Nyt projekt fra Vestforbrænding: bedre sortering af affald i etageboliger

Del

Kommunerne skal genanvende mere og brænde mindre affald, hvis vi skal nå det nationale mål om 60 pct. reel genanvendelse i 2030. Og her bliver det altafgørende for at nå målsætningen, at en større andel af affaldet i affaldsbeholderne bliver sendt til genanvendelse. Vestforbrænding har startet et projekt for at motivere beboere i lejligheder til bedre vaner ved affaldssorteringen.

Vestforbrænding vil øge motivationen for affaldssortering i etageboliger
Vestforbrænding vil øge motivationen for affaldssortering i etageboliger Foto: Vestforbrænding

Erfaringer i affaldssektoren viser, at særligt to faktorer påvirker graden og kvaliteten af sorteringen i etageboliger.

For det første er sortering af affald afhængig af de fysiske forhold, som beholderkapaciteten, sorteringsmuligheder i lejlighederne og indretning af affaldsrum/affaldsøer.

For det andet påvirker beboernes baggrund og viden om affald ligeledes sorteringen. For eksempel hvor meget de bekymrer sig om miljøet, hvor godt de forstår sorteringsreglerne og hvilke vaner de har?

Disse faktorer varierer fra boligområde til boligområde. Derfor findes der ingen one-size-fits-all løsning på at forbedre sorteringen.


Sådan foregår dynamisk optimering
Der er indtil nu gennemført flere projekter med det formål at forbedre sortering og genanvendelsen i etageboliger. Projekterne har enten fokuseret på data eller på adfærdsmønstre og nudging. Men det nye projekt på Vestforbrænding - dynamisk optimering - kombinerer data og nudging i en proces, som er designet til at skabe viden og resultater gennem en læringscyklus, samt i en kontinuerlig proces. Dynamisk optimering går ud på følgende:

  1. Data fra sensorer monteret i beholdere for restaffald og de genanvendelige affald opsamles, og baseline for sorteringsgrad, CO2 udledning og udgifter til renovation pr. lejlighed beregnes.
  2. Sammen med viceværterne/ejendomsfunktionærerne gennemgås indretning af affaldsrum og eksisterende muligheder for sortering i lejlighederne samt problemer med sortering.
  3. Beboernes viden om og holdninger til affaldssortering kortlægges gennem kvalitative interviews.
  4. Data om sorteringsgraden og viden om beboernes motivation og barrierer for bedre sortering bruges til optimering af beholderkapaciteterne og til planlægning af adfærdsændrende tiltag.
  5. Effekten af tiltagene måles kontinuerligt ved hjælp af sensorerne, og eventuelle nye tiltag iværksættes.
  6. Et feedback-system giver beboere overblik over fastlagte mål og udviklingen i sorteringsgraden i det affaldsrum, som de anvender. Dette vil motivere dem i forbedring af sorteringsvaner.

Kontakter

Om Vestforbrænding

Vestforbrænding er Danmarks største affaldsenergiselskab. Vi er ejet af 19 storkøbenhavnske og sjællandske kommuner, som vi tilbyder løsninger inden for indsamling og behandling af affald samt levering af fjernvarme og elektricitet. På vores hjemmeside www.vestfor.dk kan du læse om Vestforbrændings selskabskonstruktion, vores historie, økonomi og værdisæt.

Følg pressemeddelelser fra I/S Vestforbrænding

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra I/S Vestforbrænding

Vestforbrænding kan skabe gener for sine naboer14.5.2024 13:36:03 CEST | Pressemeddelelse

I perioden 26. maj og frem til 30. juni foretager Vestforbrænding planlagt vedligeholdelse af anlægget i Glostrup. Det kan skabe gener i form af støj, lugt og øget trafik. Der er som tidligere år taget initiativer, som skal begrænse generne – blandt andet bliver der opsat støjværn og brugt elektrisk værktøj. Det vil være i perioden 28. maj til 4. juni, at de mest støjende aktiviteter vil foregå.

Sammenlægning af Farum Fjernvarme og Vestforbrænding er nu godkendt23.4.2024 14:36:08 CEST | Pressemeddelelse

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har nu meddelt sin godkendelse af sammenlægningen mellem Farum Fjernvarme og Vestforbrænding, hvor Farum Fjernvarmes fjernvarmeaktiviteter overdrages til Vestforbrænding. Både bestyrelsesformand for Vestforbrænding, Ole Bondo Christensen, og formand for Farum Fjernvarme, Henrik Haugaard Pedersen, udtrykker stor glæde over, at godkendelsen er i hus.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye