Udenrigsministeriet

Danmark giver nyt humanitært bidrag til Gaza og Vestbredden

Del

Her over seks måneder efter konflikten mellem Israel og Hamas begyndte, forværres den humanitære situation dag for dag. Regeringen giver et ekstraordinært humanitært bidrag til Gaza og Vestbredden på 100 millioner kroner.

Den danske støtte skal afhjælpe den katastrofale humanitære situation i Gaza og støtte civilbefolkningen på Vestbredden, hvor den økonomiske og den sikkerhedsmæssige situation er skrøbelig og i risiko for at eskalere.

Den danske støtte går til livsreddende indsatser såsom levering af rent drikkevand, mad, sundhedsydelser og behandling af syge og sårede. Den går også til at beskytte de nødhjælpsarbejdere, der arbejder for at redde liv og til at hjælpe, at nødhjælpen når frem til de civile. Med Israels udmelding om at åbne grænseovergangen Erez er det vigtigt at følge op med øget støtte til nødhjælp.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, siger:

”Den humanitære situation i Gaza er ude af kontrol. Civilbefolkningens overlevelse er dybt afhængig af den danske og internationale støtte, og derfor er det afgørende, at vi giver mere hjælp til den palæstinensiske befolkning. Vi er desuden opmærksomme på situationen på Vestbredden, der i stigende grad forværres. Derfor går en del af bidraget også til civilbefolkningen på Vestbredden. Ud over hjælpen lægger vi fra dansk side fortsat et politisk og diplomatisk pres på Israel for at åbne yderligere grænseovergange til Gaza. Øget adgang ad landjorden er vitalt for, at basale fornødenheder, når frem til den nødlidende civile befolkning”.

Siden den 7. oktober 2023, har knap 33.000 mistet livet i Gaza, herunder er omkring 70% kvinder og børn. Derudover meldes der om mere end 75.000 sårede. Ifølge FN er der mangel på stort set alt: Vand, mad, medicin, elektricitet og brændstof, og hvis den humanitære situation ikke forbedres, forventes 1,1 millioner mennesker midt juli at være i overhængende fare for at sulte. 

Det aktuelle bidrag går til danske civilsamfundsorganisationer aktive i Palæstina, FN’s Verdensfødevareprogram (WFP) samt International Røde Kors Komite (ICRC). Derudover vil Danmark støtte den nye mekanisme, som FN’s Sikkerhedsråd har besluttet at oprette i lyset af den katastrofale situation i Gaza. Mekanismen skal blandt andet sikre en mere effektiv håndtering og koordinering af nødhjælpen til Gaza og styrke det internationale spor, der arbejder på at skabe bedre humanitær adgang for nødhjælpen fra både land og via søvejen.

Konkret vil den danske humanitære støtte gå til:

Danske civilsamfundsorganisationer                                           

30 mio. kr.

  • Fokus på humanitære indsatser såsom mad, drikkevand, sundhedsydelser samt økonomisk støtte til befolkningen på Vestbredden og i Gaza.

FN’s Verdensfødeprogram (WFP)                                                  

35 mio. kr.

  • Fokus på afhjælpning af den akutte fødevarekrise i Gaza. Bevillingen vil dække fødevareleverancer via alle korridorer, herunder over land, sø og luft-vejen

Internationale Røde Kors Komité (ICRC)                                      

20 mio. kr.

  • Fokus på støtte til levering af nødhjælp, behandling af sårede, humanitært diplomati.

Ny FN mekanisme for Gaza (UNOPS)                                          

15 mio. kr.

  • Fokus på effektivisering, håndtering og opskalering af levering af nødhjælp, herunder humanitært diplomati.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye