Skandinavisk samarbejde om CO2-transport og lagring er på plads
Der er nu åbnet for transport og lagring af CO2 på tværs af Norge, Sverige og Danmarks grænser. Med aftalerne er målet om et europæisk storskalamarked for CO2-fangst og lagring rykket et skridt tættere på.
Fangst og lagring af CO2 er et værktøj, der kan reducere og fjerne nogle af de udledninger, der ellers er meget vanskelige at komme af med. Derfor er værktøjet helt nødvendigt for at nå de danske og europæiske klimamål.
I Danmark er arbejdet godt i gang. Det første store støtteudbud er afgjort, de første storskalatilladelser til efterforskning og lagring af CO2 er uddelt, den nødvendige lovgivning om transport af CO2 i Danmark er på vej – og nu kan flere internationale aftaler tilføjes til listen.
Danmark underskriver sammen med Nederlandene og Belgien aftaler med Norge og Sverige, der gør det muligt at transportere CO2 på tværs af landenes grænser for at lagre den i undergrunden. Det skubber på udviklingen af en europæisk infrastruktur for CO2-fangst og lagring og er et vigtigt bidrag til opfyldelsen af EU’s klimamål.
”CO2-fangst og lagring er et af de helt nødvendige redskaber, vi skal bruge for at nå vores danske og europæiske klimamål. Derfor skal vi sikre klimapolitik, der går ud over Danmarks grænser – og det gør vi, når vi med aftalerne åbner for et grænseoverskridende samarbejde om CO2-fangst og lagring. Vi skal udnytte de forskellige ressourcer og erfaringer, vi har på tværs af Europa, så vi kan få CO2-fangst og lagring op i skala, og de svære udledninger ned i jorden. Danmarks indsat er hermed til at skabe et europæisk markedet for CO2 transport til glæde for hele EU,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Den danske undergrund er særligt velegnet til at lagre CO2, hvilket ikke er tilfældet for alle europæiske lande. Helt konkret er der i den danske undergrund plads til flere hundrede års dansk udledning.
Danmark var det første land i verden til at underskrive en aftale om transport af CO2 med Belgien, og i løbet af de seneste år har Danmark underskrevet yderligere aftaler med Frankrig og Nederlandene, der gør det muligt at transportere og lagre CO2 på tværs af grænser.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Ukrainske energisystemer under pres: Ny app skal hjælpe ukrainere med at reducere varigheden af strømafbrydelser2.12.2024 16:11:06 CET | Pressemeddelelse
Ruslands angreb på infrastrukturen har sat Ukraines energiforsyning under hårdt pres. Danske og ukrainske myndigheder har i samarbejde udviklet en app, der giver ukrainske borgere muligheden for selv at hjælpe med at reducere varigheden af strømafbrydelserne.
NEKST vil bane vej gennem tilladelsesjungle for at sikre hurtigere udbygning af elnettet2.12.2024 09:01:06 CET | Pressemeddelelse
Opgaven var klart defineret fra start for regeringens energikrisestab for elnet. Der skal mere fart på udbygningen, hvis den grønne omstilling skal sikres. Nu er NEKST-arbejdsgruppen klar med sine anbefalinger, der blandt andet vil skabe hurtigere processer og bedre koordinering af godkendelser.
Nu kan yderligere 170.000 boliger få tilskud til grøn renovering29.11.2024 09:05:04 CET | Pressemeddelelse
Fra næste år kan over dobbelt så mange boligejere søge om tilskud til at få isoleret loftet eller fornyet de gamle vinduer via Energirenoveringspuljen. Det sker, når boliger med energimærke D indlemmes i puljen.
COP29: Enighed om ny aftale om klimafinansiering24.11.2024 01:38:42 CET | Pressemeddelelse
På COP29 i Baku i Aserbajdsjan er verdens lande netop blevet enige om en aftale, der skal sikre mere klimafinansiering til verdens udviklingslande. Med målet skal der sikres mindst 300 mia. USD gennem offentlige indsatser i 2035. Derudover er der sat et mål om, at de samlede investeringer i udviklingslandes klimaindsats skal nå 1300 mia. USD i 2035 fra både offentlige og private kilder.
Nye medlemmer af Klimarådet22.11.2024 10:00:05 CET | Pressemeddelelse
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har efter indstilling fra Klimarådet udpeget to nye medlemmer af Klimarådet. Det sker, fordi to medlemmers sidste udpegningsperiode udløber pr. 1. marts 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum