Danmarks Naturfredningsforening

Naturvenner roser milliarder til det grønne

Del

Det er glædeligt, at regeringen og aftalepartier bag grøn fond sætter penge af til mere skov, drikkevandsbeskyttelse og havnatur, mener Danmarks Naturfredningsforening, der samtidig glæder sig over, at der ikke længere øremærkes penge til kemiske fodertilsætningsstoffer til kvæg. 

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre er netop blevet enige om at udmønte ca. 5 mia. kroner fra den grønne fond, der blev aftalt i 2022.

Pengene skal blandt andet gå til nye skove, bedre beskyttelse af drikkevand og en havnaturfond, som skal sikre bedre beskyttelse af havnaturen. Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby, roser den nye aftale.

- Vi skal have meget mere skov i Danmark, så derfor er det her rigtig gode nyheder. Det er dog vigtigt, at det bliver ny artsrig skov, som kan være med til at forbedre vilkår for både dyr og planter, hvor der er fokus på biodiversiteten, siger Lars Midtiby.

Med aftalen bliver der afsat 625 millioner til skovrejsning i årene 2024-2027. Han glæder sig samtidig over, at der afsættes 200 millioner til at styrke beskyttelsen af drikkevand.

- Der er nu fundet pesticider i over halvdelen af vores drikkevandsboringer fire år i træk, så det er uden for diskussion, at der er behov for et helt andet tempo i drikkevandsbeskyttelsen. Det kan de her penge hjælpe på. Det handler om, at vi skal have beskyttet drikkevandet - både der, hvor det pumpes op, men også i de områder, hvor det dannes, siger Lars Midtiby.

Partier spændte ben for øremærkede penge til kemisk fodertilsætning

Hidtil har der internt i regeringen været et stærkt ønske om at foregribe forhandlingerne om landbrugets omstilling ved at øremærke penge til fodertilsætningsstoffet Bovaer, som eksperter advarer vil skade dyrevelfærden og fordyre den grønne omstilling.

Her fik partierne udenom regeringen en sejr – for nu øremærkes pengene til landbrugets grønne omstilling generelt og afventer dermed forhandlingerne i den grønne trepart:

- Vi er glade for, at aftalepartierne har besluttet ikke at øremærke midler til bovaer. For ved at pege på en specifik teknologi på forhånd, så ville man kortslutte hele pointen med en CO2-afgift, hvor markedet selv skal finde de billigste reduktioner. Derudover er der jo tale om et stof, som mennesker ikke må røre med hænderne i ren form, og hvor man ikke kender de fulde negative effekter på fx dyrevelfærd, siger Lars Midtiby.

Finansiering af eksisterende aftaler

Størstedelen af de nye afsatte midler går til at dække eksisterende aftaler på det grønne område – bl.a. udspil til 2025-klimaforhandlingerne, klimatilpasningsplan og finansloven.

Der bruges blandt andet 1,3 milliard på at hæve dieselafgiften med 50 øre. Danmarks Naturfredningsforening havde dog gerne set, at afgiften blev hævet yderligere, så den matchede de tyske afgifter:

- Danmark vil fortsat underbyde Tysklands brændstofafgifter, så afgiften bør sættes yderligere op. Der er stadig et stykke vej for regeringen til at leve op til egen fortællingen om Danmark som grønt foregangsland, siger Lars Midtiby.

Læs mere om den nye aftale på  Finansministeriets hjemmeside.

Kontakter

Kasper Pihl MøllerPresserådgiverDanmarks Naturfredningsforening

Tlf:26816228kpm@dn.dk

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye