Finans Danmark

Hver anden boligejer vælger nu et realkreditlån med variabel rente

Del

Næsten hver anden danske boligejer, som omlagde sit lån i årets første kvartal, valgte et variabelt forrentet lån. Mere end to ud af tre, der købte en bolig, valgte et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

I første kvartal af 2024 omlagde danskerne boliglån for 33,4 mia. kr. Det er 20,9 mia. kr. færre end samme tid sidste år. Af dem, som omlagde deres boliglån i første kvartal 2024, valgte godt 49 pct. et lån med variabel rente. Det er næsten 16 procentpoint flere end for blot et år siden. Sidst at andelen var større, var i andet kvartal af 2022.  

”I kølvandet på rentestigningerne i 2022, valgte mange danskere at omlægge deres boliglån for at skære en del af deres restgæld. Men efter en længere periode med forholdsvis høje renter, er der nu færre, for hvem det kan være interessant at omlægge deres lån,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og forsætter:  
 
”Det, at vi nu ser en stigende interesse blandt danske boligejere for lån med variabel rente, når de omlægger deres lån, kan skyldes flere ting. En af årsagerne kan være, at der er flere, som ønsker at betale mindre i rente, da renten for et variabelt forrentet lån normalt vil være lavere end renten for et tilsvarende fastforrentet lån ved optagelsestidspunket. Derudover forventer nogle måske, at renten skal ned i den nærmeste fremtid, og så vil de ikke låse sig fast på en fast rente alt for lang tid ude i fremtiden. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at med et variabelt forrentet lån kan rentebetalingen også stige, og den risiko har man ikke med et fastforrentet lån.” 

Boligkøbere foretrækker fastforrentede lån 

Realkreditlån med variabel rente er til gengæld mindre attraktive i boligkøbernes øjne. 66 pct. af boligkøberne valgte nemlig et fastforrentet realkreditlån i første kvartal 2024 – og det er på niveau med samme kvartal for et år siden. Man skal otte år tilbage, før tendensen så anderledes ud. 

”Generelt ser vi, at danske boligkøbere vælger et fastforrentede lån. Grunden til det kan blandt andet være, at et fastforrentet lån giver en større tryghed til boligkøberne, da renteudgifterne er de samme i lånets løbetid,” siger Ane Arnth Jensen, og understreger:  

”Valget af låntype afhænger af ens risikovillighed og ens økonomiske situation, så det er, altid en god ide at drøfte med sit penge- eller realkreditinstitut, hvilken slags låntype der passer bedst til ens situation.” 

Læs hele nyheden og hent statistik

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Stærke regnskaber i 2023 overstråler flere års udfordringer med indtjeningen i bankerne2.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den danske banksektor opnåede en høj indtjening i 2023, som dog kun bringer den op på niveau med det øvrige danske erhvervsliv i forhold til at levere afkast til ejerne. De flotte regnskaber for 2023 kommer efter en årrække med så lav indtjening, at den har ligget under IMF’s pejlemærke for en sund banksektor. Det er konklusionen i en ny analyse fra Finans Danmark, der også viser, at hvis tabene på udlån havde været på normalt niveau, ville bankernes afkast til ejerne heller ikke i 2023 have nået pejlemærket.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye