Danske Regioner: Flere skal have mulighed for at dø i trygge omgivelser derhjemme
Uhelbredeligt syge og døende skal have bedre muligheder for at dø i trygge omgivelser i deres eget hjem omgivet af deres nære. Derfor foreslår Danske Regioner, at de palliative kompetencer løftes og adgangen til lindrende pleje og behandling i det nære sundhedsvæsen styrkes.
Mange danskere vil helst tilbringe den sidste tid i deres eget hjem omgivet af deres nære. Det ønske stiger med alderen.
Tal fra Ældre Sagen viser, at 6 ud af 10 danskere ønsker at dø derhjemme. Men i dag får mange af os ikke det ønske opfyldt, fordi der ikke alle steder i det nære sundhedsvæsen er et tilstrækkeligt tilbud om lindrende pleje og behandling – også kaldet palliation – i eget hjem.
Danske Regioner ønsker, at flere døende i fremtiden skal have mulighed for en værdig og tryg afslutning på livet i deres eget hjem og foreslår derfor, at de palliative kompetencer og adgangen til palliativ behandling i det nære sundhedsvæsen styrkes.
- Når den tid kommer, hvor man skal herfra, skal man have den omsorg og støtte, man har brug for. Den sidste tid skal være på den døendes præmisser, ikke systemets. Derfor skal vi også sørge for, at flere kan få lindrende behandling og pleje i trygge rammer omgivet af familien derhjemme, hvis de ønsker det, siger Christoffer Buster Reinhardt, formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Konkret skal der sikres et ensartet kvalitetsniveau i det nære sundhedsvæsen, så alle borgere har mulighed for palliativ behandling i eget hjem, uanset hvor i landet de bor.
Udgående palliative funktioner og specialistrådgivning fra hospitalerne skal være med til at løfte indsatsen. Og palliation skal fylde mere på de sundhedsfaglige grund- og videreuddannelser, så sundheds- og plejepersonalet bliver endnu bedre klædt på til den palliative opgave og til at bryde tabuet om døden.
Rettidige samtaler om den sidste tid har stor betydning for, hvor god afskeden med livet bliver. Det er vigtigt, at den enkeltes ønsker bliver afklaret i god tid, så flere kan få den afslutning på livet, de selv ønsker.
Derfor ønsker Danske Regioner også, at udbrede kendskabet til fremtidsfuldmagter og behandlingstestamenter blandt både personalet, patienterne og deres pårørende. Så man selv bestemmer, hvem der skal træffe beslutninger på ens vegne, hvis man selv bliver ude af stand til det. Og så man eksempelvis ikke bliver genoplivet mod eget ønske.
FAKTA:
Ifølge den nyeste undersøgelse fra Ældre Sagen fra 2018 ønsker knap 60 procent af danskerne at dø i eget hjem.
Ifølge dødsårsagsregistret fra 2022 døde 26 procent i eget hjem, 22 procent døde på plejehjem, 36 procent døde på et hospital og 4 procent på hospice. 11 procent døde et andet sted, mens 1 procent er uoplyst.
Fakta om fremtidsfuldmagt og behandlingstestamente:
Med en fremtidsfuldmagt kan man selv bestemme, hvem der skal træffe beslutninger på ens vegne, hvis man en dag selv bliver ude af stand til det.
Med et behandlingstestamente kan man selv beslutte, at man fx ikke vil genoplives eller have livsforlængende behandling.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Ny rammeaftale sikrer hurtigere hudkræftdiagnostik i almen praksis28.3.2025 07:06:52 CET | Pressemeddelelse
En ny digital løsning gør det muligt for de praktiserende læger at tage og sende et foto af patientens hud via systemet Dermloop. Derefter får de hurtigt et svar fra dermatologen.
Danske Regioner: Positive tiltag i ny aftale om reform af professionsbachelor- og erhvervsakademi-uddannelser26.3.2025 15:42:56 CET | Pressemeddelelse
Den nye aftale har som mål at skabe bedre og mere praksisnære professionsuddannelser. Den anerkender regionerne som meduddannere, og sætter fokus på at styrke samarbejdet mellem praktikstederne og uddannelsesinstitutionerne. Samtidig bliver der som noget helt nyt afsat et fast tocifret millionbeløb om året, der direkte skal styrke praktikstederne.
Regionernes klimaaftryk fra el, varme og transport er faldet med 45% på blot fem år26.3.2025 06:39:04 CET | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at regionerne lige nu er godt på vej til at realisere deres målsætning om at reducere klimaaftrykket fra drift af egne bygninger og transport med 75% før 2030.
Alle mål i akutplanen er opfyldt: Ventetiden er som før corona14.3.2025 05:35:00 CET | Pressemeddelelse
Den gennemsnitlige ventetid til behandling på sygehus var 38 dage ved udgangen af 2024. Dermed har regionerne indfriet akutplanen, som skulle normalisere sundhedsvæsenet efter corona. Vi har i dag et stærkt sundhedsvæsen, siger Danske Regioners formand, Anders Kühnau.
Næsten ni ud af ti patienter er tilfredse med hospitalerne13.3.2025 07:19:15 CET | Pressemeddelelse
87 procent af over 400.000 danskere med fysiske lidelser, er tilfredse med den behandling, som de får på landets hospitaler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum