Dansk Kennel Klub

Alle de største dyreinteresseorganisationer går sammen for at løfte sundheden og velfærden for danske hunde

Del

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, DOSO (DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub lancerer et udspil til en ny dansk sundhedsmodel for hunde.

Udspillet til den nye danske hundemodel består af følgende værdier:

  • Sundhed og velfærd er vigtigere end et specifikt udseende
  • Sundhed kræves ved avl af hunde
  • Velfærd kræves for hunde, der indgår i avl
  • Et register for hundes mulige sygdomme og sundhedsstatus
  • Ens vilkår for erhvervsmæssigt og privat hundeopdræt
  • Stille fokus på sunde hunde – også ved import

Blandt de fem organisationer er der enighed om, at hovedmålet er sundere danske hunde avlet med fokus på hundenes velfærd. Det skal gælde for alle hunde, uanset stambog eller ikke, race eller blanding.

Modellen er lanceret i forlængelse af regeringens udspil ”Sammen om Dyrene Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”. Samtidig er en ny EU-lovgivning på vej, som omhandler hundes velfærd. I EU-lovgivningen er der dog udelukkende lagt op til at disse regler bliver gældende for erhvervsmæssigt opdræt (over 2 kuld hundehvalpe om året). De fem organisationer anbefaler at lovgivningen skal gælde for al hundeopdræt i Danmark. Hundenes velfærd skal ikke være afhængig af, om det er en privatperson, der opdrætter kuldet, eller en erhvervsmæssig opdrætter. Det gør ingen forskel for hundene.

Sammen håber organisationerne på at kunne inspirere politikerne, som allerede nu er i gang med at udforme den lovgivning, som kommer til at få stor betydning både for den fremtidige avl og for dem, som ønsker sig en firbenet ven.

”I Dansk Kennel Klub glæder vi os over det historiske samarbejde som lover godt for fremtiden inden for hundeopdræt. Vores fælles forslag er centralt for at komme i mål med den fælles opgave”, siger Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

Yderligere baggrund om debatten om hundes velfærd lige nu:

Dyrevelfærd og sund avl af hunde har i den grad fået befolkningens opmærksomhed. Og med god grund, der er nemlig hund i ca. hvert femte hjem, og vi holder af vores hunde som aldrig før.

Det er derfor nu endnu mere vigtigt for de fem organisationer at gøre opmærksom på, at vores hunde er sunde og raske og har et godt, og sikre os at alle der er involveret i hundeopdræt lever op til deres etiske ansvar. 

Debatten har i høj grad været fokuseret på de kortnæsede hunderacer, hvoraf nogle kan have vejrtrækningsbesvær, men andre hunderacer kan også have sundhedsmæssige udfordringer. Dette vil vi gøre noget ved.

I februar offentliggjorde regeringen den politiske aftale ”Sammen om Dyrene Aftale om dyrevelfærd 2024-2027”, indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Aftalen indeholder følgende tre punkter, der omhandler hunde:

  • Initiativ mod ekstrem avl af kæledyr
  • Præcisering af regler om opbinding af hunde
  • Forbud mod visse hundehalsbånd

Kontakter

Billeder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Download
Budskabspapir #1
Budskabspapir #1
Download
Budskabspapir #2
Budskabspapir #2
Download

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kennel Klub

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kennel Klub

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye