Tønder Kommune og Arla Fonden samarbejder om madværksteder for skoleelever
Tønder Kommune og Arla Fonden har indgået et nyt, spændende samarbejde med fokus på madlavning og bæredygtighed. Et helt særligt to-trins forløb med temaerne ’Grib Smagen’ og ’Madspild’ er udtænkt således, at dette skoleårs 6. klasser over de næste to år får fingrene i bolledejen og forskelligartet erfaring med madlavning og madspild.
I år får en række 6. klasser i Tønder Kommune deres første introduktion med ’Madværkstedet Grib Smagen’. I undervisningen vil Arla Fondens undervisere sætte eleverne til at arbejde med de fem grundsmage, tilsmagning og smagsbalance. Næste år vil de samme klasser deltage i et forløb om ’Madspild’.
Dette to-trins forløb sender eleverne ud af klasseværelserne og hen til gryderne – så de har mulighed for at få egne gode erfaringer med madlavning og bæredygtighed.
Om dette års indsats, siger Sanne Vinther, der er direktør i Arla Fonden:
”Smag er og bliver helt afgørende. Ingen, hverken børn eller voksne, gider spise mad, der ikke smager godt, uanset hvor sundt eller bæredygtigt maden så er. Derfor er det vigtigt, at børn og unge også bliver bevidste om smagens betydning og at de får lyst til selv at prøve sig frem.”
Næste skoleår tages der hul på ’Madværkstedet Madspild’, hvor der er fokus på bæredygtighed.
Spørger man de unge selv, peger de på dét at smide mindre mad ud samt dét at spise flere grøntsager, som væsentlige metoder til at leve mere miljø- og klimabevidst (Arla Fondens analyse Børn, Unge og Mad 2024).
”Mad og særligt madspild har en stor plads i de unges liv. Det er hele klimadagsordenen kogt ind til én maggiterning af ressourceforbrug, klimapåvirkning og bæredygtighed vi her tilbyder vores elever. Det glæder jeg mig meget over”, siger Kim Printz Ringbæk, formand for Børn- og Skoleudvalget i Tønder Kommune.
Madværkstedet, der strækker sig over fire lektioner foregår enten på skolen selv eller på madskolen Højergård i Højer. Eleverne vil blive delt op i madhold og deltage i tre timers undervisning med fokus på smag. Madholdene vil tilberede mad til en fælles buffet, hvor retterne præsenteres for hinanden, og klassen spiser sammen til slut. Arla Fondens undervisere vil stå for undervisningen, mens klassens lærer vil være til stede under hele forløbet.
Fakta
- Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030.
- 35% af børn og unge i alderen 10-15 år vil gerne, at de og deres familier smider mindre mad ud (Børn, Unge og Mad 2024).
- Samarbejdet indbefatter otte folkeskoler i Tønder Kommune: Skærbæk Distriktsskole, Toftlund Skole, Øster Højst Filialskole, Løgumkloster Distriktsskole, Bredebro Filialskole, Tønder Grundskole, Møgeltønder Skole og Digeskolen. Årets forløb med temaet ’Grib Smagen’ afholdes i april og maj måned.
- Tønder Kommune har tidligere arrangeret Madværksteder i samarbejde med Arla Fonden med fokus på at reducere madspild.
- Arla Fonden arbejder for at skabe bedre og mere bæredygtige madvaner for børn og unge. Fonden har siden 2014 skabt undervisningsaktiviteter med dette formål. Madværkstederne er et eksempel herpå.
Pressen er velkommen til at besøge Madværkstedet, når Møgeltønder Skole arbejder med smag fredag den 19. april fra kl. 10.00. Det foregår på Højergaard; Torvet 1, 8260 Højer. Der vil være mulighed for at snakke med elever, lærere og Arla Fondens direktør, Sanne Vinther.
Kontakter
Kim Printz RingbækFormand for Børn og SkoleudvalgetBørn og Skoleudvalget
Tlf:20 58 70 58Tlf:20 58 70 58kpr@toender.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Unge har fået unikt indblik i pædagog- og håndværkerfag7.11.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tønder Kommune har netop afsluttet et succesfuldt talentforløb for 21 elever i 8. klasse, som har givet de unge mulighed for at opleve hverdagen på arbejdspladser inden for både pædagogik og håndværk. Forløbet er blevet gennemført i tæt samarbejde med lokale virksomheder og institutioner for at vække interesse for vigtige fagområder, der mangler kvalificerede fagfolk.
Ny arbejdsgruppe skal håndtere vandudfordringerne på Rømø5.11.2024 08:33:56 CET | Pressemeddelelse
For at tackle problemer med grundvand og regnvand på Rømø har Tønder Kommune, Tønder Forsyning, grundejerforeningerne og lokalrådet oprettet en fælles arbejdsgruppe. Gruppen vil registrere vandproblemer, analysere løsninger og informere grundejere om deres ansvar for vedligeholdelse af grøfter.
Lokale ildsjæle hædret med Initiativprisen 202424.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tønder Kommune har endnu engang hædret lokale ildsjæle for deres ekstraordinære bidrag til fællesskabet. Årets Initiativpris går til Ballum Landsbyforening og Randerup Forsamlingsgård for deres initiativ ”Åben Skolestue”, som har formået at samle og styrke det lokale fællesskab i området.
Renere rengøring i Tønder Kommune10.10.2024 13:59:00 CEST | Pressemeddelelse
Første kommunale rengøringsafdeling vest for Storebælt certificeret med Svanemærket.
Tønder Kommune søger forslag til Bygningspræmiering 20242.10.2024 13:42:51 CEST | Pressemeddelelse
Hvilke bygninger i Tønder Kommune skal præmieres i 2024? Nu har du muligheden for at få indflydelse på, hvilke bygninger der skal hædres, ved at indstille én eller flere bygninger til årets bygningspræmiering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum