Tønder Kommune og Arla Fonden samarbejder om madværksteder for skoleelever
Tønder Kommune og Arla Fonden har indgået et nyt, spændende samarbejde med fokus på madlavning og bæredygtighed. Et helt særligt to-trins forløb med temaerne ’Grib Smagen’ og ’Madspild’ er udtænkt således, at dette skoleårs 6. klasser over de næste to år får fingrene i bolledejen og forskelligartet erfaring med madlavning og madspild.

I år får en række 6. klasser i Tønder Kommune deres første introduktion med ’Madværkstedet Grib Smagen’. I undervisningen vil Arla Fondens undervisere sætte eleverne til at arbejde med de fem grundsmage, tilsmagning og smagsbalance. Næste år vil de samme klasser deltage i et forløb om ’Madspild’.
Dette to-trins forløb sender eleverne ud af klasseværelserne og hen til gryderne – så de har mulighed for at få egne gode erfaringer med madlavning og bæredygtighed.
Om dette års indsats, siger Sanne Vinther, der er direktør i Arla Fonden:
”Smag er og bliver helt afgørende. Ingen, hverken børn eller voksne, gider spise mad, der ikke smager godt, uanset hvor sundt eller bæredygtigt maden så er. Derfor er det vigtigt, at børn og unge også bliver bevidste om smagens betydning og at de får lyst til selv at prøve sig frem.”
Næste skoleår tages der hul på ’Madværkstedet Madspild’, hvor der er fokus på bæredygtighed.
Spørger man de unge selv, peger de på dét at smide mindre mad ud samt dét at spise flere grøntsager, som væsentlige metoder til at leve mere miljø- og klimabevidst (Arla Fondens analyse Børn, Unge og Mad 2024).
”Mad og særligt madspild har en stor plads i de unges liv. Det er hele klimadagsordenen kogt ind til én maggiterning af ressourceforbrug, klimapåvirkning og bæredygtighed vi her tilbyder vores elever. Det glæder jeg mig meget over”, siger Kim Printz Ringbæk, formand for Børn- og Skoleudvalget i Tønder Kommune.
Madværkstedet, der strækker sig over fire lektioner foregår enten på skolen selv eller på madskolen Højergård i Højer. Eleverne vil blive delt op i madhold og deltage i tre timers undervisning med fokus på smag. Madholdene vil tilberede mad til en fælles buffet, hvor retterne præsenteres for hinanden, og klassen spiser sammen til slut. Arla Fondens undervisere vil stå for undervisningen, mens klassens lærer vil være til stede under hele forløbet.
Fakta
- Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030.
- 35% af børn og unge i alderen 10-15 år vil gerne, at de og deres familier smider mindre mad ud (Børn, Unge og Mad 2024).
- Samarbejdet indbefatter otte folkeskoler i Tønder Kommune: Skærbæk Distriktsskole, Toftlund Skole, Øster Højst Filialskole, Løgumkloster Distriktsskole, Bredebro Filialskole, Tønder Grundskole, Møgeltønder Skole og Digeskolen. Årets forløb med temaet ’Grib Smagen’ afholdes i april og maj måned.
- Tønder Kommune har tidligere arrangeret Madværksteder i samarbejde med Arla Fonden med fokus på at reducere madspild.
- Arla Fonden arbejder for at skabe bedre og mere bæredygtige madvaner for børn og unge. Fonden har siden 2014 skabt undervisningsaktiviteter med dette formål. Madværkstederne er et eksempel herpå.
Pressen er velkommen til at besøge Madværkstedet, når Møgeltønder Skole arbejder med smag fredag den 19. april fra kl. 10.00. Det foregår på Højergaard; Torvet 1, 8260 Højer. Der vil være mulighed for at snakke med elever, lærere og Arla Fondens direktør, Sanne Vinther.
Kontakter
Kim Printz RingbækFormand for Børn og SkoleudvalgetBørn og Skoleudvalget
Tlf:20 58 70 58Tlf:20 58 70 58kpr@toender.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Tønder Kommune klar til dialog med lodsejere om lavbundsprojekter3.7.2025 13:45:23 CEST | Pressemeddelelse
Tønder Kommune er nu klar til at tage næste skridt i arbejdet med den grønne trepart. Efter et intensivt forarbejde er kommunen i samarbejde med den Lokale Lokale Trepartsgruppe (LLT) klar til at tage en snak med lodsejerne om indsatsen. Der er identificeret flere områder, der har potentiale til at blive kollektive lavbundsprojekter i forskellige størrelser og skalaer. Arbejdet sker som led i den nationale Grønne Trepart, hvor målet er at nedbringe landbrugets CO2-udledninger, forbedre den økologiske tilstand i kystvande og skabe mere sammenhængende natur.
Måltidsglæde på menuen i Toftlund26.6.2025 16:06:24 CEST | Pressemeddelelse
Fællesskab og livskvalitet for mennesker med synkebesvær trækker opmærksomhed fra politikere, eksperter og presse til Tønder Kommune.
Nu er der hjælp at hente for pårørende til psykisk sårbare i Tønder Kommune24.6.2025 10:38:41 CEST | Pressemeddelelse
Ny pårørendevejleder skal støtte og guide pårørende i en svær hverdag.
Hurtig indsats mod olieforurening: Oprensning i gang på Rømø12.6.2025 19:54:46 CEST | Pressemeddelelse
To traktorer med strandrensere arbejder i disse timer intenst på Lakolk Strand for at fjerne de olieperler, som tidligere på dagen blev konstateret på kysten.
Olie på Rømø – strandene er afspærret12.6.2025 13:27:51 CEST | Pressemeddelelse
Der er konstateret olieforurening langs stranden fra Lakolk og hele vejen ned til sydspidsen af Rømø. Det er små olieklumper, der ligger i plamager tæt ved vandkanten.Derfor er strandene i området lige nu spærret – og badning er forbudt. Beredskabet er på stedet og samarbejder tæt med politiet, Beredskabsstyrelsen og Miljøstyrelsen. Vi holder øje med situationen og gør, hvad vi kan for at begrænse skaderne. Vi opfordrer alle til at respektere afspærringerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum