11. april fejres 10 års succesfuld udforskning af jordens magnetfelt

Del

DTU leder arbejdet med at kortlægge og udforske Jordens magnetfelt fra rummet i samarbejde med den europæiske rumorganisation ESA ved hjælp af de tre Swarm-satellitter, som efter 10 år stadig fungerer perfekt. I anerkendelse af DTU’s store betydning for missionen fejres den nu med en stor videnskabelig konference og events i København fra 8.-12 april.

På billedet ses swarm sattellit konstellationen.
Illustration: ESA.

Jordens magnetfelt er en usynlig og mystisk størrelse. Det dannes dybt inde i jordkloden og virker langt ud i rummet.

Vi kan navigere efter det. Og det beskytter os mod skadelig partikelstråling fra rummet. Men vi forstår endnu ikke fuldt ud alle de processer, der er relateret til dette fænomen.

Derfor er det vigtigt at udforske og overvåge magnetfeltet.

Det sker med den Europæiske rumorganisation ESA’s satellit-mission Swarm, som er i kredsløb om Jorden og konstant måler på Jordens magnetfelt. DTU Space bidrager til Swarm-missionen og er videnskabelig leder af den.

Den 22. november 2023 rundede missionen 10 år i rummet, og satellitterne fungerer stadig perfekt. Det fejrer DTU Space og ESA med en række aktiviteter i København.

Lydinstallation og sciencetalk på Frederiksberg

På pladsen foran Frederiksberg Hovedbiblioteket kan man den 11. april kl. 17. opleve en lydinstallation, som ved hjælp af data fra Swarm illustrerer Jordens magnetfelt og dets udvikling over de seneste 100.000 år forskellige steder på planeten.

Som optakt til lydeventet kan gæster på biblioteket fra kl. 14. bygge en række rum-motiver, som DTU Space har udviklet sammen med Lego.

Derudover er der fra kl. 16. paneldebat mellem professor Chris Finlay fra DTU Space, Claudia Stolle fra Leibniz Institute of Atmospheric Physics samt projektleder Klaus Nielsen, som også er fra DTU Space og en af kunstnerne bag lyd-værket. 

Endelig deltager Anja Strømme fra ESA og den videnskabelige leder af Swarm, professor Nils Olsen fra DTU Space, i en særlig liveudgave af den populære podcast RumSnak med værterne Tina Ibsen og Anders Høeg Nissen, som optages live på Frederiksberg Hovedbibliotek.

Aktiviteterne ved Frederiksberg Hovedbibliotek afvikles i tidsrummet kl. 14 til 20. Læs mere: https://fkb.dk/rumsnaklivejordens

Videnskabelig konference om Swarm

I forbindelse med jubilæet afholdes også en stor videnskabelig konference, hvor de internationale partnere bag missionen mødes og bl.a. diskuterer, hvad vi har lært efter den 10 år lange mission. 

"For 10 år siden holdt vi den første sciencekonference i forbindelse med opsendelsen af Swarm. Nu mødes vi endnu en gang i København, og vi i Swarm-gruppen på DTU ser frem at fejre jubilæet med vores internationale samarbejdspartnere i den kommende uge," siger DTU Space-professor Nils Olsen, som er videnskabelig leder på Swarm.

Der er gjort en række opsigtsvækkende opdagelser ved hjælp af Swarm. Blandt andet har man opdaget en jetstrøm i Jordens kerne. Det er en strøm af smeltet jern og nikkel 3.000 km under Nordatlanten, som bevæger sig mod vest med 40 km/år.

Swarm Fakta:

Swarm er en konstellation bestående af tre satellitter, som måler Jordens magnetfelt med høj præcision.

En satellit flyver 530 km over Jorden, mens de to andre flyver ved siden af hinanden 300-420 km over Jorden. 

To magnetometre leverer høj-opløselige målinger af magnetfeltets styrke og retning, hvilket tilsammen giver data til at modellere de forskellige kilder til Jordens magnetfelt.

Tre stjernekameraer leverer præcise data om orienteringen i rummet. 

Magnetometre og Stjernekameraer er udviklet og bygget på DTU.

Via en GPS-antenne på satellittens overside og laserreflektorer bestemmes satelliternes position på et givet tidspunkt.

Kontakter

Billeder

Illustration: ESA.
Illustration: ESA.
Download
Jordens beskyttende skjold. Illustration: ESA.
Jordens beskyttende skjold. Illustration: ESA.
Download
Swarm-satellit under opbygning i laboratoriet. Foto: ESA/Airbus Industries.
Swarm-satellit under opbygning i laboratoriet. Foto: ESA/Airbus Industries.
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye