Udenrigsministeriet

Danmark giver nyt stort bidrag til krisen i Sudan

Del

Regeringen har besluttet at bidrage med yderligere 100 millioner kroner i humanitær bistand til konflikten i Sudan. Mandag er Frankrig, Tyskland og EU værter for en stor konference i Paris, der skal rejse penge til afhjælpning af den humanitære krise.

For præcis et år siden brød væbnet konflikt ud mellem Sudans regeringshær og den paramilitære oprørsgruppe Rapid Support Forces. Konflikten har på kort tid udviklet sig til det, en række internationale organisationer kalder verdens største fordrivelseskrise. Mere end otte millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem, og 25 millioner mennesker har akut behov for livreddende nødhjælp.

Derfor bidrager Danmark nu med ny humanitær hjælp til krisen. Det danske bidrag meldes officielt ud i forbindelse med donorkonferencen i Paris mandag.

Den humanitære situation i Sudan er ekstremt bekymrende. Den voldsomme fordrivelse af millioner af mennesker har skabt én af de største og mest komplekse humanitære kriser i verden. Det har forfærdelige konsekvenser for civilbefolkningen, skaber ustabilitet i regionen og medfører et stort flygtningepres på allerede sårbare nabolande. Som en af Afrikas glemte konflikter er der et enormt behov for mere humanitær bistand. Det bidrager vi nu til fra dansk side sammen med EU og andre partnere,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Det danske bidrag på 100 millioner kroner går blandt andet til at sikre adgang til mad, vand og sanitet. Dertil kommer indsatser for at sikre registrering af flygtninge i nabolandene og sørge for, at de får tag over hovedet og beskyttelse af udsatte grupper.

Danmark giver støtten via mangeårige partnere blandt danske NGO’er, FN-organisationer og Den Internationale Røde Kors Komité.

Over halvdelen af befolkningen i Sudan har som følge af konflikten nu behov for livsreddende humanitær hjælp. Op mod 6,5 millioner mennesker er drevet på flugt internt i landet, og 1,8 millioner er flygtet til nabolandene. 18 millioner ved ikke, hvornår de får deres næste måltid. Krisen har medført massive ødelæggelser af infrastruktur og overgreb på civile, herunder udbredt vold og overgreb mod kvinder.

Oversigt over dansk bidrag til Sudan-krisen i 2024 (afrundede tal)

FN’s landefond for Sudan

UNHCR - indsatser for fordrevne i Sudan

UNHCR – regional flygtningeresponsplan

ICRC

UNICEF

Danske NGO’er

40 mio. kr.

20 mio. kr.

15 mio. kr.

15 mio. kr.

5 mio. kr.

5 mio. kr.

I alt

100 mio. kr.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Dan Jørgensen ansætter barselsvikar for sin særlige rådgiver28.5.2024 15:41:09 CEST | Pressemeddelelse

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, ansætter Lars Wernblad Hansen som barselsvikar for sin særlige rådgiver i Udenrigsministeriet. Lars Wernblad Hansen er uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet og kommer fra en stilling som rådgiver hos Socialdemokratiet. Lars Wernblad Hansen er tiltrådt stillingen i går og er barselsvikar indtil udgangen af september 2024. Dan Jørgensen siger: ”Jeg er rigtigt glad for, at Lars Wernblad Hansen har sagt ja til at være en del af holdet, mens Thomas Stausholm Schjødt holder barsel. Lars kommer med erfaring fra både Christiansborg og Europa-Parlamentet, så han kender politik både i Danmark og internationalt. Jeg glæder mig til samarbejdet.” Kontakt Udenrigsministeriets pressevagt – pressevagten@um.dk – for yderligere oplysninger.

The Nordic Ministers of Foreign Affairs: The Council of Europe – upholding our common values for 75 years28.5.2024 10:26:37 CEST | Nyhed

Established in the aftermath of the World War II in 1949 to ensure sustainable peace and democracy, the mission of the Council of Europe as the continent’s leading human rights organization remains indispensable. Its core values – human rights, democracy and the rule of law – are fundamental also for the Nordic societies and form a longstanding basis for Nordic foreign policies.

Danmark, Kenya og tre filantropiske fonde bygger fremtidens flygtningeindsats27.5.2024 16:27:20 CEST | Pressemeddelelse

To ud af tre flygtninge befinder sig i langvarige humanitære kriser, der strækker sig over flere år, og i mange tilfælde endda årtier. Imens er flygtningelejrene traditionelt udformet og drevet som midlertidige løsninger på akut opståede kriser. Et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, LEGO Fonden, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden støtter Kenyas ambitioner om at gøre op med en tilgang bygget på midlertidighed til gavn for både flygtninge og lokalsamfund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye