Miljømærkning Danmark

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket kan fortsat benyttes

Del

Nu er der godt nyt for alle dem, der gerne vil den grønne omstilling. Den endelige revision af byggevareforordningen er nemlig netop vedtaget, og her understreges det, at det fortsat er muligt at bruge officielt anerkendte miljømærker som fx Svanemærket og EU Ecolabel på byggevarer. Det oprindelige forslag fra Kommissionen betød ellers et forbud mod dette.

Der er i dag over 11.000 byggevarer på det nordiske marked, der bærer enten Svanemærket eller EU Ecolabel.
Der er i dag over 11.000 byggevarer på det nordiske marked, der bærer enten Svanemærket eller EU Ecolabel.

Med Europa-Parlamentets vedtagelse af byggevareforordningen er det slået fast, at Svanemærket og andre Type I-miljømærker fortsat kan anvendes på byggevarer og i markedsføringen af disse, ligesom offentlige indkøbere kan stille krav om fx svanemærkede byggematerialer. Dermed er det oprindelige forslag fra EU-Kommissionen, hvor der blev lagt op til, at man kun kunne anvende CE-mærket - og således ikke miljømærker som fx Svanemærket og EU’s eget miljømærke EU Ecolabel - lagt i graven.

”Heldigvis blev flere danske medlemmer af Europa-Parlamentet opmærksomme på problemet og har været med til at sikre, at forslaget blev ændret. Det er vi naturligvis rigtig glade for. Det er nemlig helt afgørende for den grønne omstilling, at det er muligt og enkelt at vælge mere miljøvenlige produkter. Og vi oplever, at både byggegrossister, forhandlere, bygherrer og forbrugere efterspørger svanemærkede byggematerialer,” siger Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark.

Afgørende for den grønne omstilling

Byggeri spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, og alene byggematerialerne påvirker miljø og klima ganske betydeligt. Det er derfor godt nyt, at Svanemærket og EU Ecolabel fortsat kan bruges til at stille skrappe miljø- og sundhedskrav til bl.a. byggevarernes indhold af kemiske stoffer, råvarer og energiforbrug.

Dermed kan producenter af byggematerialer fortsat opnå den konkurrencefordel, det giver at blive certificeret med fx Svanemærket, og dermed også det stærke incitament for at gå forrest i markedet og udvikle deres byggematerialer i en endnu grønnere retning.

”Det betyder også meget for byggegrossisterne, at de fortsat har muligheder for at fremhæve byggematerialer, der er mere klima- og miljøvenlige. Svanemærket er i praksis det mest benyttede mærke på byggematerialer, der sælges i Danmark. Det er meget glædeligt, at det er lykkedes at bevare Svanemærket og andre lignende mærkningsordninger for byggematerialer,” siger chefkonsulent Henrik Teglgaard Lund fra Dansk Erhverv.

Miljømærkerne gør det enkelt at vælge mere miljøvenlige produkter

Der er i dag over 11.000 byggevarer på det nordiske marked, der bærer enten Svanemærket eller EU Ecolabel. Svanemærket og EU Ecolabel er gode muligheder for at fremhæve produkter, der udmærker sig inden for forskellige miljøaspekter og samtidig holde sig inden for lovlig grøn markedsføring.

Svanemærket og EU Ecolabel ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus og gør det som troværdige og trygge pejlemærker enkelt at vælge mere miljøvenlige produkter.

Svanemærket og andre Type I-miljømærker er således uvildige tredjepartscertificeringer, der bruges til at fremhæve mere miljøvenlige produkter på markedet, mens CE-mærket viser, at produktet ifølge producenten lever op til direktivers og standarders krav. 

Nøgleord

Kontakter

Dansk Erhverv:
Chefkonsulent Henrik Teglgaard Lund, mobil: 4064 9252, mail: hetl@danskerhverv.dk

Miljømærkning Danmark:
Pressechef Lisa Olufson Klæsøe, mobil: 2712 9369, mail: lio@ecolabel.dk

Billeder

Der er i dag over 11.000 byggevarer på det nordiske marked, der bærer enten Svanemærket eller EU Ecolabel.
Der er i dag over 11.000 byggevarer på det nordiske marked, der bærer enten Svanemærket eller EU Ecolabel.
Download

Om Miljømærkning Danmark

Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

Svanemærket

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Læs mere på www.svanemaerket.dk

EU-Blomsten

EU-Blomsten (EU Ecolabel) er EU’s officielle miljømærke. EU-Blomsten blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk

Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Vælg en mere miljøvenlig bilvaskehal – nu strammer Svanemærket kravene6.5.2024 06:31:00 CEST | Pressemeddelelse

I Danmark når antallet af bilvaske i en vaskehal op omkring 10 millioner om året. Dermed har landets vaskehaller – og bilejere – god mulighed for at gøre en forskel for miljøet, hvis de vælger en svanemærket vaskehal, som stiller skrappe krav til bl.a. vandforbrug, plejemidler og udledning af uønskede tungmetaller. Og med nye skærpede krav til vaskehaller hæver Svanemærket den grønne barre yderligere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye