Grøn Fond styrker sameksistens mellem vindmøller og havmiljø
Green Power Denmark glæder sig over, at den politiske aftale om Grøn Fond sikrer statslig finansiering af Havnaturfonden frem til 2030.
Regeringen har sammen med SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre lavet en aftale, som udmønter ca. fem milliarder kroner af Grøn Fond.
Nogle af pengene går til Havnaturfonden, der skal sikre naturen i forbindelse med den store udbygning af havvindmøller i Danmark og indsamle viden om sameksistens mellem vindmøller og havmiljø. Det hilser Green Power Denmark velkommen.
- Det er godt, at Havnaturfonden får statslig finansiering frem til 2030. Vi står midt i en klimakrise og en biodiversitetskrise, og de skal løses sammen. Det ligger energibranchen meget på sinde, og derfor har vi også presset på for Havnaturfonden. Men for at det kan lykkes, er det også vigtigt med afklaring på statslig finansiering efter 2030, siger Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejde.
I 2024 er der afsat 24 millioner kroner til Havnaturfonden, mens beløbet er 100 millioner kroner i 2025. Fra 2026 og frem til 2030 bliver det 75 millioner kroner om året. Trods glæden over, at finansieringen er faldet på plads, understreger Green Power Denmark, at man stadig afventer afklaring på den endelige indretning af Havnaturfonden fra Miljøministeriet.
- Vi er stadig et stykke vej fra, at Havnaturfonden bliver til virkelighed. Det er vigtigt, at miljøministeren rykker hurtigt, da vi står foran Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller. Det udbud er en unik mulighed for med Havnaturfondens hjælp at indsamle data om de miljømæssige påvirkninger af vindmøller på havet og bruge den viden, når vi skal bygge de næste havvindparker, siger Camilla Holbech og fortsætter:
- Hvis Danmark skal være foregangsland for udbygning af vedvarende energi på havet, skal vi også vise, hvordan vi samtidig beskytter naturen i havet og potentielt bidrager til genopretning af arter og habitater.
Green Power Denmark er sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Tænketanken Hav kommet med anbefalinger til, hvordan Havnaturfondens arkitektur bør se ud for at imødekomme behovet for mere viden om sameksistens og naturgenopretning. Organisationerne anbefaler, at man igangsætter arbejdet med at samle, indsamle og opbevare data hurtigst muligt, og at der udarbejdes et kommissorium.
På den længere bane anbefaler organisationerne, at Havnaturfonden vedtages ved lov, at den evt. samtænkes med Den Danske Naturfond, og at finansiering af Havnaturfonden fremover skal deles mellem bidrag fra staten, private fonde og EU, havvindsudviklere og andre private aktører, som har en påvirkning på havmiljøet.
Kontakter
Bjarke Lund LarsenPressechef
Tlf:23108323bll@greenpowerdenmark.dkGreen Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Staten skal hjælpe markedet for grønt flybrændstof i gang3.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Staten bør skabe finansiel sikkerhed, så både producenter af grønt flybrændstof (e-SAF) og flyselskaber kan investere i fremtiden, mener Green Power Denmark. Det kan ske ved, at staten køber grønt flybrændstof hos producenterne på flerårige kontrakter og sælger brændstoffet til flyselskaberne på korte kontrakter.
COP29 førte kun til små fremskridt24.11.2024 10:20:49 CET | Pressemeddelelse
Med aftalen på COP29 flytter verden sig kun få millimeter i den rigtige retning. Det lykkedes at blive enige om et mål for klimafinansiering på 300 milliarder dollars om året. Men det er grundlæggende en svag aftale, som ikke afspejler, hvor travlt vi har med at bekæmpe klimaforandringerne. De største fremskridt på klimakonferencerne sker uden for forhandlingslokalerne, konstaterer Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Finanslov understøtter den grønne industri22.11.2024 10:38:43 CET | Pressemeddelelse
Finansloven indeholder en håndsrækning til den grønne danske industri, der er under pres fra blandt andre Kina. Det er godt nyt for metalarbejderen i Midtjylland, lyder det fra Green Power Denmark.
Danske og hollandske virksomheder indgår aftale om grøn brint12.11.2024 07:00:26 CET | Pressemeddelelse
I dag underskriver en række danske og hollandske virksomheder en deklaration om grøn brint med overværelse af Kong Frederik og hollandske Kong Willem-Alexander. Producenter i Danmark og aftagere i Holland opfordrer til at sikre et brintrør mellem landene senest i 2030, og til at skabe de nødvendige rammevilkår, som kan gøre Nordeuropa til et knudepunkt for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.
Ny analyse: Fibernet bidrager årligt med 10,8 milliarder til dansk økonomi11.11.2024 06:45:34 CET | Pressemeddelelse
10,8 milliarder årligt. Så meget bidrager fibernettet til samfundsøkonomien i Danmark. Gevinsten for samfundet vokser til mere end 20 milliarder kroner, hvis fibernettet udbygges og anvendes fuldt ud af danskerne. Det viser beregningerne i en ny rapport, som Fiberalliancen har fået udarbejdet af analysevirksomheden ADC Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum