HOFOR A/S

Nyt HOFOR-anlæg får markant mere biogas ud af københavnernes spildevand

Del

Københavnernes bygas indeholder CO2-neutral biogas produceret på spildevand. Et nyt anlæg, som HOFOR nu tager i brug, kan få 66 pct. mere biogas ud af den samme mængde spildevand. Det er et vigtigt skridt i retning af at udnytte det fulde biogaspotentiale i københavnernes spildevand, hvilket vil medføre, at københavnerne reelt bliver selvforsynende med gas til komfuret. 

Containeren til højre i billedet (forrest) huser HOFORs testanlæg i Avedøre, hvor man arbejder med Power-To-Gas-projektet.
Containeren til højre i billedet (forrest) huser HOFORs testanlæg i Avedøre, hvor man arbejder med Power-To-Gas-projektet.

BIOFOS har i snart mange år brugt københavnernes spildevand til at producere CO2-neutral biogas. Den blander HOFOR i bygassen, hvor den erstatter fossil naturgas. Nu indvier HOFOR et testanlæg, hvor man med en spritny teknologi kan få markant mere biogas ud af spildevandet. Det bidrager til, at bygassen også i fremtiden kan være CO2-neutral og betyder, at Københavns Kommune får nemmere ved at nå sine ambitiøse klimamål.   

Spildevandet bliver til biogas 

Testanlægget er opført på BIOFOS’ Renseanlæg Avedøre, hvor spildevand fra det vestlige og sydlige København bliver til biogas. Det nye testanlæg er det første i Danmark, hvor biogas fra spildevand indgår i et såkaldt Power-to-Gas-anlæg. I løbet af det næste år skal anlægget gennemtestes, og går alt, som det skal, vil HOFOR til den tid beslutte at bygge et anlæg i stor skala. 

”Det er grøn energi-innovation, når det er bedst. Vi bruger helt nye teknologier, så vi kan effektivisere processerne og øge mængden af biogas fra spildevandsanlæg markant. Dermed bidrager vi klart til den grønne omstilling – til gavn for klimaet, københavnerne og resten af Danmark,” siger chefen for Bygas i HOFOR, Morten Stanley. 

100 pct. CO2-neutral i 2025   

Den nye metode kan altså danne mere biogas fra den samme mængde spildevand. Hvis testanlægget virker, vil det betyde, at HOFOR kan sikre, at bygassen bliver 100 pct. CO2-neutral. 

”Vi har aftaler om at aftage biogas fra alle de tre renseanlæg i hovedstaden. Københavnernes eget spildevand bliver således omdannet til biogas, der blandes i bygassen og sendes tilbage til københavnerne. Det er genbrug, der vil noget. Vores plan er at levere 100 pct. CO2-neutral bygas i 2025,” siger Morten Stanley.   

For borgerne i hovedstaden betyder det, at de så at sige bliver selvforsynende med bygas. Det, der forsvinder, når man trækker ud på badeværelset, vender tilbage i køkkenet på et senere tidspunkt – som bygas. 

FAKTA OM PROJEKTET  

  • Bygas i København består lige nu af 65 pct. biogas og 35 pct. naturgas. 
  • Testanlægget skal vise, om det er muligt at udvinde mere biogas fra spildevandet. 
  • Hvis bygassen kun indeholder biogas, er den 100 pct. CO2-neutral. 
  • HOFOR tester anlægget i løbet af det næste år. 
  • Hvis metoden virker, vil et nyt anlæg i fuldskala være klar i 2027. 

FAKTA OM POWER-X 

Power-to-X (PtX) er betegnelsen for en række teknologier, som alle tager udgangspunkt i, at strøm baseret på vedvarende energikilder - sol og vind - udnyttes til at fremstille brint. Det beskriver den proces, hvor strøm og vand bliver lavet om til brint gennem elektrolyse. Brinten kan bruges direkte i f.eks. lastbiler, færger eller i industrien, men den kan også viderekonverteres til andre brændstoffer, i dette tilfælde til biogas.  

Kontakter

Frans Rønnov
fraron@hofor.dk
27 95 21 38

Billeder

Containeren til højre i billedet (forrest) huser HOFORs testanlæg i Avedøre, hvor man arbejder med Power-To-Gas-projektet.
Containeren til højre i billedet (forrest) huser HOFORs testanlæg i Avedøre, hvor man arbejder med Power-To-Gas-projektet.
Download

Om HOFOR

HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.500 ansatte og en årlig omsætning på over 6 milliarder kroner.

Følg pressemeddelelser fra HOFOR A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HOFOR A/S

Tunnel skal fjerne regnvand fra gader i Valby og på Frederiksberg27.5.2024 08:16:17 CEST | Pressemeddelelse

En ny skybrudstunnel skal hjælpe med at holde Valby og Frederiksberg Vest fri for oversvømmelser ved skybrud og massiv regn Tunnelen vil desuden markant reducere kloakoverløb til Kalveboderne, der er Natura2000-område. HOFOR og Frederiksberg Forsyning har nu valgt partnerskabet MT Højgaard Danmark og Eiffage Infra-Spezialtiefbau som hovedentreprenør på den 2,4 km lange Valby Skybrudstunnel.

Tunnel skal fjerne regnvand fra gader i Valby og på Frederiksberg27.5.2024 08:05:28 CEST | Pressemeddelelse

En ny skybrudstunnel skal hjælpe med at holde Valby og Frederiksberg Vest fri for oversvømmelser ved skybrud og massiv regn Tunnelen vil desuden markant reducere kloakoverløb til Kalveboderne, der er Natura2000-område. HOFOR og Frederiksberg Forsyning har nu valgt partnerskabet MT Højgaard Danmark og Eiffage Infra-Spezialtiefbau som hovedentreprenør på den 2,4 km lange Valby Skybrudstunnel

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye