Estate

Prisen på ejerlejligheder er seksdoblet på tredive år

Del

Ejerlejligheden er den boligtype, der har oplevet den største prisstigning i de sidste tredive år. Stigningen skyldes bl.a. urbanisering, det stigende antal singler og renteniveauet, lyder vurderingen.

Det kommer næppe bag på nogen, at landets ejerlejligheder står i høj kurs, og at mange ejerlejlighedsejere har oplevet pæne prisstigninger hen over årene. Men at der i løbet af de seneste 30 år ligefrem er tale om en seksdobling i pris, vil nok alligevel komme bag på de fleste.

I slutningen af 1993 blev en ejerlejlighed således i gennemsnit handlet til 5.609 kr. pr. kvadratmeter, mens kvadratmeterprisen her tredive år senere har sneget sig op på 34.062 kr. pr. kvadratmeter. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Stigningen svarer til, at en klassisk toværelseslejlighed, der i 1993 kostede 250.000 kroner, i dag ville blive solgt for 1.75 mio. kroner

- Ejerlejligheden er uden tvivl den boligtype, som har oplevet de mest iøjnefaldende prisstigninger. Og købte man en lejlighed i halvfemserne, og ejer man den stadig, har man gjort en usandsynligt god forretning, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Selv er han ikke i tvivl om årsagen til ejerlejlighedernes eksplosive prisudvikling.

- Der har igennem de sidste tredive år været gang i en vedvarende og massiv urbanisering, hvor især København og Aarhus har oplevet stor befolkningstilvækst. De mange ekstra personer til et for lavt antal boliger, har fået priserne til at stige voldsomt, siger Thomas Hovgaard.

Her har ikke mindst et stigende antal singlehusstande været med til at presse priserne yderligere i vejret. I samme periode har derudover også en anden faktor påvirket prisudviklingen.

- I starten af halvfemserne var renteniveauet højt, og man kunne dengang ikke finansiere en bolig uden at betale afdrag. I starten af nullerne blev der introduceret både afdragsfrihed og variable renter, hvilket markedet kvitterede for ved at øge priserne år efter år. Samtidig har vi også de sidste mange år haft både lave og endda negative renter, siger Thomas Hovgaard.

Realiseret handelspris på ejerlejligheder på landsplan (kr. pr. kvadratmeter)

1993 (4. kvartal)

2023 (4. kvartal)

Realiseret handelspris

5.609 kr.

34.062 kr.

Kilde: Danmarks Statistik

Kontakter

Om Estate

Estate er en landsdækkende ejendomsmæglerkæde med 90 forretninger fordelt over hele Danmark. Kædens ejendomsmæglere har alle stort lokalkendskab og mange års erfaring med at hjælpe danskere med køb og salg af bolig.

Estate er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.

Følg pressemeddelelser fra Estate

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Estate

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye