DTU sender 60 millioner efter klimateknologiske opfindelser
Et overskud på 60 mio. kr. fra det DTU-baserede venturehus PreSeed Ventures gives videre til et nyt funding-initiativ kaldet DTU Earthbound. Initiativet skal udelukkende støtte klimateknologiske opfindelser.

DTU afsætter 60 millioner kroner til at understøtte og investere i klimateknologiske opfindelser.
De 60 mio. kr. er et overskud, der kommer fra det DTU-baserede venturehus PreSeed Ventures, der investerer i startups og dermed allerede er en aktiv og integreret del af universitets arbejde med innovation.
Det nye initiativ får navnet DTU Earthbound.
”På DTU er klimateknologier og -løsninger høj prioritet for både forskere og studerende. Og potentialet er stort, fordi vores forskning allerede er centreret omkring udvikling af klimateknologi af høj kvalitet. DTU Earthbound er derfor et af DTU’s bidrag til, hvordan man driver en ”lab-to-market”-proces og hurtigere får de klimateknologiske løsninger ud at gøre gavn i verden”, siger koncerndirektør for innovation og entreprenørskab Marianne Thellersen.
Fremme deep tech-videnskab til erhvervslivet
På DTU opfinder og udvikler forskerne og studerende dagligt teknologier, der potentielt har en betydelig indvirkning på fremtidens klimaløsninger. DTU Earthbound skal bidrage til at få forskningen hurtigere ud af laboratoriet og videre over i en start up-virksomhed. Med hjælp fra erfarne deep tech-entreprenører, der forstår at forretningsmodne og gøre teknologier klar til de første investeringer, bliver processen gjort mere håndterbar for forskere og studerende.
“Med DTU Earthbound ønsker vi at identificere teknologiske løsninger på de mest presserende klimaudfordringer så tidligt som muligt og understøtte deres vej til markedet med støtte af erfarne entreprenører og alt hvad DTU’s økosystem kan tilbyde”, siger Simon Ulvund, direktør for DTU Earthbound.
DTU Earthbound har allerede fundet de første projekter, der skal have støtte. Disse projekter arbejder med alt fra teknologier inden for energilagring, kulstoffangst til ikke-fossile brændstoffer. En af forskerne er Abhay Shivayogimath, som forsker i grafen, et materiale, der 200 gange stærkere end stål. Udfordringen med grafen er, at det er materiale, som er svært at arbejde med.
Det har forsker Abhay Shivayogimath fundet en løsning på. Og i dag er han stifter af startupvirksomheden 2D, som med hjælp og finansiering fra DTU Earthbound har gjort hans forskning kommerciel.
DTU Earthbound fokuserer udelukkende på klimateknologiske løsninger og muligheder, fordi udviklingen af teknologier med potentiale til at adressere klimaforandringerne er nødvendige for at standse udviklingen af klodens temperaturstigninger og sikre bæredygtige samfund.
Om DTU Earthbound
DTU Earthbound er en klimateknologisk katalysator, der nærer deep tech videnskab, matcher forskere med dokumenterede iværksættere og udklækker tidlige startups, der bekæmper klimaforandringer.
DTU Earthbound blev officielt lanceret i april 2024 og tilbyder programmer og ressourcer inden for venturebuilding til forskere og studerende bag deep tech-opfindelser med klimapåvirkning, som på baggrund af deres forskning ønsker at udvikle en virksomhed eller kommercielle løsninger.
Som en del af DTU og dets innovationsøkosystem får DTU Earthbound hidtil uset adgang til deep tech science.
Earthbound opererer på en bevilling givet af det DTU-baserede venturehus, PreSeed Ventures, til acceleration af videnskabsbaseret innovation. Tilskud og stipendier er almennyttige.
Læs mere på DTU Earthbounds hjemmeside.
DTU’s Innovationsøkosystem
Innovation på DTU foregår – ligesom forskningen – primært i de faglige miljøer på universitetets institutter og centre. Derudover har DTU en række særlige aktører, der understøtter et veludviklet innovationsøkosystem. Blandt disse aktører er:
- DTU Skylab - en innovationshub - et mødested for studerende, forskere og eksterne samarbejdspartnere. DTU Skylab tilbyder forskellige ressourcer og faciliteter for at fremme innovation blandt forskere og studerende på tværs af DTU i samarbejde med virksomheder, organisationer og andre universiteter.
- DTU Entrepreneurship - et center, hvor der udføres forskning og undervisning i iværksætteri. Centeret udvikler i tæt samarbejde med virksomheder og erhvervslivet praksisorienterede uddannelsesprogrammer og kurser i iværksætteri.
- DTU Earthbound - funding-initiativ, hvor overskud fra Preseed Ventures kanaliseres ud i innovationsøkosystemet og finansierer forskningsbaserede klimateknologiske opfindelser gennem grants til forskere og studerende.
- PreSeed Ventures - brænder for bevidste teknologiske forandringer. Som et venturehus, forankret på DTU, er missionen at bane vejen for iværksættere, der bygger virksomheder, som skaber forandring. Med et hybrid-setup, der omfatter PSV Foundry, PSV Lab og de to unikke venturefonde, PSV Tech og PSV DeepTech, arbejder venturehuset for at udfordre eksisterende metoder og modeller for at maksimere indflydelse for både virksomheder og investeringer.
- DTU Science Park - en af Europas største og førende communities for deep tech-virksomheder. I DTU Science Park udføres internationalt anerkendte vækstprogrammer for startups, og der tilbydes faciliteter og services, der skaber optimale betingelser for vækst. Her tilbydes adgang til mentorer, forretningsudviklere, tekniske rådgivere, investorer, accelerationsprogrammer, fundraising og DTU. Alt uundværligt for overlevelse, udvikling og vækst af deep tech-virksomheder.
Kontakter
Marianne ThellersenKoncerndirektør for innovation og entrepreneurskab
Tlf:40 51 44 10mthel@adm.dtu.dkSimon UlvundProgramdirektørDTU Earthbound
Tlf:93596860simulv@dtu.dkDTU - Danmarks tekniske universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Ny institutdirektør på DTU Aqua8.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.”
DTU Startup Day sætter spotlys på fremtidens teknologivindere og Europas tech-policy5.5.2025 11:58:28 CEST | Pressemeddelelse
DTU inviterer indenfor i et af Europas førende økosystemer for innovation og videnstungt iværksætteri. Økosystemet har blandt andet udmærket sig ved at blive placeret i toppen af europæiske startup hubs i Financial Times, blive fremhævet i Harvard Business Review og ikke mindst ved at tiltrække 20% af al dansk venture kapital til sine startups i 2024. Til DTU Startup Day 15. maj bliver der sat spotlys på entrepreneurskab, netværk og gode debatter og talks, pitches og showcases fra 70 startups.
DTU rammer plet: Lander lille overskud i 20242.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regnskabet for sidste år er gjort op og viser et overskud på en million kroner. ”Ansvarlig drift er forudsætningen for, at vi kan udvikle os,” siger en tilfreds universitetsdirektør.
Kunstig intelligens finder markant flere risikograviditeter1.5.2025 15:57:18 CEST | Pressemeddelelse
AI-modeller til analyse af ultralydsbilleder kan afsløre op til 35 procent flere risikograviditeter og derigennem forebygge for tidlig fødsel eller fødselskomplikationer.
To kyllingebryster om ugen: Så meget kød kan planeten holde til, at du spiser22.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi skal spise mindre kød og flere bælgfrugter, lyder det i kampagner og kostråd. Men hvor meget er ’mindre’? En gruppe DTU-forskere har nu et svar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum