WWF Verdensnaturfonden

Ny undersøgelse: 85 pct. ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Del

I slutningen af april mødes verdens lande i Canada for at forhandle FNs globale plastikaftale på plads. Ny undersøgelse viser en enorm støtte fra mennesker verden over til at forbyde skadelige og unødvendige plastprodukter. Nu er det op til politikerne, herunder den danske regering, at omdanne opbakningen til en global bindende aftale.

Topbavian (Macaca nigra) drikker fra plastflaske skyllet op på stranden, Tangkoko National Park, nordlige Sulawesi, Indonesien. Topbavianen er kritisk truet. Foto: Nick Garbutt / naturepl.com / WWF
Topbavian (Macaca nigra) drikker fra plastflaske skyllet op på stranden, Tangkoko National Park, nordlige Sulawesi, Indonesien. Topbavianen er kritisk truet. Foto: Nick Garbutt / naturepl.com / WWF

En ny Ipsos-undersøgelse udført af WWF og Plastic Free Foundation viser, at 85 pct. af de adspurgte (mere end 24.000 mennesker i 32 lande) ønsker et forbud mod engangsplastik og 90 pct. støtter et forbud for farlige kemikalier i plastik. Engangsplastik udgør i dag mere end 70 pct. af plastforureningen i havene, og ifølge WWF, som er til stede under forhandlingerne i Canada, er der behov for en global og bindende aftale, hvis vi skal stoppe plastforureningen.

”Et globalt forbud mod unødvendig engangsplastik vil ikke kun hjælpe vores egen natur, men også alle de lande i Asien og Afrika, der lider gevaldigt under vores enorme globale plastikforbrug,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Forhandlingerne om den nye globale plastikaftale forventes at slutte ved udgangen af 2024, og der er derfor kun begrænset tid til at nå frem til en aftale, der kan stoppe plastikforureningen inden den kommer helt ud af kontrol.  Der produceres i gennemsnit over 820.000 tons plastik hver eneste dag. Et tal, som forventes at være dobbelt så højt i 2040 og tre gange så højt i 2050.

"Plastikforurening er et globalt problem, der kræver en global løsning. Vi producerer for meget plastik og er ikke gode nok til at genanvende det. Samtidig ender for meget af det i naturen, og det har ført til en kriselignende tilstand, hvor vi finder plastik overalt på kloden og i maven på havfugle, havpattedyr, skildpadder, fisk og mange andre arter,” siger Bo Øksnebjerg.

En analyse fra WWF viser, at et flertal af verdens lande støtter ambitiøse og juridisk bindende globale regler, selvom en lille minoritet på under 10 lande forsøger at forsinke og underminere en ambitiøs plastikaftale.

”Trods ihærdige indsatser i mange lande, heriblandt Danmark, er det slet ikke lykkedes at tage hånd om plastikproblemet. Det vokser tværtimod dag for dag, og engangsplastik, mikroplastik og efterladte ’spøgelsesnet’ udgør i dag størstedelen af ​​plastikforureningen i havet. Derfor er vi nødt til at handle nu, og Danmark bør tage til forhandlingerne i Canada for at skubbe på for, at den store opbakning, vi ser i befolkninger verden over, nu udmønter sig i et ambitiøs globalt juridisk bindende forbud mod unødvendig plastik,” siger Bo Øksnebjerg.

Forhandlingerne om den globale plastikaftale forventes afsluttet i slutningen af 2024. I mellemtiden gennemfører WWF's en underskriftindsamling, der skal vise politikerne, at danskerne støtter en ambitiøs plastikaftale. På nuværende tidspunkt har over 10.000 danskere vist deres støtte.

Læs også:

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Nu kan danske børn plante verden grønnere: Ét træ i skolegården bliver til 10 i Uganda6.5.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Netop nu kan danske skoleklasser tilmelde sig initiativet 'Plant et træ' og få et gratis træ. Bag initiativet står WWF Verdensnaturfonden og VELUX Gruppen, der sender i alt 700 hjemmehørende træer ud til skolerne. For hvert træ, der plantes herhjemme, bliver der plantet 10 træer på skoler i Uganda. WWF er i år partner på Børnenes U-landskalender, der støtter WWF's projekt Grønne Skoler i netop Uganda.

Pindsvinets levesteder forsvinder, men danskerne kan hjælpe dem25.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks pindsvin mangler levesteder, og det får dem til at søge ind i den bynære natur og i danskernes haver. I april og maj vågner pindsvinene fra vinterdvale, men med fem gode råd kan danskerne hjælpe de fredede dyr i egne haver. Bag rådene står WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, der med støtte fra Nordea-fonden står bag Danmarks pindsvinetælling i august.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye