Gødstrup-forsker vil knække genkoden til HPV-relateret kræft
Hvorfor udvikler nogle kvinder livmoderhalskræft som følge af en infektion med HPV (Humant Papilloma Virus), mens andre ikke gør? Svaret kan være at finde i de genetiske forskelle i virusset, og forskningsansvarlig overlæge og klinisk lektor Anne Hammer har fået midler til at knække koden.
HPV er et udbredt virus, som kan forårsage celleforandringer i livmoderhalsen, hvilket i nogle tilfælde kan udvikle sig til kræft. Ifølge studier anslås det, 8,6 procent af alle kvindelige kræfttilfælde på verdensplan er relateret til en HPV-infektion, og at op mod 80 procent af alle kvinder på et tidspunkt i deres liv smittes med HPV.
Målet er at finde biomarkører der sladrer om kræftsygdommen
Endnu savnes der viden om, hvilke genetiske faktorer i virusset, der kan være med til at udløse kræftsygdom. På den baggrund har forskningsansvarlig overlæge og klinisk lektor fra Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet modtaget en bevilling på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at gennemføre et fem-årigt forskningsprojekt, som skal afdække de genetiske mekanismer i virusset, der spiller en rolle i forhold til kvinders risiko for at udvikle livmoderhalskræft som følge af en HPV-infektion.
”Målet med forskningsprojektet er blandt andet at identificere nye såkaldte biomarkører, der kan sladre om sygdommen, selv om kvinden ikke har symptomer. Biomarkørerne vil være et vigtigt redskab, som lægerne kan bruge til at forbedre screening, klinisk behandling og forebyggelse af HPV-relateret kræft. Herudover vil resultaterne af forskningsprojektet forhåbentlig også være relevante for andre HPV-relaterede kræftformer i de kvindelige og mandlige kønsorganer samt hoved-halskræft, hvor forekomsten er stigende både på nationalt og globalt plan,” siger Anne Hammer.
Forskningsprojektet vil foregå i samarbejde med nationale og internationale samarbejdspartnere, herunder en af verdens førende forskere indenfor HPV genomics ved National Cancer Institute i USA. Ved hjælp af en avanceret molekylær teknologi kaldet Next Generation Sequencing (NGS) vil man kunne analysere vævsprøver fra kvinder med forstadier til livmoderhalskræft og sammenligne dem med vævsprøver fra kvinder, der allerede har udviklet kræft.
Fakta om forskningsprojektet
I alt 640 kvinder i Danmark kommer til at deltage i det femårige forskningsprojekt, som finansieres med 10 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden; en uafhængig dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål.
Forskningsprojektet starter op den 1. september 2024, og vil foregå i samarbejde med:
- Professor Torben Steiniche og overlæge Marianne Waldstrøm, Patologisk Institut, Aarhus Universitetshospital
- Professor Lone Kjeld Petersen, Odense Universitetshospital
- Senior investigator Lisa Mirabello, National Cancer Institute USA
- Professor emeritus Mark Stoler, University of Virginia, USA
- Professor emeritus David Jenkins, University of Nottingham, Storbritannien.
Flere oplysninger
Forskningsansvarlig overlæge, klinisk lektor, ph.d. Anne Hammer
Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
E-mail: anne.hammer.lauridsen@goedstrup.rm.dk
Tlf.: 2349 4736.
Pressekontakt: Kommunikationskonsulent Merete Friis Jeppesen, tlf. 2962 4447, e-mail: merete.friis@goedstrup.rm.dk
Nøgleord
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
To nye lektorater styrker forskning i brugen af PRO-data2.12.2024 10:44:51 CET | Pressemeddelelse
Forskningsansvarlig Liv Schougaard og seniorforsker Regine Grytnes ved AmbuFlex, Center for PRO, Regionshospitalet Gødstrup er begge nyudnævnte lektorer ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Effektiv mikrocirkulation giver bedre heling: 2,3 mio. kroner til kirurgisk forskning21.11.2024 09:42:03 CET | Pressemeddelelse
Forskningsafsnittet ved Mave- og Tarmkirurgi på Regionshospitalet Gødstrup har fået i alt 2, 3 mio. kroner til at forske i en ny metode, der kan forbedre patienters heling efter operation.
Regionshospitalet Gødstrup ansætter uddannelseschef23.10.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens uddannelsesopgave er under forandring. Derfor ansætter Regionshospitalet Gødstrup Vibeke Røn Noer som ny uddannelseschef fra den 1. december 2024. Vibeke Røn Noer kommer fra en stilling som forskningsleder, ph.d. ved VIA University College, Center for professionsstudier i Aarhus.
Kom og se akutklinikkerne og paramedicinerbilen indefra17.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. september kan du komme inden for i akutklinikkerne i Ringkøbing og Lemvig og se nærmere på en af Præhospitalets nye paramedicinerbiler.
Mave- og Tarmkirurgi får ny cheflæge med omfattende erfaring14.8.2024 11:00:40 CEST | Pressemeddelelse
Anders Husted Madsen kommer fra en stilling som ledende overlæge med ansvar for Mave- og Tarmkirurgisk Sengeafsnit på Regionshospitalet Gødstrup, og bringer en omfattende erfaring og en solid klinisk faglig baggrund til stillingen som cheflæge for Mave- og Tarmkirurgi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum