Kongernes Samling

Prinsesse Benedikte åbner ”Prinsessekjoler” på Koldinghus

Del

Fra 25. april kan man på Koldinghus komme tæt på et udvalg af kongelige gallakjoler, skabt af Jørgen Bender til H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er æresprotektor for Koldinghus. Udstillingen, der vises i anledning af Prinsessens 80-års fødselsdag, åbnes af Prinsessen selv torsdag 24. april kl. 14.00.

Prinsesse Benedikte fra brylluppet med Prins Richard af Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som blev fejret på Fredensborg Slot 3. februar 1968.
Prinsesse Benedikte fra brylluppet med Prins Richard af Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som blev fejret på Fredensborg Slot 3. februar 1968. Foto: Rigmor Mydtskov

En kongelig kjole skabes som oftest til en given anledning, og designet bliver til i tæt samarbejde med bæreren. Derfor har udstillingen på Koldinghus fokus på samarbejdet mellem Prinsessen og modeskaberen Jørgen Bender, som kreerede et væld af kjoler til Prinsessen. Jørgen Bender (1938-1999) var nemlig Kongehusets mest betydningsfulde modeskaber, der gennem fire årtier og skiftende modetendenser designede og syede bl.a. for Prinsessen, men også for Prinsessens mor og søstre; Dronning Ingrid, H.M. Dronning Margrethe og H.M. Dronning Anne-Marie.

Udstillingen vises i anledning af H.K.H. Prinsesse Benediktes 80-års fødselsdag i 2024, og den er med sin iscenesættelse af mere end 20 smukke dragter udtryk for Prinsessens mangeårige virke. ”Prinsessekjoler” er både en markering af Prinsessens runde fødselsdag 29.april 2024, men også en kreativ hyldest til modeskaberen Jørgen Bender, der mærkede det kunstneriske kald i en ung alder. Allerede som 14-årig kom han i lære i den legendariske modeskaber Holger Bloms salon, som han overtog ved grundlæggerens død i 1965.

Haute couturens klassiske dyder præger Jørgen Benders arbejde, som er kendetegnet ved både fantasirigdom og traditionsbevidsthed, og hans kreationer er blevet til i tæt dialog med de kongelige kunder. Kjolerne er typisk skabt til særlige begivenheder, og Prinsesse Benedikte lod ofte Bender ændre og omsy sine kjoler, så de kunne præsenteres på ny.

Der udstilles mere end 20 kjoler, der spænder over fødselsdagskjoler, en sølvbryllupskjole samt almindelige selskabskjoler til en ventekjole og Prinsessens brudekjole. Udover at give et indblik i Jørgen Benders æstetiske og detaljerige håndværk, giver udstillingen også et vue over fire årtiers modehistorie, idet udvalget er skabt i perioden 1968 til 1999.

Udstillingen blev vist på Amalienborgmuseet i en mindre version i 2020. I den aktuelle opsætning på Koldinghus er kjolerne iscenesat i en ny scenografi og suppleres med interviews med Prinsessen selv. Dertil kommer to nyere dragter skabt af Benders lærling Johnny Wichmann fra Wichmann Couture, som udtryk for Prinsessens fortsatte arbejde med design og kunsthåndværk også efter Benders død. Dragterne blev båret ved hhv. Prinsessens egen 75-års fødselsdag i 2019 og fejringen af H.K.H. Kronprins Christians 18-års fødselsdag i 2023.

FAKTA
Udstillingstitel: Prinsessekjoler - Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte
Periode: 25. april – 1. september 2024
Sted: Koldinghus

PRESSEAKKREDITERING TIL ÅBNING 
Akkreditering til udstillingsåbning til kommunikationschef for Kongernes Samling Nanna Ebert: ne@kosa.dk, 51336644 senest mandag 17. april. Bemærk, at der er begrænset presseplads ved åbningen.

PROGRAMPUNKTER FOR PRESSEN
13.10:Fælles briefing for pressen med gennemgang af udstilling og pressepools
14.00:Prinsesse Benedikte ankommer i Ruinsalen
14.05:Officiel åbning af udstillingen i Ruinsalen på Koldinghus
14.45:Prinsessen vises rundt i udstillingen

Kontakter

Billeder

Prinsesse Benediktes fra brylluppet med Prins Richard af Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som blev fejret på Fredensborg Slot  3. februar 1968. Brudekjolen er syet i råhvid silkesatin og afstivet, så faconen fastholdes. Til brudekjolen bar Prinsesse Benedikte et familiebrudeslør af irske kniplinger.
Prinsesse Benediktes fra brylluppet med Prins Richard af Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som blev fejret på Fredensborg Slot 3. februar 1968. Brudekjolen er syet i råhvid silkesatin og afstivet, så faconen fastholdes. Til brudekjolen bar Prinsesse Benedikte et familiebrudeslør af irske kniplinger.
Download

Om Kongernes Samling

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Oplev en lille pen med kæmpe betydning på Koldinghus3.7.2024 13:40:04 CEST | Pressemeddelelse

Hvis pennen, som Frederik 7. brugte til at underskrive den danske grundlov med, kunne tale, ville det flyde ud med fascinerende historier om 5. juni 1849, hvor den oplevede sit livs store øjeblik. Der satte den og kongen nemlig deres formelle godkendelse på dokumentet om folkets nye grundlæggende rettigheder, Grundloven, og det spæde danske folkestyre var født. Pennen har man nu en chance for at se på Koldinghus, som i anledning af 175-års markeringen af Grundloven udstiller den i perioden 5. juni til 20. oktober 2024. Normalt kan grundlovspennen ses på Rosenborg i København.

Koldingkjole af genbrugsstof skabes på Koldinghus27.6.2024 13:35:24 CEST | Pressemeddelelse

Koldinghus inviterer alle interesserede til at deltage i et projekt, der forener fortidens gode håndarbejde med nutidens fokus på genbrug og fællesskab. Sammen skal der i sommerferien skabes ”Koldingkjolen” – en hvid-i-hvid genbrugskjole, der fremstilles af håndsyede duge og løbere, som nu får nyt liv. Projektet er inspireret af Koldinghus’ aktuelle særudstilling ”Prinsessekjoler - Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte” og Prinsessens sans for godt håndværk og tekstilgenbrug, der kan ses i Prinsessens dragter.

Kongens Håndbibliotek på Amalienborg åbner for offentligheden27.6.2024 09:11:39 CEST | Pressemeddelelse

Fra lørdag 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik. Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek, også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye