Finans Danmark

Få timers undervisning øger børns økonomiske viden betragteligt

Del

Hvert år i uge 11 holder Finans Danmark Pengeuge i hele landet. I 10 år har initiativet nu eksisteret, hvor de ældste elever i grundskolen kan deltage og både bruge undervisningsmaterialet udarbejdet i samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening og undervisningsforlaget FORSTÅ og få en bankmedarbejder ud og gæsteundervise. Og nu viser en helt ny undersøgelse at undervisningen virker. Børn, der er blevet undervist i privatøkonomi i løbet af Pengeuge, øgede deres finansielle viden med hele 18 procent.

Pengeuge. De fleste kender efterhånden initiativet. I år deltog 700 skoler i projektet, der leverer undervisning i finansiel forståelse til 7., 8. og 9. klasses elever. Projektet er sat i søen af Finans Danmark og det er helt op til matematiklærerne i de enkelte klasser, om de vil deltage.

Og noget tyder nu på, at undervisning i privatøkonomi i bare den ene uge gør en stor forskel for elevernes forståelse for økonomi.

Det er to cand.soc.’er i samfundsfag og erhvervsøkonomi – Sofie Kudahl og Clara Høj Jensen - der har undersøgt effekten. De har testet over 1.000 skoleelever i alderen 13-16 år på 55 skoler på tværs af landet. De har gennem 17 konkrete spørgsmål undersøgt eleverne finansielle viden, adfærd og holdninger før og efter deltagelse i Pengeuge.

Inden Pengeuge viste analysen, at de unges finansielle viden ikke var særlig omfattende. Gennemsnitligt kunne eleverne kun svare rigtigt på 54 procent af de otte spørgsmål, der handlede om finansiel viden. Efter undervisningen i Pengeuge svarer børnene korrekt på 63 procent af spørgsmålene.

”Vores studie har styrket evidensen for, at finansiel undervisning, herunder initiativer som Pengeuge, udgør et relevant redskab til at øge danske børns niveau af økonomisk forståelse og dermed ruste unge bedre til at navigere på det finansielle marked,” siger cand.soc. Sofie Kudahl.

Finansiel undervisning er vigtig i folkeskolen
De tydelige resultater får eksperterne til at pege på, at undervisning i finansiel forståelse i den danske folkeskole er mangelfuld.

”Finansiel undervisning udgør i dag kun en begrænset del i den danske folkeskole. Finansiel undervisning bliver først obligatorisk i danske skoler fra 7. klasse og foregår kun i et begrænset omfang. Det står i kontrast til de øvrige nordiske lande som Sverige, Norge og Finland, hvor finansiel undervisning er obligatorisk allerede fra 1. klasse,” siger cand.soc. Clara Høj Jensen.

I Finans Danmark har man siden 2014 stået bag konceptet med Pengeuge. Landets banker investerer hvert år mange ressourcer og tid i undervisningen af skoleeleverne. Og det er der en grund til:

”Finansiel forståelse er noget, man skal lære. Det er derfor, vi i Finans Danmark har udarbejdet undervisningsmateriale til folkeskolerne sammen med Danmarks Matematiklærerforening og undervisningsforlaget Forstå. Hvis vi på nogen måde kan være med til at sikre, at skoleeleverne forstår, at økonomi og budgetter er vigtigt for dem, for samfundet og for deres fremtid, så er vi glade. Gode pengevaner skal gerne begynde tidligt,” siger Stine Luise Goll, PA- og Kommunikationsdirektør i Finans Danmark.

Læs hele nyheden og hent analysen (finansdanmark.dk)

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Antallet af sager om kærlighedssvindel falder drastisk – men mørketallet er stort18.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Kriminelle bruger falske profiler, og udgiver sig for at søge venskab eller kærlighed. I virkeligheden er de blot ude efter penge. Mens landets banker i 2022 kunne registrere, at kriminelle havde forsøgt at svindle sig til næsten 50 mio. kroner på denne måde, så faldt det beløb i 2023 til knap det halve. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Der ligger dog et mørketal bag, da ofre for kærlighedssvindel ofte holder deres tab hemmeligt. Også for banken.

Danskerne er i tvivl om etikken i private forsvarsinvesteringer17.5.2024 07:08:45 CEST | Pressemeddelelse

Krigen i Ukraine har fået de europæiske lande til at opruste i et omfang, der kræver store investeringer fra både staterne og private aktører. Den finansielle sektor er klar til at understøtte dette. Når det kommer til danskernes investeringer, er mange dog i tvivl om, hvorvidt investeringer i forsvarsindustrien er etisk forsvarlige eller ej. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Krigen i Ukraine har dog gjort, at et flertal af danskerne er blevet mere positive.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye