Københavns Museum

900 år gamle hjulspor frem i lyset på Gammeltorv i København

Del

Arkæologer fra Københavns Museum har gjort et bemærkelsesværdigt fund under Gammeltorv i hjertet af København. I forbindelse med arkæologiske udgravninger er en flade af sten fra 1100-tallet nu dukket op. Det historiske stykke brolægning indeholder tydelige hjulspor, som stammer helt tilbage fra middelalderen.

Arkæolog ser på belægning fra 1100-tallet i udgravning på Gammeltor
Arkæolog ser på belægning fra 1100-tallet i udgravning på Gammeltor Københavns Museum

Fundet anses for at være særligt, da det giver et sjældent og helt konkret indblik i fortidens byliv. Belægningen lå oprindeligt lige uden for en tidlig-middelalderlig befæstning, hvis formål og betydning stadig ikke er helt klar.

"Dette enestående fund viser, at Gammeltorv gennem århundreder har været et centralt mødested i København. Vi ser frem til at dele mere ny viden om Gammeltorvs fortid, når udgravning er gennemført og fundene analyseret", udtaler Terje Stafseth, arkæolog ved Københavns Museum.

Fra samme periode er bl.a. nogle sildeskeletter (!) fra Kongens Nytorv og en smukt udført benkam fra Rådhuspladsen, som kan ses i den permanente udstilling på Københavns Museum, der har åbent hver dag.

Kontakter

Billeder

Arkæolog ser på belægning fra 1100-tallet i udgravning på Gammeltor
Arkæolog ser på belægning fra 1100-tallet i udgravning på Gammeltor
Download
Gravko og arkæologer ved udgravning på Gammeltorv.
Gravko og arkæologer ved udgravning på Gammeltorv.
Download
Belægning fra 1100-tallet med tydelige hjulspor i udgravning på Gammeltorv
Belægning fra 1100-tallet med tydelige hjulspor i udgravning på Gammeltorv
Download

Om Københavns Museum:

Besøg Københavns Museum og bliv klogere på hovedstadens historie. Fra de første istidsjægere til de ældste spor af byen fra vikingetiden. Over pest og brande til nutidens Christiania. Se det 600 år gamle skibsvrag, et skelet af en kriger fra middelalderen og den kæmpe nøgle til Vesterport. Få overblik over byen på den nye interaktive bymodel. 

Stormgade 18
1555 København V

Åbent alle dage:
Mandag-onsdag kl. 10-17
Torsdag kl. 10-20
Fredag kl. 10-17
Lørdag-søndag kl. 11-17

www.copenhagen.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Museum

Få et påskeæg, klip gækkebreve, du gider at hænge op, og rejs tilbage i tiden med 3D - Glæd dig til påske på Københavns Museum!19.3.2024 10:24:44 CET | Aktuelt

Er du i København i påsken? Så læg vejen forbi Københavns Museum: Klip og farvelæg et gækkebrev inspireret af museets smukke udsmykning, flyv gennem Københavns historie med Rådhusduen Flaks og tag ud i det fri på Christian 4. byvandring. Book plads på den populære porcelænsmalings-workshop inspireret af arkæologiske fund og tag rundt i fortiden på vore kæmpe touch screen. Café Spirrevippen byder på rosinboller og en særlig påskekage - ud over alle de andre hjemmebagte lækkerier. Husk, at børn og unge under 18 år kommer gratis ind på museet :-)

Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens5.2.2024 09:23:35 CET | Pressemeddelelse

Fotoudstilling på Københavns Museum 1. maj – 21. oktober 2024 Byens små nichebutikker bliver ofte udråbt som udrydningstruede i kampen mod kædebutikker og storcentre. Men hvem er de, og hvordan går det egentlig med dem? Fotografen Ulf Svane og historikeren Mathias Kobberrød Rasmussen tager os med rundt til hundesalonen, petroleumslampeforhandleren, persiennevaskeriet (!) og mange flere i København og giver et levende øjebliksbillede af stederne og deres indehavere. Kom med på en tour de force i en broget verden af karismatiske ekspedienter, et virvar af stilarter og en lokal ånd et stykke væk fra byens hovedstrøg. Se fotoudstillingen fra 1. maj på Københavns Museum.

Vinterferie med rådhusduen Flaks, porcelænsmaling og Københavns smukkeste plakater29.1.2024 09:43:32 CET | Pressemeddelelse

Flyv gennem Københavns historie med rådhusduen Flaks, en ny folder for børn og deres familier viser vej, eller få en børneguide, hvor børn fortæller, hvad de synes er sjovt, sejt eller klamt på museet (!) Både voksne og større børn kan være kreative på den populære porcelæns-workshop i Arkæologisk Værksted, hvor vi maler på genbrugsporcelæn med inspiration fra arkæologiske fund. Det er ved at være sidste chance for at se udstillingen med nogle af de smukkeste plakater, der skabt til København, og meget andet godt fra plakatkunstneren Ib Antonis hånd – se udstillingen og børnesporet med hans finurlige tegninger i børnehøjde. Kig også forbi Café Spirrevippen, der frister med nybagte teboller og andet hjemmebag 😊

Smadret kongeligt porcelæn og Kir Royal - for dig der ikke kan få nok royale oplevelser25.1.2024 10:22:56 CET | Pressemeddelelse

I kølvandet på tronskiftet får du her en opsamling på alle de ting med et royalt twist, du kan opleve på Københavns Museum: Hele to foredrag sætter spot på genfundne statuer fra et kongeligt guldbryllup i 1892, oplev Ib Antonis smukke plakater og breve fra kongelige begivenheder og kom til workshop med inspiration fra bl.a. knust kongeligt porcelæn. Dyrk dronningens kærlighed for arkæologi over et par foredrag og se de sale på museet, hvor der er ekstra megen kongelig historie. Skyl det hele ned med en Kir Royal – som både findes i en version med og uden alkohol.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye