HK: Nyt lovforslag øger risiko for fusk og social dumping
I dag førstebehandler Folketinget et lovforslag om at lempe krav om dansk bankkonto til udlændinge på det danske arbejdsmarked, der går stik imod anbefalinger fra myndigheder og eksperter. Et svar til Folketinget dokumenterer samtidig, at der intet behov er for at lempe kravene.
Udnyttelse af udlændinge på det danske arbejdsmarked samt mere hvidvask og arbejdskriminalitet.
Det kan ifølge flere organisationer og eksperter – herunder Transparancy International og arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet – blive konsekvensen, hvis regeringen vælger at droppe kravet om, at udlændinge på det danske arbejdsmarked skal have en dansk bankkonto.
Selv Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der står for at udstede opholdstilladelser til udlændinge i Danmark, har i et svar til Folketinget understreget, hvor vigtigt kravet om en dansk bankkonto er i deres arbejde for at sikre, at arbejdstager rent faktisk får den løn, vedkommende skal have.
- Det er fint, at regeringen forsøger at begrænse bureaukrati omkring udenlandsk arbejdskraft og gøre det så smidigt som muligt. Her hjælper vi i HK gerne med de konkrete processer og forslag. Men det skal altså kunne kontrolleres, at forholdene er i orden for både lønmodtagere, de virksomheder, der overholder spillereglerne og for samfundet i øvrigt. Det er helt i skoven at forøge risikoen for social dumping, siger Mads Samsing, næstformand i HK.
Han anerkender, at Beskæftigelsesministeriet netop har styrket den fælles myndighedsindsats mod social dumping ved at etablere et tværgående indsatsteam, men understreger, at der absolut ikke er nogen grund til at give teamet dårligere arbejdsbetingelser ved at ændre på bankkontoreglerne.
Lyt til eksperterne og drop forslaget
Ønsket om at lempe på kravet om en dansk bankkonto bliver begrundet med en påstand om, at det ofte tager mere end tre måneder at få oprettet en dansk bankkonto og få et cpr-nummer hos kommunerne, og at det derfor besværliggør processen med at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark.
Undersøgelser viser dog, at det kan gøres på 20-25 dage, og der kommer masser af udlændinge til landet med det nuværende regelsæt. Så HK ser ingen grund overhovedet til at droppe bankkravet.
- Der er i forvejen mange udlandske kolleger på det danske arbejdsmarked. Det er vi glade for. Men deres arbejdsforhold skal være i orden. Og så skal vi huske, at der allerede er mulighed for at få mere arbejdskraft. Der er fx et stort potentiale i at forbedre arbejdsmiljøet og forebygge stress. Der er arbejdsløse herhjemme, der gerne vil i arbejde, og der er knap 13 millioner ledige i EU, siger Mads Samsing og sender en klar opfordring til regeringen:
- Drop forslaget og lyt til de uvildige eksperter og jeres dygtige embedsmænd. Vi har ikke brug for flere underbetalte migrantarbejdere og mere arbejdskriminalitet på det danske arbejdsmarked.
Lovforslag L-147 om ændring af udlændingeloven herunder regler for, hvornår en migrantarbejder fra et tredje land, dvs. lande uden for EU, skal have en dansk bankkonto, førstebehandles i Folketinget fredag den 12. april.
Nøgleord
Kontakter
Susanne Bloch KjeldsenKommunikationsrådgiver
Tlf:26772298susanne.bloch.kjeldsen@hk.dkFølg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Beskæftigelsesministeren tager på Jobpatrulje2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag kører beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen med Jobpatruljen for at tjekke op på unge fritidsjobberes arbejdsforhold. For det er afgørende, at unge får en god start på arbejdslivet.
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum