TREFOR

Kom med input til elnettet på Bornholm

Del

Hvordan ser udviklingen af elnettet på Bornholm ud de kommende ti år? Det er TREFOR El-net Øst kommet med deres bud på. Netudviklingsplan 2025 indeholder en overordnet plan for, hvor og hvordan netselskabet skal investere for at følge udviklingen og den grønne omstilling på Bornholm. Planen er i høring indtil 1. maj.

Grøn omstilling, nye lovkrav og generel udvikling og leveringssikkerhed. Der er mange forhold, der spiller ind, når TREFOR El-net Øst skal forudsige, hvordan der skal investeres i det bornholmske elnet de kommende ti år.

Elnetselskabet har netop sendt den lovpligtige Netudviklingsplan 2025 i høring. Her kommer selskabet med sit bud på, hvilke investeringer som udviklingen i forbrug og behov på Bornholm vil kræve. Planen beskriver mulige investeringer for cirka 1,5 milliarder kroner frem mod 2034.  

”Netudviklingsplanen er en prognose for, hvad vi forventer der bliver behov for. Selve udbygningen af elnettet og dermed investeringen sker i takt med, at udviklingen faktisk sker. Vi bygger ikke noget, før vi ved, at det er nødvendigt i forhold til det bornholmske behov og leveringssikkerheden, siger Per Sørensen, elforsyningsdirektør i TREFOR El-net Øst.

Prognosen i netudviklingsplanen bygger på Energistyrelsens forventninger til vedvarende energi og stigende forbrug i perioden. Dertil har TREFOR Elnet Øst taget højde for lokale og regionale forhold, for eksempel at der er mindre energitung industri på Bornholm.

Hvem skal betale?

Elektrificeringen af samfundet og opretholdelse af forsyningssikkerheden er med til at drive behovet for, at TREFOR El-net Øst udbygger elnettet på Bornholm. De mange investeringskroner vil blandt andet blive hentet hos dem, der har brug for udbygningen af elnettet.  

”Vi udbygger elnettet i takt med udviklingen, og investeringerne skal betales af dem, som efterspørger den udvikling. Virksomheder, der opstiller lynladere til elbiler eller udstykker nye bolig- og sommerhusområder, betaler for tilslutningen, lige som industri og myndigheder betaler for, at vi udbygger til deres behov, forklarer Per Sørensen.       

TREFOR El-net Øst ser i netudviklingsplanen ikke behov for store strukturelle ændringer i det bornholmske elnet. Men der er behov for at gennemføre reinvesteringer i nettet for at opretholde en tilstrækkelig robust infrastruktur. Udviklingen i for eksempel det private forbrug forventes at ske i et tempo, hvor udbygningen kan planlægges i god tid. 

Energiø Bornholm kan udløse ny plan

TREFOR El-net Øst har i netudviklingsplanen bygget sin prognose på, at forsyningen af Bornholm blandt andet sker via søkablet til Sverige, som i dag. Hvis planerne om Energiø Bornholm bliver vedtaget, så vil netselskabets planer også ændre sig.

”Hvis vi skal forbinde det bornholmske elnet til energiøen, så vil det udløse ændringer i netstrukturen. Men vi kan først lægge den plan i det øjeblik, at energiøen er en realitet. Derfor er det ikke en del af Netudviklingsplan 2025, men vil blive indarbejdet så snart vi ved mere,” siger Per Sørensen.

TREFOR El-net Øst skal udarbejde nye netudviklingsplaner hvert andet år. Netudviklingsplan 2025 er i høring frem til den 1. maj 2024. Planen ventes færdig og godkendt ved udgangen af året.

”Den plan, som nu er i høring, er vores bud på udviklingen på Bornholm de kommende år. Vi håber, at øens store energiforbrugere og andre med indsigt og interesse i elnettet vil læse med. Det er relevant for os at blive indviet i kommende planer, der ændrer forbrug og behov, så vi kan tilpasse vores investeringer,” siger Per Sørensen.   

Læs TREFOR El-net Østs Netudviklingsplan 2025 og hvordan du indsender høringssvar.   

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information kontakt venligst:

Per Sørensen, elforsyningsdirektør i TREFOR El-net Øst, på telefon 2835 7346

Ann Warren, pressechef i TREFOR, på telefon 51152 555

Følg pressemeddelelser fra TREFOR

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TREFOR

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye