfilialer.
- To gange om året har de videregående uddannelsesinstitutioner mulighed for at indsende ansøgninger om at oprette nye uddannelsesudbud.
- Uddannelses- og forskningsministeren står for den endelige godkendelse af ansøgningerne. Forinden har Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser (RUVU) lavet en faglig vurdering af ansøgningerne. I deres vurdering ser udvalget blandt andet på arbejdsmarkedsefterspørgsel og konsekvenser for andre uddannelsesinstitutioner.
- Hvis en uddannelsesinstitution modtager afslag, har institutionen mulighed for at gøre indsigelse senest ti hverdage efter, de modtager afgørelsen. Indsigelsen behandles herefter af RUVU og uddannelses- og forskningsministeren.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Japan for at styrke samarbejdet om kritiske teknologier8.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Japan for at styrke det dansk-japanske samarbejde om forskning og teknologi. Ministeren skal blandt andet underskrive en erklæring, der styrker samarbejdet om kvanteteknologi.
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Kina for at tilpasse samarbejde om uddannelse, forskning og innovation4.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Kina, hvor hun skal mødes med flere kinesiske ministerkollegaer og tilpasse dansk-kinesiske samarbejdsaftaler. Møderne skal også bruges til at drøfte muligheder og udfordringer i det bilaterale samarbejde.
Forligstillæg til universitetsreformen: Forligskreds åbner for nye erhvervskandidatuddannelser19.12.2024 16:18:42 CET | Pressemeddelelse
Forligskredsen bag universitetsreformen er enig om nye muligheder for mere fleksible erhvervskandidatuddannelser. Det skal være med til at gøre målet om en tættere kobling mellem universiteter og erhvervsliv til virkelighed.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Universiteter er enige om nye fælles principper for anti-chikanepolitik18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fire nye principper danner grundlaget for en anti-chikanepolitik, der skal gøre det tydeligere for studerende og ansatte, hvad der er acceptabelt på universiteterne, og hvad man kan forvente af sin institution, når politiske dagsordener giver anledning til stærke holdninger og ophedede diskussioner.
Danmark tilslutter sig kampen mod skrot i rummet17.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark tilslutter sig den internationale erklæring ”Zero Debris Charter”, der skal begrænse mængden af rumskrot. Der er brug for nye mål og principper for bæredygtighed i rummet, så vi ikke risikerer at miste kritisk teknologi, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum