Få timers undervisning øger børns økonomiske viden betragteligt
Hvert år i uge 11 holder Finans Danmark Pengeuge i hele landet. I 10 år har initiativet nu eksisteret, hvor de ældste elever i grundskolen kan deltage og både bruge undervisningsmaterialet udarbejdet i samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening og undervisningsforlaget FORSTÅ og få en bankmedarbejder ud og gæsteundervise. Og nu viser en helt ny undersøgelse at undervisningen virker. Børn, der er blevet undervist i privatøkonomi i løbet af Pengeuge, øgede deres finansielle viden med hele 18 procent.
Pengeuge. De fleste kender efterhånden initiativet. I år deltog 700 skoler i projektet, der leverer undervisning i finansiel forståelse til 7., 8. og 9. klasses elever. Projektet er sat i søen af Finans Danmark og det er helt op til matematiklærerne i de enkelte klasser, om de vil deltage.
Og noget tyder nu på, at undervisning i privatøkonomi i bare den ene uge gør en stor forskel for elevernes forståelse for økonomi.
Det er to cand.soc.’er i samfundsfag og erhvervsøkonomi – Sofie Kudahl og Clara Høj Jensen - der har undersøgt effekten. De har testet over 1.000 skoleelever i alderen 13-16 år på 55 skoler på tværs af landet. De har gennem 17 konkrete spørgsmål undersøgt eleverne finansielle viden, adfærd og holdninger før og efter deltagelse i Pengeuge.
Inden Pengeuge viste analysen, at de unges finansielle viden ikke var særlig omfattende. Gennemsnitligt kunne eleverne kun svare rigtigt på 54 procent af de otte spørgsmål, der handlede om finansiel viden. Efter undervisningen i Pengeuge svarer børnene korrekt på 63 procent af spørgsmålene.
”Vores studie har styrket evidensen for, at finansiel undervisning, herunder initiativer som Pengeuge, udgør et relevant redskab til at øge danske børns niveau af økonomisk forståelse og dermed ruste unge bedre til at navigere på det finansielle marked,” siger cand.soc. Sofie Kudahl.
Finansiel undervisning er vigtig i folkeskolen
De tydelige resultater får eksperterne til at pege på, at undervisning i finansiel forståelse i den danske folkeskole er mangelfuld.
”Finansiel undervisning udgør i dag kun en begrænset del i den danske folkeskole. Finansiel undervisning bliver først obligatorisk i danske skoler fra 7. klasse og foregår kun i et begrænset omfang. Det står i kontrast til de øvrige nordiske lande som Sverige, Norge og Finland, hvor finansiel undervisning er obligatorisk allerede fra 1. klasse,” siger cand.soc. Clara Høj Jensen.
I Finans Danmark har man siden 2014 stået bag konceptet med Pengeuge. Landets banker investerer hvert år mange ressourcer og tid i undervisningen af skoleeleverne. Og det er der en grund til:
”Finansiel forståelse er noget, man skal lære. Det er derfor, vi i Finans Danmark har udarbejdet undervisningsmateriale til folkeskolerne sammen med Danmarks Matematiklærerforening og undervisningsforlaget Forstå. Hvis vi på nogen måde kan være med til at sikre, at skoleeleverne forstår, at økonomi og budgetter er vigtigt for dem, for samfundet og for deres fremtid, så er vi glade. Gode pengevaner skal gerne begynde tidligt,” siger Stine Luise Goll, PA- og Kommunikationsdirektør i Finans Danmark.
Læs hele nyheden og hent analysen (finansdanmark.dk)
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar: Implementering af ”stop-the-clock direktivet” i dansk regulering30.6.2025 15:30:46 CEST | Nyhed
Direktivnær implementering hilses velkommen, men tidligere indført dansk overimplementering bør samtidig udgå.
Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed m.fl.27.6.2025 14:04:55 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag OKT 2025.
Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.
Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.
Hurtige handler og højere priser præger ejerlejlighedsmarkedet20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets første kvartal bød på flere ejerlejlighedshandler end året før. I alt skiftede 4.081 ejerlejligheder ejer, hvilket især skyldes øget aktivitet i Hovedstaden, hvor en større andel af ejerlejlighederne blev solgt inden for de første to uger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum