Dansk Flygtningehjælp: Vedtagelsen af EU’s asylpagt forringer flygtninges rettigheder
En reform af det fælleseuropæiske asylsystem, den såkaldte EU’s asylpagt, forventes vedtaget onsdag. Det vil betyde en forringelse af flygtninges rettigheder i Europa.
Dansk Flygtningehjælp er bekymret for, at mennesker på flugt fremover, i endnu højere grad end i dag, vil blive enten holdt ude af Europa gennem såkaldte voldelige pushbacks eller blive lukket inde i centre under kummerlige forhold ved EU’s ydre grænser.
Sådan har virkeligheden desværre været i mange år, og EU’s asylpagt er ifølge Dansk Flygtningehjælp ikke løsningen på de udfordringer, der møder mennesker, som søger beskyttelse i Europa eller på den manglende ansvarsfordeling mellem EU’s medlemslande. Det er en forspildt mulighed for både flygtninge og EU.
“EU’s asylpagt vil ikke forbedre forholdene for asylansøgere og flygtninge i Europa. Vi er bekymrede for, at endnu flere mennesker vil skulle leve under kummerlige og uværdige forhold, mens de får deres asylansøgninger behandlet i mangelfulde procedurer”, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente.
Støtterne af EU’s asylpagt fremhæver, at reformen vil være en forbedring af det nuværende system, blandt andet fordi man indfører en solidaritetsmekanisme. Ideen er, at medlemsstaterne ved EU’s ydre grænse skal behandle et bestemt antal asylansøgninger ved grænserne, og at de øvrige medlemsstater kan udvise solidaritet på den måde, som de ønsker.
Imidlertid fastholder EU’s asylpagt, at det land, der registrerer en asylansøgning – oftest grænselandene – også vil være ansvarlig for at behandle ansøgningen, medmindre andre lande tilbyder at hjælpe. Samtidig lægges der op til, at asylansøgerne opholder sig i lukkede centre eller fængsler, mens de afventer en afgørelse. Det er et yderligere ansvar for de lande, som allerede nu oplever, at de modtager mange asylansøgere. Dansk Flygtningehjælp frygter, at det vil være dem, der kommer til at betale prisen.
Øget risiko for vold og pushbacks
Dansk Flygtningehjælp og andre organisationer har i mange år dokumenteret, hvordan EU’s medlemsstater systematisk udsætter flygtninge og migranter for pushbacks og vold for at forhindre dem i at komme ind i EU. Med EU’s asylpagt øges risikoen for, at asylansøgere nægtes adgang til beskyttelse, fordi den tillader, at medlemsstaterne kan fravige asylansøgeres rettigheder, hvis de oplever såkaldt “instrumentalisering af migranter”.
“EU’s asylpagt forhindrer ikke, at flygtninge og migranter udsættes for pushbacks og vold ved EU’s grænser. I stedet indføres ny lovgivning, som gør det muligt at fravige og indskrænke asylansøgeres rettigheder i særlige situationer, såsom når en medlemsstat oplever at være udsat for såkaldt “instrumentalisering af migranter.” Vi frygter derfor, at endnu flere mennesker vil blive hindret adgang til beskyttelse”, siger Charlotte Slente.
“Instrumentalisering af migranter" er et nyt begreb, som bliver indført med EU's asylpagt blandt andet som svar på situationen ved den polsk-belarusiske grænse. Det betyder, at medlemsstaterne kan fravige eller indskrænke asylansøgeres rettigheder i situationer – herunder også at nægte adgang – hvor medlemsstaten oplever at være i en krise, fordi et tredjeland lader asylansøgere rejse mod EU.
Mere frihedsberøvelse og forringede retsgarantier
Derudover risikerer de asylansøgere, som opnår at blive registreret at skulle opholde sig i et lukket center eller fængsel, mens asylsagen behandles – eller afvises – i nye screenings- og grænseprocedurer. Erfaringen fra de græske øer viser i den forbindelse, at det er sværere at få en fair behandling af sin sag, når man er frihedsberøvet eller lever isoleret under uværdige forhold.
Endelig medfører øget brug af nye procedurer med færre retsgarantier ved Europas ydre grænser forhøjet risiko for, at flygtninge udsendes til et land, hvor de kan blive forfulgt, såkaldt refoulement. Det skyldes, at grænseprocedurer har svagere retssikkerhedsgarantier og derfor bør de ifølge Dansk Flygtningehjælp kun benyttes til en afgrænset type sager.
Dansk Flygtningehjælp mener, at de mange negative konsekvenser for asylansøgeres mulighed for at opnå beskyttelse er bekymrende. De næste to år bør medlemsstaterne derfor planlægge implementering af EU’s asylpagt på en måde, som sikrer asylansøgeres rettigheder.
“EU’s asylpagt skal rulles ud i hele EU fra 2026. Det er et kompliceret regelsæt, som på en række områder åbner mulighed for at begrænse asylansøgeres helt grundlæggende rettigheder. Det er derfor afgørende, at medlemsstaterne nu involverer både asylansøgere og civilsamfund i planlægningen af implementeringen”, siger Charlotte Slente.
Kontakter
Pressekontakt
Tlf:28 11 67 27press@drc.ngoOm Dansk Flygtningehjælp
Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største NGO. Vi er samtidig en af verdens førende organisationer med speciale i at hjælpe mennesker på flugt. Vi arbejder for verdens flygtninge i 40 lande rundt om i verden.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp
To år med konflikt i Sudan: Eskalation i volden vil drive millioner af mennesker på flugt på ny14.4.2025 12:22:24 CEST | Pressemeddelelse
Ifølge tal fra Dansk Flygtningehjælp vil yderligere 2,1 millioner mennesker være blevet fordrevet inden udgangen af 2026. Landminer, ueksploderede raketter og granater udgør dødelige farer for civile, og det kræver øjeblikkelig handling.
Ny prognose: Krige og konflikter vil sende 6,7 millioner mennesker på flugt inden 202614.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sudan, der er verdens værste humanitære krise, står for næsten en tredjedel af alle nye fordrivelser efterfulgt af Afghanistan, Myanmar og DR Congo. Den rekordstore fordrivelse kommer på et tidspunkt, hvor rige lande skærer i bistanden, selv om behovene aldrig har været større.
Udtalelse fra generalsekretær for DRC Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente, efter USA's permanente annullering af næsten al udviklingsstøtte27.2.2025 16:53:13 CET | Pressemeddelelse
DRC Dansk Flygtningehjælp er dybt rystede over meddelelsen fra den amerikanske regering, der vil opsige næsten alle sine bistandskontrakter, og vi advarer om katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker, der er tvunget på flugt og lever i konfliktramte og skrøbelige lande. Den øjeblikkelige annullering af over 10.000 kontrakter verden over er et stort chok, der hidtil ikke er set før i den humanitære sektor. Dette begyndte, da den amerikanske regering annoncerede Stop Work Orders for alt sit hjælpearbejde den 24. januar 2025, i en periode på 90 dage. Modtagere af amerikansk støtte har kæmpet for at tilpasse sig og reagere på udviklingen i løbet af den sidste måned. DRC vurderede, at på grund af den oprindelige frysning risikerede over to millioner mennesker at miste adgang til essentielle og livreddende tjenester leveret af DRC og finansieret af den amerikanske regering. I aftes modtog DRC over 20 varsler om opsigelse af amerikansk bistand til projekter i lande som Den Centrala
Efter tre års krig risikerer manglende finansiel støtte i Ukraine at få langsigtede konsekvenser24.2.2025 11:40:15 CET | Pressemeddelelse
Tre år inde i eskaleringen af krigen i Ukraine understreger Dansk Flygtningehjælp (DRC) behovet for vedvarende international støtte for at forhindre forværrede humanitære forhold og langsigtede udfordringer for landets genopbygning og stabilitet. Mens konflikten fortsætter, lever mere end 3,4 millioner mennesker på flugt internt i Ukraine. For den gruppe især, bliver levevilkårene konstant sværere, det er sværere at finde arbejde og adgangen til vigtige ydelser er begrænset. . Civile tab forbliver også høje – i januar 2025 blev mindst 139 civile dræbt og 738 såret, en stigning på 27% fra året før. Konsekvenserne af krigen rækker ud over de humanitære behov. Antallet af tilfælde af kønsbaseret vold er stigende, men ofrene har begrænset adgang til at få hjælp. Derudover udgør landminer og ueksploderet ammunition en stor fare i mange områder og begrænser menneskers bevægelsesfrihed, landbrugsproduktion og økonomisk genopbygning. Tusindvis af sårede personer har brug for løbende medicinsk
Amerikansk bistandsstop påvirker Dansk Flygtningehjælps arbejde: Over 2 millioner mennesker risikerer at miste humanitær nødhjælp12.2.2025 15:30:10 CET | Pressemeddelelse
Det amerikanske bistandsstop har sendt chokbølger gennem samfund, der i forvejen befinder sig i nogle af verdens største krisesituationer. Millioner af udsatte og sårbare mennesker, der er afhængige af hjælp fra humanitære organisationer som Dansk Flygtningehjælp, går en usikker fremtid i møde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum