Københavns Museum

900 år gamle hjulspor frem i lyset på Gammeltorv i København

Del

Arkæologer fra Københavns Museum har gjort et bemærkelsesværdigt fund under Gammeltorv i hjertet af København. I forbindelse med arkæologiske udgravninger er en flade af sten fra 1100-tallet nu dukket op. Det historiske stykke brolægning indeholder tydelige hjulspor, som stammer helt tilbage fra middelalderen.

Arkæolog ser på belægning fra 1100-tallet i udgravning på Gammeltor
Arkæolog ser på belægning fra 1100-tallet i udgravning på Gammeltor Københavns Museum

Fundet anses for at være særligt, da det giver et sjældent og helt konkret indblik i fortidens byliv. Belægningen lå oprindeligt lige uden for en tidlig-middelalderlig befæstning, hvis formål og betydning stadig ikke er helt klar.

"Dette enestående fund viser, at Gammeltorv gennem århundreder har været et centralt mødested i København. Vi ser frem til at dele mere ny viden om Gammeltorvs fortid, når udgravning er gennemført og fundene analyseret", udtaler Terje Stafseth, arkæolog ved Københavns Museum.

Fra samme periode er bl.a. nogle sildeskeletter (!) fra Kongens Nytorv og en smukt udført benkam fra Rådhuspladsen, som kan ses i den permanente udstilling på Københavns Museum, der har åbent hver dag.

Kontakter

Billeder

Arkæolog ser på belægning fra 1100-tallet i udgravning på Gammeltor
Arkæolog ser på belægning fra 1100-tallet i udgravning på Gammeltor
Download
Gravko og arkæologer ved udgravning på Gammeltorv.
Gravko og arkæologer ved udgravning på Gammeltorv.
Download
Belægning fra 1100-tallet med tydelige hjulspor i udgravning på Gammeltorv
Belægning fra 1100-tallet med tydelige hjulspor i udgravning på Gammeltorv
Download

Om Københavns Museum:

Besøg Københavns Museum og bliv klogere på hovedstadens historie. Fra de første istidsjægere til de ældste spor af byen fra vikingetiden. Over pest og brande til nutidens Christiania. Se det 600 år gamle skibsvrag, et skelet af en kriger fra middelalderen og den kæmpe nøgle til Vesterport. Få overblik over byen på den nye interaktive bymodel. 

Stormgade 18
1555 København V

Åbent alle dage:
Mandag-onsdag kl. 10-17
Torsdag kl. 10-20
Fredag kl. 10-17
Lørdag-søndag kl. 11-17

www.copenhagen.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Museum

Pressevisning: Se fotoudstillingen "Min butik!" før den åbner!24.4.2024 06:14:44 CEST | Presseinvitation

Pressen har mulighed for at se udstillingen fra onsdag 24. april 2024 på Københavns Museum. For yderligere oplysninger samt fotos kontakt: Regitze Westergaard, EZ4F@kk.dk eller 4042 6458 "Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens" kan ses af alle 1. maj – 20. oktober 2024, mens den officielle åbning finder sted 29. april kl. 16-19 Byens små nichebutikker bliver ofte udråbt som udrydningstruede i kampen mod kædebutikker og storcentre. Men hvem er de, og hvordan går det egentlig med dem? Fotograf Ulf Svane og historiker Mathias Kobberrød Rasmussen tager os med rundt til hundesalonen, petroleumslampeforhandleren, persiennevaskeriet (!) og mange flere i København for at give et levende øjebliksbillede af stederne og deres indehavere. Kom med på en tour de force i en broget verden af karismatiske ekspedienter, et virvar af stilarter og en lokal ånd et stykke væk fra byens hovedstrøg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye