Greenpeace Danmark

Foto og video fra stor begravelse af Vejle Fjord

Del

Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund har afholdt en begravelse af Vejle Fjord med over 1000 mennesker og "pårørende". Det blev et smukt farvel til den døde fjord med et håb om, at begravelsen kan skabe et vendepunkt, hvor der skabes handling for at få liv i fjorden og et sundt havmiljø.

Michael Hedelain/Greenpeace

Vejle, lørdag den 6. april 2024 - Den smukke Skyttehushaven har netop været tæt pakket af over 1000 mennesker, der var samlet for at begrave Vejle Fjord og sørge over tabet af den natur i vandet, der engang var så fuld af liv. Nu er havbunden død, vandet grumset og fiske- og planteliv forsvundet.

Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund har arrangeret mindehøjtideligheden for at skabe et rum til sorgen over dette tab, men også for at skabe håb og fælles handling for at få livet tilbage i fjorden og Danmarks kyst- og havområder. “Pårørende” til fjorden talte sportsdykkere, lystfiskere, kajakroere, paddleboardere, elever fra byens gymnasium ned til fjorden og mennesker fra nær og fjern, der var kommet for at sige farvel.

Find fotos og video HER (opdateres løbende med materiale)

Der var salmesang, taler af blandt andre forfatter Carsten Jensen, politisk leder Martin Lidegaard (RV), politisk ordfører Signe Munk (SF) og udvalgsformand i Vejle byråd, Søren Peschardt (S), og fjordens vand blev hældt i den specialdesignede glaskiste af nære pårørende.

Efter begravelsen stod Sarah Dedieu, præst ved Sct. Johannes Kirke i Vejle, for en håbsandagt med budskab om at tage fælles ansvar for naturen som skaberværk. 

Årsagen til Vejle Fjords død er især den voldsomme udledning af kvælstof fra landbrugets gødning. Sektoren står for 70 procent af udledningen af kvælstof fra land til havmiljøet.

For at sænke kvælstofforureningen af Danmarks kystfarvande opfordrer Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund til flere løsninger, som vil sætte skub på landbrugets omstilling og sænke udledningen markant. Det vigtigste tiltag vil være udtag af 600.000 ha landbrugsjorde til natur. 

KOMMENTARER

Kaare Manniche Ebert, biolog og mangeårig sportsfisker ved bl.a. Vejle Fjord, Danmarks Sportsfiskerforbund (mobil: 40971492): “Selv om anledningen var trist, så skabte begravelsen og de mange deltagere håb om en bedre fremtid. Vi lystfiskere har på egne kroppe set den negative udvikling i havmiljøet, og vi har bogstaveligt talt stået i fedtemøg til livet. Men vores bekymringer er indtil nu kun i ringe grad blevet hørt. Begravelsen af Vejle Fjord markerer et skifte, hvor havmiljøet nu er blevet en sag for hele Danmark. Og selv om Vejle Fjord hidtil har været et symbol på havmiljøets deroute, så vil Vejle Fjord fremover også repræsentere håbet om en bedre fremtid, hvor alle interessenter tager ansvar for at få livet tilbage til fjorden og de indre farvande”.

Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov, Greenpeace (mobil: 29294875): “Det var en smuk og sørgerlig begravelse, og det var svært at holde tårene tilbage, når folk berettede om alt det liv der ikke er her mere. Men det var også en håbets dag. For med XXX mennesker, et utal af lokale ildsjæle og opbakning fra hele landet, så står det også klart, at vi nu er en folkelig bevægelse der kræver handling for at få livet tilbage til havet.” 

Søren Peschardt, udvalgsformand (S) i Vejle Byråd (mobil: 24425887): “Vi er mange i Vejle, som er triste over at se fjorden, der år for år er blevet mere ødelagt og tømt for liv. Jeg er glad for at Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund er med til at øge fokus på problemet og håber, at begivenheden kan skabe mere  opmærksomhed og bane vej for løsninger. Der er åbenlyst brug for akut politisk handling for at få livet tilbage i vores fjord.”

Sarah Kragh Dedieu, præst i Sct. Johannes Kirke i Vejle (mobil: 51401624): ”Jeg tror på, at skaberværket er vores alles fælles gave og opgave, og at vi sammen kan løfte ansvaret ved at glæde os over alt det skabte, vise omsorg for naturen og genoprette det, der er gået tabt. Som præst er jeg overbevist om, at kirken har noget særligt at bidrage med i forhold til debatten om klimaet og naturen, og det er håbet.”

Martin Lidegaard, politisk leder, Radikale Venstre: 

”I dag er en trist dag. Vejle Fjord har gispet efter vejret en sidste gang. Hvor ålegræs, muslingebanker og stenrev tidligere fik fjorden til at syde af liv, er der nu kun grumset vand og mudret havbund tilbage. Landbrugets massive kvælstofudledning har suget det sidste liv i Vejle Fjord, som det har i så mange af vores indre farvande. Jeg håber dog, at vi bruge kan anledningen til selvransagelse og handling. Sandheden er jo, at tragedien ikke kom ud af det blå, og politikere og landbrug blev advaret – igen og igen. Men vi var en generation, der lod stå til. Nu skylder vi vores børn og de kommende generationer at rette op på skaden, mens vi stadig kan.”

Fotos og video kan hentes HER

Kontakt

Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 26294938

Julie Myhre, kommunikationsmedarbejder, Danmarks Sportsfiskerforbund. Mobil: 20331192

Kontakter

Christian FrombergKampagneleder for landbrug, natur og skovGreenpeace Danmark

Christian leder arbejdet for et grønt landbrug i balance med klimaet og naturen. Han er kandidat i Klimaforandringer og har tidligere været med til at skabe dagsordensættende kampagner i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Tlf:+45 29294875christian.fromberg@greenpeace.org

Julie MyhreKommunikationsmedarbejderDanmarks Sportsfiskerforbund

Tlf:20331192

Kaare Manniche EbertBiolog og mangeårig sportsfisker ved bl.a. Vejle FjordDanmarks Sportsfiskerforbund

Tlf:40971492

Martin LidegaardPolitisk lederRadikale Venstre

Sarah Kragh DedieuPræstSct. Johannes Kirke i Vejle

Tlf:51401624

Søren PeschardtFormand for Klima-, Natur- og MiljøudvalgetVejle Byråd

Tlf:24425887

Links

Greenpeace Danmark

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream. 

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Miljøorganisationer i samlet front: Hejre-feltet skal stoppes26.4.2024 12:52:05 CEST | Pressemeddelelse

Energistyrelsen har netop givet det britiske olieselskab INEOS tilladelse til udbygning og indvinding af det endnu uudnyttede Hejre-felt i Nordsøen, ca. 300 kilometer fra den jyske vestkyst. Tilladelsen betyder, at INEOS frem til 2047 må trække ny olie og gas op af den danske undergrund. Miljøorganisationerne Fossilfri Fremtid, Greenpeace og Plastic Change kalder tilladelsen for ustrategisk og skadelig for både klima og miljø. Den går stik imod de danske hensigter om at stoppe den globale jagt efter olie og gas, og måden den er tildelt på - uden nogen form for politisk stillingtagen - er højest kritisabel. Klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace, Helene Hagel, udtaler: “En tilladelse til at trække ny olie og gas op af undergrunden på dette tidspunkt i historien, hvor verden allerede kæmper med ekstreme oversvømmelser, brande og tørke, er helt ude at trit med virkeligheden, stik imod al sund fornuft og stik imod al klimavidenskab. Der er absolut ingen plads i CO2-regnskabet til at åb

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye