Tønder Kommune

Tønder Kommune og Arla Fonden samarbejder om madværksteder for skoleelever

Del

Tønder Kommune og Arla Fonden har indgået et nyt, spændende samarbejde med fokus på madlavning og bæredygtighed. Et helt særligt to-trins forløb med temaerne ’Grib Smagen’ og ’Madspild’ er udtænkt således, at dette skoleårs 6. klasser over de næste to år får fingrene i bolledejen og forskelligartet erfaring med madlavning og madspild.

I år får en række 6. klasser i Tønder Kommune deres første introduktion med ’Madværkstedet Grib Smagen’. I undervisningen vil Arla Fondens undervisere sætte eleverne til at arbejde med de fem grundsmage, tilsmagning og smagsbalance. Næste år vil de samme klasser deltage i et forløb om ’Madspild’.

Dette to-trins forløb sender eleverne ud af klasseværelserne og hen til gryderne – så de har mulighed for at få egne gode erfaringer med madlavning og bæredygtighed.

Om dette års indsats, siger Sanne Vinther, der er direktør i Arla Fonden:

”Smag er og bliver helt afgørende. Ingen, hverken børn eller voksne, gider spise mad, der ikke smager godt, uanset hvor sundt eller bæredygtigt maden så er. Derfor er det vigtigt, at børn og unge også bliver bevidste om smagens betydning og at de får lyst til selv at prøve sig frem.”

Næste skoleår tages der hul på ’Madværkstedet Madspild’, hvor der er fokus på bæredygtighed.

Spørger man de unge selv, peger de på dét at smide mindre mad ud samt dét at spise flere grøntsager, som væsentlige metoder til at leve mere miljø- og klimabevidst (Arla Fondens analyse Børn, Unge og Mad 2024).

”Mad og særligt madspild har en stor plads i de unges liv. Det er hele klimadagsordenen kogt ind til én maggiterning af ressourceforbrug, klimapåvirkning og bæredygtighed vi her tilbyder vores elever. Det glæder jeg mig meget over”, siger Kim Printz Ringbæk, formand for Børn- og Skoleudvalget i Tønder Kommune.

Madværkstedet, der strækker sig over fire lektioner foregår enten på skolen selv eller på madskolen Højergård i Højer. Eleverne vil blive delt op i madhold og deltage i tre timers undervisning med fokus på smag. Madholdene vil tilberede mad til en fælles buffet, hvor retterne præsenteres for hinanden, og klassen spiser sammen til slut. Arla Fondens undervisere vil stå for undervisningen, mens klassens lærer vil være til stede under hele forløbet.

Fakta

  • Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030.
  • 35% af børn og unge i alderen 10-15 år vil gerne, at de og deres familier smider mindre mad ud (Børn, Unge og Mad 2024).
  • Samarbejdet indbefatter otte folkeskoler i Tønder Kommune: Skærbæk Distriktsskole, Toftlund Skole, Øster Højst Filialskole, Løgumkloster Distriktsskole, Bredebro Filialskole, Tønder Grundskole, Møgeltønder Skole og Digeskolen. Årets forløb med temaet ’Grib Smagen’ afholdes i april og maj måned.
  • Tønder Kommune har tidligere arrangeret Madværksteder i samarbejde med Arla Fonden med fokus på at reducere madspild.
  • Arla Fonden arbejder for at skabe bedre og mere bæredygtige madvaner for børn og unge. Fonden har siden 2014 skabt undervisningsaktiviteter med dette formål. Madværkstederne er et eksempel herpå.

Pressen er velkommen til at besøge Madværkstedet, når Møgeltønder Skole arbejder med smag fredag den 19. april fra kl. 10.00. Det foregår på Højergaard; Torvet 1, 8260 Højer. Der vil være mulighed for at snakke med elever, lærere og Arla Fondens direktør, Sanne Vinther.

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Ny undersøgelse af studiebyer: Tønder markerer sig positivt på Danmarkskortet29.4.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny offentliggjort undersøgelse, foretaget af Studentum.dk, placerer Tønder helt i front som studieby. Ud af 31 byer opnår Tønder en førsteplads i kriteriet ”socialt miljø”, en flot andenplads i kriteriet ”faglighed” og en tredjeplads når det gælder ”billig bolig”. For at være med i undersøgelsen skal en by have mindst to videregående uddannelser. Med både pædagoguddannelsen og datamatikeruddannelsen opfylder Tønder dette krav, og det placerer byen på en flot 12. plads i den samlede vurdering. Undersøgelsen fremhæver Tønder som en attraktiv by for studerende, på trods af dens noget mindre størrelse sammenlignet med universitetsbyer som København, Odense og Aarhus. Tønder bliver især anerkendt for sine lave leveomkostninger og det tætte studiemiljø, som skaber optimale betingelser for personlig og faglig udvikling. ”Tønder tilbyder en unik studieoplevelse, hvor kvalitet og fællesskab går hånd i hånd,” siger borgmester Jørgen Popp Petersen og fortsætter: ”Byen beviser, at selv små byer

Klogere på klima: Tønder Kommune giver dig og din familie chancen for et grønnere liv22.4.2024 11:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Tønder Kommune tilbyder nu 56 familier en chance for at blive klogere på, hvordan man lever mere bæredygtigt og hvordan hverdagsvalg påvirker vores miljø. Deltagerne får specialiseret viden og værktøjer til at træffe bæredygtige valg, der ikke kun gavner miljøet, men også forbedrer livskvaliteten for dem selv og deres samfund. Projektet er støttet af den nationale Landdistriktspulje og er en del af kommunens plan for at mindske CO2-udslippet inden 2030. Hvad får du og din familie ud af at deltage? Lær, hvordan man lever bæredygtigt Mød andre familier, der også gerne vil være mere miljøvenlige Kom med til sjove arrangementer, der lærer jer om alt fra grøn transport til, hvordan man sparer på energien Få en plan med konkrete ideer til, hvad I kan gøre anderledes i hverdagen Mulighed for at sætte bæredygtighed på dagsordenen i jeres lokalområde Alle kan være med "Vi håber at se mange forskellige slags familier i projektet. Lige fra enlige, over familier til bedsteforældre eller bofællessk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye