Udenrigsministeriet

Danmark giver nyt humanitært bidrag til Gaza og Vestbredden

Del

Her over seks måneder efter konflikten mellem Israel og Hamas begyndte, forværres den humanitære situation dag for dag. Regeringen giver et ekstraordinært humanitært bidrag til Gaza og Vestbredden på 100 millioner kroner.

Den danske støtte skal afhjælpe den katastrofale humanitære situation i Gaza og støtte civilbefolkningen på Vestbredden, hvor den økonomiske og den sikkerhedsmæssige situation er skrøbelig og i risiko for at eskalere.

Den danske støtte går til livsreddende indsatser såsom levering af rent drikkevand, mad, sundhedsydelser og behandling af syge og sårede. Den går også til at beskytte de nødhjælpsarbejdere, der arbejder for at redde liv og til at hjælpe, at nødhjælpen når frem til de civile. Med Israels udmelding om at åbne grænseovergangen Erez er det vigtigt at følge op med øget støtte til nødhjælp.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, siger:

”Den humanitære situation i Gaza er ude af kontrol. Civilbefolkningens overlevelse er dybt afhængig af den danske og internationale støtte, og derfor er det afgørende, at vi giver mere hjælp til den palæstinensiske befolkning. Vi er desuden opmærksomme på situationen på Vestbredden, der i stigende grad forværres. Derfor går en del af bidraget også til civilbefolkningen på Vestbredden. Ud over hjælpen lægger vi fra dansk side fortsat et politisk og diplomatisk pres på Israel for at åbne yderligere grænseovergange til Gaza. Øget adgang ad landjorden er vitalt for, at basale fornødenheder, når frem til den nødlidende civile befolkning”.

Siden den 7. oktober 2023, har knap 33.000 mistet livet i Gaza, herunder er omkring 70% kvinder og børn. Derudover meldes der om mere end 75.000 sårede. Ifølge FN er der mangel på stort set alt: Vand, mad, medicin, elektricitet og brændstof, og hvis den humanitære situation ikke forbedres, forventes 1,1 millioner mennesker midt juli at være i overhængende fare for at sulte. 

Det aktuelle bidrag går til danske civilsamfundsorganisationer aktive i Palæstina, FN’s Verdensfødevareprogram (WFP) samt International Røde Kors Komite (ICRC). Derudover vil Danmark støtte den nye mekanisme, som FN’s Sikkerhedsråd har besluttet at oprette i lyset af den katastrofale situation i Gaza. Mekanismen skal blandt andet sikre en mere effektiv håndtering og koordinering af nødhjælpen til Gaza og styrke det internationale spor, der arbejder på at skabe bedre humanitær adgang for nødhjælpen fra både land og via søvejen.

Konkret vil den danske humanitære støtte gå til:

Danske civilsamfundsorganisationer                                           

30 mio. kr.

  • Fokus på humanitære indsatser såsom mad, drikkevand, sundhedsydelser samt økonomisk støtte til befolkningen på Vestbredden og i Gaza.

FN’s Verdensfødeprogram (WFP)                                                  

35 mio. kr.

  • Fokus på afhjælpning af den akutte fødevarekrise i Gaza. Bevillingen vil dække fødevareleverancer via alle korridorer, herunder over land, sø og luft-vejen

Internationale Røde Kors Komité (ICRC)                                      

20 mio. kr.

  • Fokus på støtte til levering af nødhjælp, behandling af sårede, humanitært diplomati.

Ny FN mekanisme for Gaza (UNOPS)                                          

15 mio. kr.

  • Fokus på effektivisering, håndtering og opskalering af levering af nødhjælp, herunder humanitært diplomati.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Dan Jørgensen ansætter barselsvikar for sin særlige rådgiver28.5.2024 15:41:09 CEST | Pressemeddelelse

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, ansætter Lars Wernblad Hansen som barselsvikar for sin særlige rådgiver i Udenrigsministeriet. Lars Wernblad Hansen er uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet og kommer fra en stilling som rådgiver hos Socialdemokratiet. Lars Wernblad Hansen er tiltrådt stillingen i går og er barselsvikar indtil udgangen af september 2024. Dan Jørgensen siger: ”Jeg er rigtigt glad for, at Lars Wernblad Hansen har sagt ja til at være en del af holdet, mens Thomas Stausholm Schjødt holder barsel. Lars kommer med erfaring fra både Christiansborg og Europa-Parlamentet, så han kender politik både i Danmark og internationalt. Jeg glæder mig til samarbejdet.” Kontakt Udenrigsministeriets pressevagt – pressevagten@um.dk – for yderligere oplysninger.

The Nordic Ministers of Foreign Affairs: The Council of Europe – upholding our common values for 75 years28.5.2024 10:26:37 CEST | Nyhed

Established in the aftermath of the World War II in 1949 to ensure sustainable peace and democracy, the mission of the Council of Europe as the continent’s leading human rights organization remains indispensable. Its core values – human rights, democracy and the rule of law – are fundamental also for the Nordic societies and form a longstanding basis for Nordic foreign policies.

Danmark, Kenya og tre filantropiske fonde bygger fremtidens flygtningeindsats27.5.2024 16:27:20 CEST | Pressemeddelelse

To ud af tre flygtninge befinder sig i langvarige humanitære kriser, der strækker sig over flere år, og i mange tilfælde endda årtier. Imens er flygtningelejrene traditionelt udformet og drevet som midlertidige løsninger på akut opståede kriser. Et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, LEGO Fonden, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden støtter Kenyas ambitioner om at gøre op med en tilgang bygget på midlertidighed til gavn for både flygtninge og lokalsamfund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye